- Трябва да влезте , за да публикувате коментари
Здравейте,
Една легенда разказва за китаец, живял 252 години само защото всеки ден си похапвал Годжи Бери. Дали е вярно или не, остава загадка, но доказано малките плодчета са цяла аптека за здравето на човек.
Те помагат за запазване младостта на вашата кожа, действат превантивно срещу сърдечно-съдови проблеми и подпомагат цялостното укрепване на имунната система. С минимално количество нашият организъм си набавя повече витамин С, повече бета каротин и повече желязо . Годжи Бери са буквално бомба от витамини, минерали и антиоксиданти.
Съдържат доста витамини от групата В и антиоксиданти, които предотвратяват вредното влияние на свободните радикали, които увреждат клетките в нашето тяло и предизвикват стареене.
Годжи Бери може да се използва под различни форми- чайове,смути,супи,сладкищи, дори се прави и вино. Най-добре е употребата на шепичка плодчета, но трябва да се внимава за срока на годност и съхранение.
Ако се приемат в умерени количества, плодовете на годжи бери носят само позитиви на човек. Ако обаче се приемат в по-големи количества, са способни да доведат до някои странични ефекти.
Бременни с поленови алергии трябва да избягват тези плодове Страничните ефекти в този случай включват затруднено дишане, копривна треска, гадене и виене на свят.
Плодовете на годжи бери съдържат алкалоида атропин. Предозиране с него може да предизвика повръщане, замъглено зрение, сухота в устата, объркване, сърцебиене и повишаване на сърдечната честота на плода.
Понижава кръвното налягане и взаимодейства с някои лекарства, най-вече тези за кръвно налягане. Може да се стигне до необичайно му спадане- хипотония. Също така плодът влияе на бременни, приемащи лекарства за гестационен диабет. Възможно е да доведе до понижаване на нивото на кръвната захар и появата на симптоми като световъртеж и прилошаване.
Отделно от лекарствата за кръвно налягане и диабет, тези плодове могат да взаимодействат с нискомолекулярни хепарини, които се прилагат при склонност към образуване на тромби. Приемът на тези плодове в случая увеличава риска от кървене.
Плодовете годжи бери имат високо съдържание на селен. Въпреки че селенът е важен микроелемент за организма, в редки случаи, неговите високи дози водят до развитието на вродени дефекти и намаляване на фертилитета при жените, увреждане на нервите или стомашно-чревни проблеми.
Препоръчителната дневна доза консумация на Годжи Бери е около 30 грама.
При бременни 10-30 грама веднъж седмично или по-добре на две седмици.
Вие сте вече 13 г.с. и Вашето бебе е завършило периода на оформяне на органи и системи, и ако нямате придружаващи заболявания – може да си позволявате да хапвате малките плодчета.
Лека бременност!
Д-р Савова, акушер-гинеколог
- Трябва да влезте , за да публикувате коментари
Моля, влезте първо, за да ги изпратите.