Филтриране по

Бранд

Виж още Виж по-малко

Цена

19 лв. 165 лв.

Номер

Виж още Виж по-малко

Сезон

Виж още Виж по-малко

В промоция

Виж още Виж по-малко

Маратонки и сникърси

Показани са 1-20 от общо 142 артикул(а)

Често задавани въпроси (FAQ’s)

Независимо дали са в детската градина, или на училище , значителна част от времето децата са заети с различни двигателни активности, затова е особено важно краката им да бъдат обути в удобни и стабилни обувки . Маратонките (сникърсите) са доказали своята практичност и удобство, което ги прави безспорен фаворит в предпочитанията и на деца, и на родители. Поради огромното разнообразие от модели съветът ни е да избягвате много тънка или равна подметка, която натоварва детското ходило и крие риск от нараняване. Също така е важно маратонките да бъдат изработени от материали, които не запарват (за предпочитане – естествени), тъй като много често децата прекарват целия ден с тях. Този вид ежедневни обувки трябва да са леки, да осигуряват комфорт и опора на цялото стъпало . По тази причина най-добър избор си остават маратонките и сникърсите от кожа.

Когато избираме маратонки/сникърси за летния сезон , е важно горната им част да бъде изработена от текстилен материал . Това позволява въздухът да циркулира и така предпазва краката от изпотяване. Материалът, от който е изработена подметката, също трябва да осигурява здравословна среда (т.нар. „ дишаща способност“ на подметката). При зимните модели може да заложите на маратонките и сникърсите от кожа, за да предпазват детските крака от измръзване и намокряне. Добре е да бъдат с височина над глезена и с по-дебела подметка, която да изолира максимално стъпалото от външната среда.

Определянето на точния размер на маратонките за дете е от съществено значение за удобството и комфорта, които се стремим да му осигурим. Различните производители препоръчват да се предвиди разлика от 0,5 до 1 см в полза на стелката спрямо ходилото . През зимата би било добре да предвидите аванс от 1 см, за да остане място за по-плътни чорапи, да има възможност за свободно циркулиране на въздуха и задържане на температурата , излъчена от ходилото. За номера от 28 до 35 също можете да предвидите по-голямо свободно разстояние – така детето ще може да носи маратонките и през следващия сезон.

Височината се определя от това дали маратонката е до глезена или над него. Моделите ежедневни маратонки тип „кецове“ могат да бъдат ниски или високи, а материалът, от който са изработени, да бъде кожа (естествена или изкуствена), текстил или комбинация от двете. За зимния сезон са подходящи високите кожени маратонки от кожа (за предпочитане – естествена), защото са топли и изолират добре крака. При пролетно-летните модели са по-уместни текстилните материали , тъй като са по-леки и осигуряват нужната вентилация . Високи или ниски, зимни или летни, при всички случаи маратонките трябва да бъдат съобразени с конкретните нужди на детето – за игра, за училище, за туризъм или друг повод .

Много деца от малки тренират различни спортове, което налага родителите да избират подходящите обувки. Подметката на маратонките за бягане трябва да бъде мека и гъвкава и да осигурява защита на стъпалото от натоварване. Добре е горната ѝ част да бъде от текстилен материал, който предотвратява изпотяването на краката и появата на неприятна миризма.   За футболни обувки могат да се използват бутонки, т.нар. „стоножки“ или стандартни спортни обувки. За тях е важно да са с аеродинамична форма и по-специфична предна част, за да се осигури по-лесно боравене с топката . Ако детето тренира тенис , трябва да изберете маратонки от плат и кожа, които да са подплатени отвътре. Подметката им трябва да е лека, но не прекалено тънка, и със странична опора, за да поема натоварването от тренировката . За любителите на баскетбола са подходящи спортни обувки, които предпазват краката и глезените от натоварване при различните подскоци и приклякания . За повече стабилност и намаляване на риска от травми изберете маратонки със стабилна и плътна подметка , с допълнителна подложка за стъпалото и височина до глезена.

Децата са постоянно в движение и често се цапат, което се отнася и за спортните (ежедневните) обувки, каквито са маратонките. Трябва да знаете, че правилната им поддръжка удължава живота им и запазва максимално дълго естетичния им външен вид. Маратонките, изработени от текстилен материал , могат да се перат с перилни препарати, като стелката се почиства отделно с помощта на фина четка . По-капризни за поддръжка са маратонките от велур или набук , защото изискват специален спрей за отстраняване на замърсяванията (в никакъв случай вода, тъй като тя може да увреди материала, от който са изработени, и да останат петна по него). Маратонките от кожа –естествена или изкуствена – се почистват с влажна гъба , но може да се перат и изцяло, като трябва да се изплакват много добре, за да не останат петна. Когато се налага да почистите кожата набързо, може да използвате и мокри кърпички за обувки .

Прането на маратонките в пералнята не е препоръчително, тъй като рискувате да се разлепят и деформират, освен ако не е изрично разрешено на етикета на продукта. При всички случаи трябва да се съобразите с няколко правила. Първото е предварително да почистите маратонките от по-грубите замърсявания . Ако сложите в пералнята заедно с тях и хавлия, ще постигнете по-добър резултат. Температурата на водата трябва да бъде максимално ниска, да настроите уреда на ниски обороти и да не използвате сушилня.

Свързани блог публикации

Гуменките, маратонките или цвичките предпазват детското краче от нараняване и контузии.  Обувката поддържа детския глезен изправвен, за да не се получават контузии.  Обувката предпаззва и от студ, горещо време и вода.

Във възрастта, когато децата започват да посещават детска градина или училище, те започват да практикуват различни спортове.  В зависимост от вида на спорта, в зависимост дали го практикуват на открито или закрито, те имат нужда от различни спортни обувки – гуменки, цвички или маратонки.

Гуменките и маратонките осигуряват добра опора на ходилото и глезена на детето.  Спортната подметка е и достатъчно еластична и противоплъзгаща.  Винаги спортните обувки са максимално олекотени.  Така детето се движи сигурно и удобно.

Гуменките и маратонките, които избирате е необходимо да позволяват на детския крак да диша.  Избягвайте изкуствените плътни материи.  Добрите материали са висококачествени мрежести материи или кожа.  Новите спортни дишащи материи, разработени от спортните компании, позволяват оптимална вентилация на крака, лекота и комфорт.

Гуменките, цвичките и маратонките за деца са предвидени да са лесни за закопчаване.  При децата, най-голямото улеснение е велкро закопчаването.  То е лесно и бързо, дава на децата увереност и чувство за самостоятелност.

Обувките за деца не бива да са твърде тежки.  Ако тежестта им не е съобразена с възможностите на детето , то не се чувства удобно и се уморява по-бързо.  Спортните обувки винаги гарантират това.  Всички производители са стремят да произвеждат гуменки и маратонки възможно най-леки.  Това позволява свобода на движението и максимални спортни резултати.

Цвичките са предназначени за спортните зали.  Там твърдите подове често се плъзгат и е нужна основа, която не се пързаля.  За определени спортове – спортна гимнастика, художествена гимнастика, танци или балет, те за задължително изискване.

Гуменките и маратонките често са и за ежедневно носене.  Те са много удобни и децата ги предпочитат в динамичното си ежедневие.  Културата на носене на маратонки се е превърнало в мода.  Децата избират модели, които харесват и това е начин да изразяват себе си.  

Начин на плащане
maestro
visa
discover
visa-electron
mastercard
dinersclub
Продуктът е добавен към желани продукти
Продуктът вече е добавен в любими