- Трябва да влезте , за да публикувате коментари

Здравейте,
Особено при бременност е важно вит. Д и вит. В12 да имат оптимално насищане. Препоръчителните нива в кръвта за жените в този период, (но и не само в този период) са съответно:
– Вит. Д – 60-70 nmol/l (25-30 ng/ml) и повече (до 120 nmol/l)
– Вит. В12 – над 330 pmol/l или над 450 pg/ml (до 650 pmol/l)
Ако има дефицит и се налага добавка на вит. Д, най-добрата форма е вит. Д3 в доза от 5000 IU дневно по време на хранене за 1 месец, след което – същата доза през ден.
Желателно е стойността на витамина в кръвта да се проконтролира на всеки 3 месеца.
Вит Д по естествен начин се набавя при излагане на слънце (синтезира се в кожата под действието на УВ-лъчи), както и от храни – главно мазни риби (скумрия и др.), сурови жълтъци.
При дефицит на вит. В12 съветът е да се набавя предимно с храната, тъй като по-продължителният прием на вит В12 като добавка, може да доведе до понижаване на желязото. Най-добрият източник на вит. В12 е черният дроб (агнешки, но също може от пасищни пилета и зайци) – 300-350 г. седмично, бланширан за 30 сек. във вряща вода.
Ако все пак се налага прием на вит. В12 като добавка, нека той е под формата на метилкобаламин (може комбиниран и с аденозилкобаламин) – по 1000 mcg дневно под езика. При тежък дефицит, налагащ инжекционно прилагане на вит В12, нека е под формата на хидроксокобаламин (не цианкобаламин!). – 1000 mcg -1 или 2 пъти седмично, мускулно. Контрол в кръвта на 3 месеца.
от Д-р Г. Гайдурков, специалист “Вътрешни болести”, психолог, нутриционист
- Трябва да влезте , за да публикувате коментари
Моля, влезте първо, за да ги изпратите.