Филтриране по
Марки
Виж още Виж по-малко
Цена
1 лв. 406 лв.
Години
Виж още Виж по-малко
Пол
Виж още Виж по-малко

Пъзели и мозайки

Показани са 1-20 от общо 459 артикул(а)

Често задавани въпроси (FAQ’s)

Научни изследвания доказват, че децата, които играят с конструктори и мозайки, подобряват своите умения в следните области:

  • двигателни умения и координация между очите и ръцете
  • пространствено мислене
  • речеви и езикови умения
  • нестандартно мислене
  • социални умения (когато няколко деца играят заедно)
  • логическо (математическо) мислене

Най-често тези занимания се препоръчва да започнат, когато детето е навършило 3-години. Съществуват обаче конструктори и мозайки, подходящи и за по-малките (на възраст от 2 до 3 години). Прочетете внимателно какво пише на опаковката на продукта – там производителят е указал препоръчителната възраст.

Най-малките деца играят с конструктори и мозайки, чиито елементи са по-големи, по-малко на брой и със заоблени краища (без остри ъгли). Те се сглобяват и разглобяват по-лесно. При по-големите деца елементите стават повече и с по-малък размер, а сглобките изискват повече прецизност.

  • Дървените конструктори са по-екологични, с по-едри елементи и като цяло са предвидени за игра в по-ранна детска възраст. Тъй като дървото все пак е преминало обработка с бои, лакове и химикали, трябва да се внимава да бъдат безвредни
  • Пластмасовите елементи позволяват да се създават по-сложни форми и като цяло имат по-големи възможности. Те обаче се чупят по-лесно, затова родителят трябва да има грижата да ги проверява редовно

По правило върху опаковката на всички конструктори е посочена препоръчителна възраст – това е един от ориентирите.  От значение е и тематичната област на конструктора. Ако детето ви проявява интерес към природата, добре би било да изберете такъв, който съдържа фигурки или елементи с животни, дървета и т.н. Ако обича автомобили, изберете конструктор, с който се правят коли. Важно е да задържа интереса и вниманието на детето, тъй като по този начин то се увлича в играта и развива различни полезни умения. Не избирайте конструктори, които са твърде сложни или изискват умения, които детето все още не придобило. Твърде трудните задачи са неразбираеми за него и не го привличат.

Препоръчително е в първите игри с конструктор или мозайка да участва и родителят. Така детето научава какви са възможностите на играта, а след това го води собственото му въображение и го предразполага към следващи самостоятелни игри. Преди първата игра прочетете инструкциите за употреба на конструктора. Те ще ви покажат какви са неговите възможности и ще ви дадат ценни идеи за игри.

Продуктът е добавен към желани продукти