- Трябва да влезте , за да публикувате коментари
Здравейте,
Глутенът е белтък, съдържащ се в някои зърнени храни. Той има голяма хранителна стойност и придава еластичност на тестото. Глутен се съдържа основно в пшеницата /20-25 %/, ечемика, ръжта, също така в булгура, спелтата /вид древна пшеница/. Без глутен са например: оризът, царевицата, елдата, просото.
Съвременните препоръки са, да не се предлага глутен под 4 – месечна възраст, което е свързано с незрялостта на стомашно-чревната лигавица и повишен риск от развитие на хранителни непоносимости и други заболявания.
Добре е да се въведе около 6 -7- ми месец. Всяка нова храна се въвежда през интервал минимум 5 дни, за да следите за евентуални вредни реакции. Започвате да я предлагате на гладно, постепенно-първо 2-3 лъжички, после всеки следващ ден увеличавате с по 3-4 лъжички до достигане количеството на 1 порция. Ако детето е на кърма и кашата е безмлечна, предлагате кърма след това, ако е на адаптирано мляко – около 30 мл. от него добавяте към кашата.
Четете внимателно етикетите!
Поздрави
Д-р Жейнова, педиатър
- Трябва да влезте , за да публикувате коментари
Моля, влезте първо, за да ги изпратите.