Д-р Махеш Гарже

Д-р Махеш Гарже

Аюрведа
Хирург Статии (55)Отговори (4) Задай въпрос към експерта


Вход / Регистрация


Д-р Махеш Гарже e аюрведа-лекар и дипломиран хирург. Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите за психосоматичните причини на болестния процес. Той смята, че чрез силата на ума и позитивното мислене лечение могат да намерят редица заболявания.

1,361 total views, 4 views today

Покажи повече Покажи по-малко

Образование

Той има бакалавърска степен от факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.
Покажи повече Покажи по-малко

Допълнителна квалификация

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техните формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционната система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.
Покажи повече Покажи по-малко

Биография

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа. Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия. Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.
Покажи повече Покажи по-малко
Статии Отговори
Д-р Махеш Гарже

24.08.2020 18:26
Аюрведа

Здравейте,

Аюрведичната медицина се фокусира основно върху функциите на ухото като орган на слуха. Това, което сте посочили, е вроден лек външен белег, както са друг тип родилни белези. Не смятам, че това ще е проблем за функциите на слуха. Може да проведете стандартните наблюдения за развитие на слуха, които се правят в периодите на развитие на детето, ще ви бъде обяснено от Вашия педиатър или личен лекар.

Към настоящия момент няма причина да се тревожите за конкретния външен вид на кожата, която е образувала лека вдлъбнатина.

д-р Махеш Гарже, хирург и аюрведа специалист

Д-р Махеш Гарже

11.11.2020 18:19
Аюрведа

Здравейте,

Може да бъде закупена от Аюрведа клиник, София. За конкретна схема за използване се препоръчва запазване на час за преглед. За да се установи конкретното състояние. По време на прегледа ще бъде преценено дали е подходяща за използване според конкретния случай. Внимавайте с използването на която и да е билка, особено в настоящата усложнена епидемиологична обстановка. Заради Covid-19 някои билки просто не са полезни. Доверявайте се на проверени и лицензирани производители и дистрибутори.

Поздрави

Д-р Гарже, аюрведа специалист

Д-р Махеш Гарже

17.06.2020 14:05
Аюрведа

Здравейте,

Първото важно нещо, което майките трябва да разберат е, че това повръщане не винаги е болест. Понякога това е някакво естествено лечение от тялото. Тялото иска да изхвърли нещо, това е само-детоксикацията .Така че, когато има повръщане, не скачайте веднага, за да го спрете.

Друго нещо, което възниква или идва с повръщането, е неразграден материал.

В аюрведичното разбиране, когато има много токсини, натрупани в стомаха или в гърдите, тялото развива реакция, при която изхвърля тези неща. Така че не потискайте този вид реакция на тялото. Това е процес на почистване и трябва да го подкрепите. Как ще го подкрепите? Трябва да настроите диетата на бебето. Ако бебето не иска да яде и да отказва храната, не го принуждавайте.

Така че като цяло можете да наблюдавате повърнатите неща – това, което бебето повръща, и това ще ви даде представа дали това повръщане е болестен процес или е естествен метод за детоксикация.

Много пъти съм виждал в практиката си, че когато бебето страда от нарушения на храносмилането, получава кашлица и започва да повръща. Тогава хората веднага скачат и спират повръщането и след няколко дни виждат, че има треска, която започва след спиране на повръщането. Това е така, защото ненужно се намесваме в процеса на самолечение на бебето.

Така че, когато вашето бебе повръща, опитайте да регулирате диетата му.

Просто му дайте нещо много леко – като супа или топла храна в малки количества, така че то да има енергия, за да издържи през тази фаза и това ще бъде много добра поддържаща терапия за бебето.

Максималното време, което можете да изчакате за такова действие, е около 24 часа. Ако бебето ви повръща 24 часа, можете да изчакате. Но след това, ако все още продължава, трябва да потърсите експертен съвет от вашето Джи Пи или от вашия лекар, за да могат те да установят дали това повръщане е някакъв вид заболяване или е вид детоксикация.

Има много различни видове билки, които могат да се използват в това състояние. Например можете да използвате чай от джинджифил или босилек. Това са подправките, които можете да използвате, когато бебето има гадене или повръща. Така че този вид чайове се използват успешно за повлияване на състоянието.

За чай от босилек можете да вземете 2 гр. сухи листа и да ги поставите в 200 мл. гореща вода. Оставете тази вода да се охлади и след това филтрирайте разтвора, използвайте този чай за пиене. В зависимост от възрастта на бебето, можете да използвате тази доза за целия ден или ако бебето е по-голямо, можете да използвате повече от тези видове чайове.

Д-р Махеш Гарже, хирург и аюрведа специалист

Д-р Махеш Гарже

18.08.2020 16:47
Аюрведа

Здравейте,

Продължете с приема на билката Шатавари. Направете една допълнителна терапия в домашни условия. Вземете памук с размерите на вашата длан. Затоплете кокосово масло в метален съд на котлона, докато стане течно и леко горещо, до степен на приятна горещина. Напоете памука в затопленото кокосово масло, изстискайте леко и поставете памучния компрес в зоната на матката, която е под нивото пъпа. Полежете с компреса, докато се охлади, и след това натопете пак памучния компрес в топло кокосово масло. Трябва да поддържате компреса топъл. Продължителността е 20 минути. Прилага се вечерно време преди лягане. След като приключите терапията, избършете мястото със суха кърпа или хартия. Терапията се прилага през една вечер, общо 5 терапии.

Показване на 4 резултати
Здравословен детски сън и какво сънува бебето

Днес ще обсъдим проблемите със съня или навиците за сън на малкото дете. По принцип през първия месец след раждането на бебето или...
Билкови чайове и забранени билки по време на бременността

Има някои видове билки, които не се препоръчват да се използват често по време на бременността. Като цяло билките, които са...
Астма

Днес ще обсъдим едно от често срещаните оплаквания след кашлицата за бебетата и малките деца – това е астмата. Астмата се счита за...
Остеопороза по време на бременност

Днес ще обсъдим най-честото оплакване при бременни дами, това е остеопорозата или ниското ниво на калций. Калцият е...