Видео Текст
271 Photo (custom)

Нещо изключително популярно, което дори се приема от много педиатри за физиологично, за нормално. Все пак нека да кажем, че ако даден феномен наблюдаваме твърде често, това, че той е много популярен сред социума, не означава автоматично, че е нормален. Т.е. ако всички са болни, това не означава, че са здрави, така да се каже. 

Чест феномен е, безспорно. Коликите всъщност са контракции на гладката мускулатура на стомашно чревен тракт, включая жлъчен мехур, тънки черва, дебело черво, които предизвикват съответно негативни усещания и детенцето реагира с плач и раздразнителност. Най-често това са проявите на тези колики и най-често се изписват, в най-добрия случай, облекчаващи чайове с копър, с копърово семе, които да намаляват тези колики. 

Това е добре, но все пак то е палиатив. Голямата задача е всъщност да няма колики, т.е. детето да е здраво, защото болката не е присъща на здравето. Даже ние се шегуваме, че болка произлиза на български от думата „бол”- много. Не е редно здравето да боли. То е нонсенс. 

Здравото дете няма колики. Но от тука нека да кажем – ако малкото дете, ако кърмачето, ако детето е все още на кърмене, да кажем, до шестия месец изключително на кърма, тогава откъде идват тези колики

Логично е да се запитаме с какво се храни майката и каква кърма произвежда, че има вещества, които отивайки в жлъчен мехур, по червата на детето, предизвикват тези контракции, тъй като те са токсични, дразнещи, лютиви и т.н. Това вече ние го засегнахме при храненето на майката. 

Когато ползваме много термично обработени животински продукти, те вкисляват нашата среда. Те са една от основните причини за вкисляване и на жлъчния сок при детето и за отделяне на много лютиви, горчиви жлъчния киселини, които дразнят червата и оттам предизвикват тези контракции на гладката мускулатура на червата. 

Затова, препоръката всъщност е към майката:

 • да намали вноса на термично обработени животински продукти
 • да включи много повече растителна храна
 • сурова храна
 • сокове от зеленчуци, така че да алкализира 

Защото ацидозата е в основата на вкисляването и при детето, и на тези колики. Т.е. алкализиране чрез предимно растителна алкална храна, и ние по много лесен начин ще предотвратим появата на тези колики или те ще станат излишни, ако те вече са налични, защото сами по себе си, те са симптом, те дори – можем да кажем – са защитна реакция. Т.е. гладката мускулатура прави тези контракции, за да може по-бързо да препрати тези токсични вещества, това токсично съдържимо в червото към отходните органи, за да може да напусне тялото. 

Своего рода, това е компенсаторен симптом. Не е въпроса да покрием симптома, а да премахнем причината като премахваме киселинността в майката, оттам – в кърмата, и оттам да предотвратим киселата среда на детския организъм. 

add
add
Въпроси и отговори по статията
Показване на 3 резултати

Вход / Регистрация

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
 1. Balashova
  Balashova

  Това е абсолютно най-смисления, адекватен и логичен отговор на въпроса за коликите и просто не знам защо никой никога не ми е давал такъв отговор? Изкупихме 8532 препарати, капки, спрейчета, чайове и пробиотици и се наслушахме на „това е нормално“, „стискайте зъби, ще мине“, „оригвайте го“ и други такива тотални глупости. Моля ви, направете това изказване достояние на повече хора! Единствено ми липсва обяснение как да се действа при бебетата на адаптирано мляко, които имат колики, защото има и такива. Ще е супер ако доктора даде и за тях препоръки, които да са също толкова полезни!

  2+
 2. magsi
  magsi

  E az ne razbiram kakvo triabva da se iade v takav sluchai da se posochi…
  Mesoto e mnogo vazno..ne moze samo zelenchutzi ..bez meso li ???ne mi e iasno

  0

Вашият коментар