Галя Кузманова

Кратките дневни дрямки при децата? от Галя Кузманова

Въпроси и отговори по тази тема (1)
icon Преглеждания: 1334
Видео Текст
Driamki (custom)

Здравейте! Аз съм Галя Кузманова и съм сертифициран консултант по детски сън. Днес искам да поговорим за кратките дневни дрямки. 

Първо – какво означава кратка дневна дрямка? Това е дрямка, която продължава по-малко от 50 минути. Много често майките се сблъскват със ситуация, когато приспива детето дълго време, а то спи само 20-30-40-50 минути

Съответно, ние майките се стремим да променим тази ситуация. Първо, в името на добрия сън на детето, а и от друга страна, за да свършим нещо, докато то спи или самите ние да си починем. 

Първо е важно да се знае, че при децата под 6-месечна възраст кратките дневни дрямки могат да бъдат във физиологична норма, особено когато детето има добър и продължителен нощен сън и особено в случаи, в които детето спи 3, 4 или 5 пъти на ден, няма как да очакваме всички дневни дрямки да бъдат над 1 час. Хубаво е, обаче, в тези случаи да се редуват кратка и дълга дневна дрямка

Как да разберем дали това е нормално за нашето дете? 

Един от основните показатели, по които можем да съдим, е настроението през деня. Ако след събуждането то е в добро настроение и не мрънка до следващото приспиване, значи сънят му е бил достатъчен. Има още показатели, по които да разберем дали сънят на децата ни през деня стига. 

Един от критериите е нощният сън. Когато детето спи само кратки дрямки, може да се натрупа умора в продължение на деня и съответно това се отразява на нощния сън, като го прави силно накъсан

Настроението, както казах, също е критерий. От сутринта до вечерта детето трябва да има равномерно добро настроение, освен ако, разбира се, няма друга причина то да се развали. 

Друг критерий, по който можем да преценим дали сънят му стига, са две таблици. Едната е с възрастови норми на будуване, а другата е с възрастови норми на дневен и нощен сън.  

Тези таблици, разбира се, са ориентировъчни. Ние винаги гледаме настроението на детето, но колкото и неговите индивидуални норми да са извън тези възрастови норми, няма как да са много извън тях. 

Как можем да удължим кратките дневни дрямки? 

Има начини, но първо трябва да знаем каква е причината за тях. Има няколко основни причини детето да спи кратко през деня. 

Едната много срещана причина е много кратък интервал на будуване. Тоест интервалът от събуждането до следващото приспиване. Когато той е кратък, на детето не му се спи достатъчно, след това спи кратко. От тук лошото е, че кратката дрямка води до следващ кратък интервал, той – до следваща кратка дрямка, и в края на деня това довежда до натрупана превъзбуда и умора. 

Друга причина, която може да доведе до кратко спане, е това, че да речем интервалът е с нормална продължителност, но активността на детето не е достатъчна за възрастта му. Например, когато времето започне да се влошава, не можем да ги извеждаме често навън. Има деца, които прекарват времето си в кошари шезлонги и т.н., което ограничава активността им. 

Друга често срещана причина: в моята практика забелязвам, че това е прекалено дългият интервал на будуване. Тоест, натрупва се напрежение и умора, а когато майката изпусне подходящия момент да приспи детето, в кръвта му се отделят стресови хормони, които не позволяват на съня да бъде спокоен и детето да преминава в следващия цикъл на сън. 

И, разбира се, ако в режима всичко е наред, можем да потърсим като причина формирана асоциация на заспиване. Например, когато то заспива в количка, с люлеене на ръце или с кърмене, когато трябва да премине в следващата фаза на сън, то не може да го направи самостоятелно, а трябва ние да възпроизведем условията, в които сме го приспали. 

Има няколко начина, по които можем да удължим кратките дневни дрямки, но те не винаги ще подействат. 

Единият вариант е да възстановим условията, в които е заспало детето. Например, ако сте го приспали с люшкане в количка, да го наблюдавате и в момента, в който започва да извършва първите си движения, леко да залюлеете количката, за да възвърнете условията. Това обаче не би сработило винаги. 

Ако краткият сън се дължи на асоциацията, може да проработи, но ако причината е в някакви не оптимално дълги интервали на будуване и натрупана преумора, най-вероятно това няма да ви помогне.

Също може да опитате да наблюдавате детето – горе-долу на коя минута се събужда обичайно и малко преди това да застанете до него и да поставите ръката си върху телцето му с лек натиск и леко да му попеете, ако този момент също присъства в приспиването, за да може съответно с тази помощ то да премине в следващия цикъл.

Важно е първо да разберем причината. Обичайно оптимизираме режима и ако това ни помага, вече си заслужава детето да се научи да заспива с по-малко помощ или дори самостоятелно.

add
add
Въпроси и отговори по статията
Показва се 1 резултат

Вход / Регистрация

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
 1. Balashova
  Balashova

  При нас дневните спанета в някои моменти бяха твърде дълги. След това пък будуваше и пропускаше следващата очаквана дрямка. Това обаче изморяваше бебо и ставаше раздразнителен. Като се раздразни не се храни добре и става още по раздразнителен. После пък реве и не може да заспи. Поплучаваше се спирала. Ако този цикъл се завърти преди вечерното заспиване, започва тежка нощ. На сутринта имаме и раздразнена майка. Не е добре.
  За това започнах да ограничавам дневния сън до 40-50 минути. Така поддържаме някакъв ритъм и редовен режим. По този начин си гарантираме относително редовен начин на живот и за малкия човек, и за майка му.

  0
 2. Raluka
  Raluka

  Синът ми е на 4 месеца. Вечер прави веднъж 6ч сън,/заспива около 20ч./ буди се за хранене и след това спи най-много  2 часа, пак яде и следващия сън е не повече от 90мин. Т.е. нощният му сън с много мъки го докарваме до 10ч, но не винаги.
  През деня яде на 3 часа. Като се старая да следя интервалите на будност и между храненията успява да поспи, но не повече от 30мин. Понякога рядко успявам с много помощ да докара до 50-60мин сън. Но най -много веднъж на ден,  не повече. И така дневният му сън редовно е не повече от 2-3 часа.
  Другият проблем е, че заспива само с люшкане на кошарата и бял шум/шума не го причислявам към проблемите/. Ако е навън в количката може да спи и по 2 часа…
  Та въпроса ми е как да премахна заспиването с люшкане на кошарата и как да увелича съня? 🤷🏻‍♀️

  0

Вашият коментар