Здравейте, бременна съм в 16 г. с. Стойността на глюкозата ми е 5.0 mmol/l. Референт е 6.10.Избягвам захарните изделия, но през ежедневието не мога да избегна въглехидратите. Кои храни бихте препоръчали или изброите, които имат по-ниско съдържание на захар, достъпни са и биха могли да се консумират например между храненията. Благодаря!
- Трябва да влезте , за да публикувате коментари
Здравейте,
Искам да уточня няколко много важни факта, които мисля, че пропускате, разбирайки го от начина на задаване на въпроса Ви.
- Поддържането на глюкозата в кръвта в границите на добрите референтни граници зависи и от общото количество приети за деня въглехидрати, а не само от това дали има захар в тях. Това е така, защото дали са въглехидрати с висок гликемичен индекс (нар. още прости въглехидрати) или с нисък гликемичен индекс (нар. още сложни въглехидрати), те в крайна сметка се разграждат до глюкоза. Затова е важно първо да знаете какво дневно количество въглехидрати трябва да приемате и след това да имате съотношение на приеманите видове въглехидрати (нисък, среден и висок гликемичен индекс).
- Различните хора имат различен гликемичен отговор на една и съща приемана храна, съдържаща въглехидрати. Това зависи от процесите храносмилане, перисталтика и хормони.
- Трябва да имате предвид и детето Ви, защото то използва също въглехидрати, а не знаете неговият метаболизъм какъв е. Затова на консултациите по пренатална диагностика чрез наблюдаване на морфологията на плода могат да ви кажат дали е добре захранен или е с повече подкожни мазнини. Затова се прави по време на бременността не само ниво на кръвна захар, а и ниво на серумен инсулин на майката.
Затова, на Вашия отговор бих изброил само храни без опаковка (за да не съдържат консерванти), тъй като освен захар те съдържат и други фитонутриенти, важни за вас и детето ви.
Природни храни, които съдържат неголямо количество захар, са плодовете. От сезонните в момента /октомври/ подходящи са: крушите, ябълките, райската ябълка, хинап, мушмули и нар. Друг вариант е да ползвате нормално маслено кисело мляко с мед. Двата варианта са изцяло подходящи за междинна закуска.
Поздрави и лека бременност!
Д-р Д. Димитров, специалист по диететика и лечебно хранене
- Трябва да влезте , за да публикувате коментари
Моля, влезте първо, за да ги изпратите.