Иван Карагьозов

Ако детето ви ХЪРКА или ви притеснява, че има АПНЕА? от Иван Карагьозов

icon Преглеждания: 2238
Видео Текст
Apnea (custom)

Детският мозък, както и самото дете, нарастват по време на детството. Съществува възможност проблемите с дишането по време на сън да намалят притока на кислород до мозъка, а в следствие да се увеличи риска за правилното развитие на онези части от мозъка, които контролират поведението

Причините за тези проблеми варират от настинка и алергия до секрети в носа или други физиологични проблеми. При такава ситуация  децата понякога хъркат или спират за няколко секунди да дишат и след това си взимат отново дълбоко въздух. 

Едно съвременно проучване в тази сфера, което е публикувано в списание „Педиатрия”, е установило тясна връзка между проблемите с дишането по време на сън при децата и хиперактивността, повишената агресия и депресията. 

При възрастните тези проблеми могат да доведат до сънливост през деня, инциденти и повишаване на кръвното налягане, повишаване на кръвната захар или хронично разстройство. Всъщност „проблемите” с дишането по време на сън включват дишането през устата, хъркането и апнеа. 

Хъркането, като самостоятелен феномен при децата не винаги налага лечение. Има възможност с възрастта този проблем да отшуми естествено. По-сериозен е проблемът при тежкото нарушение на дишането по време на сън, познато като „апнеа“. Това е медицинският термин за временните паузи в дишането по време на сън. Необходимо е да се знае, че уголемяването на тонзилите (сливиците) е една от основните причини за сънната апнеа

В това състояние детето хърка или системно спира дишането, когато спи. Въпреки всичко авторитетната Американска Академия по Ото-ларингология установява, че само 1 процент от децата имат сънна апнея и около 10 процента от децата хъркат почти всяка вечер. Това е така, защото съществува разлика в причините за състоянието, като тя може да е възпалено гърло, стрептококи или тонзилит (това са уголемени сливици). Тази симптоматика се идентифицира от квалифициран лекар. 

Всяко дете е уникално и затова внимателно трябва да се подходи и да се прецени реалната ситуация, която предизвиква проблемите в дишането по време на сън. Дори и да се наложи премахване на сливиците, това не е краят на света. Съществуват доказателства, че премахване на сливиците се е извършвало още в древността и е описано в редица исторически документи. 

В наши дни, разбира се, медицината е значително напреднала и съществуват различни начини за тази хирургическа интервенция. От друга страна имайте предвид, че процентът на децата със здравни и поведенчески проблеми, породени от сънна апнеа, които се разрешават, щом се премахнат сливиците, е много голям. 

Да предположим, че проблемът вече е установен от вашия лекар и на детето ви му предстои хирургическа интервенция за премахване на сливиците. Винаги е деликатен въпроса, макар тази интервенция да е възможно най-безобидна. 

Съвета е бъдете честни и откровени с вашето дете. Обяснете му какво предстои и как ще се развият нещата, това е единствения ефективен начин да подготвите реално детето за това, което му предстои. 

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
  1. Super-Mummy
    Super-Mummy

    Хъркането при децата е в следствие на проблеми в носоглътката. Най-често това е следствие от чести разболявания, вируси и бактерии, които децата обменят в детските градини. Често постоянните хреми и увеличени сливици водят до хронифициране на този тип проблеми. Освен, че децата боледуват много често, те вече имат и постоянно увеличени сливици. Нормално при такива оплаквания се получават и нощнитр хъркания. Не е задължително ако детето хърка да има апнея. Апнея е състояние про което дишането при детето прекъсва за интервали от около 10 секунди. Увеличените сливици са предпоставка, но в никакъв случай те не са достатъчно условие. Възможна е генетична обремененост или наднормено тегло в ранна детска възраст.
    За да се определи и диагностицира точно състоянието, както и най-правилния подход за лечение е нужна консултация със специалист.

Вашият коментар