Филтриране по

В промоция

Виж още Виж по-малко

Бранд

Виж още Виж по-малко

Цена

3 лв. 5 лв.

Летящи фенери

Показани са 1-2 от общо 2 артикул(а)

Често задавани въпроси (FAQ’s)

Най – често са направени от импрегнирана оризова хартия върху дървена рамка и имат малка свещ в средата. Когато свещта се запали, пламъкът нагрява въздуха в хартиеното тяло и фенерът полита. Той лети във въздуха, само докато пламъкът гори, а след това въздухът изстива и фенерът пада на земята. Летящите фенери и балони те с горещ въздух използват един и същ принцип от физиката, който казва, че горещия въздух е с по – ниска плътност от студения въздух извън фенера и на практика студения въздух „държи“ нагоре плика с по – горещ въздух.

Счита се, че са изобретени в Китай и са били използвани армиите да си дават знаци помежду си. Това датира от 3 век.

Те са често използвано забавление по различни поводи – фестивали, карнавали, детски рождени дни и подобни.

Летящите фенери достигат до 800 метра височина и летят около 20 до 40 минути. Продължителността на полета зависи от атмосферните условия и колко дълго гори свещта в него. Най – често балоните падат след като изтлее източникът на огън.

Без значение как са създадени, летящите фенери работят с огън. Това е опасно в присъствието на деца. Винаги използвайте (пускайте) летящи фенери с присъствието на възрастен. Внимавайте и да няма леснозапалими вещи около вас.

В области и зони с повишена опасност от пожари, летящите фенери не бива да се пускат. На някои места по света летящите фенери са забранени със закон, заради повишената опасност от пожари. Такива места са Калифорния, САЩ, Южна Африка и други.

Свързани блог публикации

Летящите фенери са произлезли от традиционните ритуали на някои азиатски народи. Макар и да произтичат от древни азиатски обичаи, те са се превърнали в част от празниците на много хора и националности.

Най – често са направени от импрегнирана оризова хартия върху дървена рамка и имат малка свещ в средата. Когато свещта се запали, пламъкът нагрява въздуха в хартиеното тяло и фенерът полита.  Той лети във въздуха, само докато пламъкът гори, а след това въздухът изстива и фенерът пада на земята.

Летящите фенери и балоните с горещ въздух използват един и същ принцип от физиката, който казва, че горещия въздух е с по – ниска плътност от студения въздух извън фенера и на практика студения въздух „държи“ нагоре плика с по – горещ въздух.

В Китай се появяват първите летящи фенери са датирани в края на трети век и са използвани като начин за подаване на сигнали по време на война. 

В Китай тези фенери се използват първоначално във военни действия. Въпреки това много бързо започват да намират своите цивилни приложения – стават популярни сред децата по време на празници и събития. Впоследствие са станали традиция за Китайския есенен карнавал и в Карнавала на фенерите.

Тази приятна традиция бързо се разпространява – в Тайланд летящи фенери се пускат във въздуха по време на фестивала "Yi Peng". Това е начина на тайландците да прогонят злите духове.

В Азия летящите фенери са честа украса на къщи и улици. Друго вярване в тази част на света е, че фенерите са символ на човешките грижи и излитането на фенера е символична „раздяла“ с проблемите.

В много страни от Южна Америка летящите фенери се правят обикновено от няколко парчета полупрозрачна хартия в ярки цветове. Така когато фенерът полети, той е много ярък и привлекателен.

Летящите фенери се издигат благодарение на нагорещения въздух от пламъка. Това представлява реална опасност да се предизвика пожар – ако фенерът преминава през сухи клони на дървета или ако паднат на сухи треви или други лесно запалими материали.

Летящите фенери могат да достигнат значителна височина докато летят, могат да отидат твърде далеч и да достигнат до места, които са извън контрол или опасностите там няма как да бъдат предвидени. По тази причина пускане на летящи фенери в условия на вятър не е препоръчително.

Начин на плащане
maestro
visa
discover
visa-electron
mastercard
dinersclub
Продуктът е добавен към желани продукти
Продуктът вече е добавен в любими