Д-р Захаринка Гочева

Педиатър откровено обяснява за АЛЕРГИЯТА при бебетата от Д-р Захаринка Гочева

Въпроси и отговори по тази тема (12)
icon Преглеждания: 3943
Видео Текст
Alergii Pri Bebetata Pediatyr Suvetva (custom)

Алергията е имунната реакция на организма към различни субстанции от околната среда. И всъщност тези субстанции се наричат алергени. Естествено, те могат да бъдат приети чрез въздуха, чрез храната, чрез водата, при допир и инжекционно

При най-малките човечета, при бебетата, най-честите алергични реакции могат да бъдат от праховете за пране, от препаратите, с които ги мажете след баня – всякаква бебешка козметика може да даде реакция, независимо, че се смята, че са хипоалергенни, без парабени и т.н. 

Другата честа алергия при бебетата – това е алергията към кравето мляко и алергията към лактозата, т.е. към захарта в кравето мляко

Реално погледнато една алергична реакция, която е типична, как може да изглежда? 

Обикновено се изразява в обрив по цялото тяло, който представлява релефни плаки, които се местят. Друга алергична реакция, това е кихане, сълзене от очите, сърбеж на носа и кашлица обилно слюнкоотделяне. 

В общи линии при всеки може да протече различно. Но това, което най-вече притеснява родителите на най-малките, това е алергията към кравето мляко. Тя може да протече с обрив, може много често да протече с разстройство, а понякога и с повръщане. Изключително рядко протича със запек. 

Друга алергична реакция, която по-трудно се установява сякаш и по-рядко е мисли, е към лактозата в кравето мляко. За съжаление при децата много често се работи по метода на изключването. Когато се изключи алергията към кравето мляко, тогава се мисли впоследствие за алергията към лактозата

Много е важно да се обърнете към педиатър, ако забележите, че вашето бебче има над седем изхождания за деня и има да кажем обриви по тялото, които се местят. 

Много често алергичните обриви са плаки, които се местят. Обриви, които засягат сгъвните повърхности на тялото – лактите, вратлето, зад коленцата – това също може да бъде израз на алергична проява. 

Други обриви, които засягат цялото телце обикновено пък са свързани много често с алергия към олиото, с което мажете бебето след баня или с праховете за пране, които използвате, с омекотителите също. 

Не изключвайте, въпреки ранната възраст, алергията към цветя и всякакви полени

Пролетта при цъфтежа на дърветата и цветя, които се намират в помещенията ви и в стаята на детето биха могли да дадат алергични прояви. 

Нещо, което е интересно е, че всъщност не толкова цвета на растението дразни алергичните хора, колкото микроорганизмите в пръстта, които силно алергизират. Там може да се развъди и плесен, която силно алергизира. 

Има и плесени, които са зад мебелите. Така че, когато вашето бебче има дълго време кашлици и хреми без причина, без да има някаква вирусна инфекция, все пак проверете и за алергични реакции

Някои бебета са алергични и към тъканите – материите, с които ги обличате

Тоест, дрехите е за предпочитане да бъдат от естествени материи. И освен това одеялата и чаршафите, с които ги завивате. Много често явление са и алергиите към микрокърлежите, които се задържат във всякакви дюшеци и матраци,  в дивани – това също създава много проблеми на малките деца. Както и на големите и на възрастните, разбира се. 

За съжаление алергиите стават все по-често срещани в нашия бит и много често, поне в моята практика, да кажем, всяко второ или трето детенце има някакъв вид алергия

Дали ще е алергия към храни, медикаменти или към някакви изкуствени материи – за съжаление е все по-често срещано явление. Така че, когато Вашето бебче има здравословен проблем, мислете и в тази насока – това може да бъде и алергична реакция.

add
add
Въпроси и отговори по статията
Показване на 12 резултати

Вход / Регистрация

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
 1. BestMom
  BestMom

  Алергиите стават все по-често срещани. Причините за това се коренят в начина на живот и резултат от индустриализацията замърсяването на околната среда и приемането все повече на обработени храни.
  При бебетата алергиите са най-неприятни, тъй като имунната им система е много уязвима, те не могат да формулират дискомфорта, а и организмът им тепърва се сблъсква с множество алергени, които са непознати за тях.
  Проявите на алергия са най-често по кожата под формата на обриви, подувания и зачервявания по меките части. Когато са под друга форма на реакция като хрема, кашлица са по-трудни за диагностициране и лесно могат да бъдат сбъркани с вирусни или бактериални инфекции.
  За да се улесни диагностицирането и „разпознаване“ на алергия в първите месеци на бебешкото отглеждане следва да се спазват определени практики:
  1. При захранване се предоставя по една нова храна на захранване, за да е ясно дали определена храна е алерген;
  2. Бебето се облича само с памучни дрехи. Памукът е най-малко вероятно да предизвика алергия. Винаги новите дрехи трябва да се изпират и гладят преди употреба;
  3. При смяна на препарат за къпане се наблюдава детето с повишено внимание;
  4. Дрехите на бебето се изпират обилно след пране, за да няма остатъци от препарати;
  Ако всички тези прости промени се следят, лесно може да се установи на какво детето реагира и то да се избягва в бъдеще.

  0

Вашият коментар