Д-р Георги Гайдурков

Съветите на д-р Гайдурков: рецепти с варива 2 от Д-р Георги Гайдурков

icon Преглеждания: 3111
Видео Текст
Variva Superfood Nuts (custom)

В нашето обедно меню предлагаме често и бобени варива. Битува схващането, че те са трудно смилаема храна, но подготвени по подходящ начин те са полезни за всеки. Дори тогава, когато имаме стомашни-чревно заболяване като гастрит или колит, те могат по подходящ начин да бъдат включени в менюто. 

Най-леката бобена култура, това е лещата

И тука ще каза нещо интересно във връзка и с кулинарията. Когато сваряваме зърнени култури или бобени варива, нашата практика показа едно изключително нещо. Ако ние сваряваме тези варива във вода, дори с подправки, тогава ние разреждаме веществата и вкусът показва, че нещо започва да липсва. Тогава ако не добавим сол или подправки, много пъти и нежелани неща, които се слагат в подправките, както е натриевият глутаминат да кажем, ако ги няма тях ни се струва безвкусно. 

Това е именно, защото разреждаме съставките и в частност солевия състав. И тук ние имаме един много сполучлив кулинарен трик, но той не е само кулинарен феномен, защото по този начин ние гарантираме един много добър солеви и минерален състав. 

За какво става дума? Когато варим някаква зърнена или бобена култура, леща, нахут, грах, зрял фасул, бакла – варим тези варива в изцеден сок от стъблена целина, от селъри. 

На пръв поглед това е странно. Икономично е, не касае голям ресурс. Изстискваме на сокоизстисквачка сок от стъблена целина и вместо да варим варивата във гола вода, ние го варим в сок от селъри. И тогава всеки от нас може да опита резултата от това ястие. И когато го сварим по този начин, с подбрани подправки включително, ние можем да добавим и сок од друг зеленчук, от морков.

Можем да добавим сушени зеленчуци без консерванти и други подправки по вкус. И когато това ястие вече е сварено и готово и отместено от огъня, можем да добавим малко лимон. В тази реакция се получава изключителен вкус. Получаваме изключително ястие със солен вкус, без да добавяме натриев хлорид допълнително.

Това е изключително преимущество на системата, която предлагаме, защото когато добавяме сол, натриев хлорид, ние добавяме всъщност една единствена сол. Дори така прехвалените соли, които виждаме да се продават по диетичните магазини – вижте техния състав. Те са всъщност 97% натриев хлорид, дори и тези, които са изключително промотирани. 

Когато ние добавяме натриев хлорид, тогава той измества другите соли от нашето меню

Парадоксът е, че когато солим със сол, с натриев хлорид, ние губим соли – губим калциеви, магнезиеви, цинкови, калиеви и т.н. соли. Тоест ако ние не добавяме натриев хлорид, ако не добавяме сол, ние ядем по-солена храна откъм биологично активни соли. 

Е, когато варим и приготвяме храната в сок от селъри, с тази малка особеност, с този кулинарен детайл, променяме коренно нашето меню. Ние осигуряваме солевия състав без да нарушаваме оригинала. Ние получаваме изключително вкусно, солено ястие, богато на много соли, не само на натриев хлорид, а и на много други, с изключителни вкусови качества. 

Така че, нека да повторя. Когато варим зърнени, бобени култури не ги варим във вода, а в сок от селъри. Когато обаче ястието е сгъстено, ние си позволяваме да добавим и малко вода много пъти в края на самата процедура. 

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
  1. BestMom
    BestMom

    Все пак тук става дума за хранене на деца. Техните стомаси са по-чувствителни и твърде много варива и бобови култури могат да доведат до подувания, газове и стомашен дискомфорт. Не бива да се прекалява с такъв тип хранене при деца.
    По отношение на солта – безспорно е бяла отрова. Ясно е, че трябва да бъде избягвана. Ако детето е привикнало да се храни от ранна детска възраст без сол или с по-ниско съдържание на сол, това ще остане негов навик завинаги. Ролята на родителите е да създават тези навици докато детето расте. Хубаво е, че има хора като доктор Гайдурков , които ни пмагат да приучим децата си как да се хранят по-здравословно.

Вашият коментар