Висока температура

Д-р Мариян Иванов

Висока температура

Високата температура при децата от Д-р Мариян Иванов

Въпроси и отговори по тази тема (1)
icon Преглеждания: 3407
Видео Текст
Meningit (custom)

Високата температура – приятел или враг? Това е често задаван въпрос от страна на родителите по отношение на малките деца. 

По принцип температурата е естествен защитен механизъм на организма. Неслучайно природата ни е дарила с този механизъм. Когато сме болни и повишаваме температура, това активизира защитните клетки на организма от една страна, от друга страна – много по-бързо биват унищожавани болестотворните микроорганизми. 

Температурата би могла да е опасна при деца до 3-годишна възраст, на които все още терморегулационният център е несъвършен и съответно има при тях склонност към рязко и бързо повишаване на температурата до и над 39 градуса, и би могло това да доведе до температурен гърч

Наистина, това е едно на пръв поглед драматично състояние, особено за родителите. За щастие в повечето случаи няма никакви сериозни последствия след това за здравето, дори при деца, при които е имало няколко температурни гърчове. 

Но от гледна точка на това да бъде спестена тази гледка на родителите, при деца до 3 годишна възраст би могъл да бъде подпомаган организмът със съответните температуро-понижаващи лекарства, които аз препоръчвам, когато температурата надвиши 38.7 – 38.8. иначе до тези стойности препоръчвам на родителите да не дават нищо, включително и на деца под 3 годишна възраст. 

Иначе имаме много добри хомеопатични лекарства, които съответстват на съответната температурна крива и на евентуални съпътстващи белези и симптоми на заболяването като болки в гърлото, хрема, кашлица и т.н. Така че, въз основа на съответната болестна симптоматика при съответното дете, бихме могли да подберем медикаменти като Беладона, Страмониум, Ферум Фосфорикум. 

Не че те са температуропонижаващи лекарства – те отговарят на съответния вид темпертурна крива при детето и подпомагат организма по-бързо да се свърши тази работа, която му е необходима. И не е необходимо температурата пък да се държи твърде дълго време висока със съответните хомеопатични лекарства

Така че, ако без Беладона една температура би могла да бъде поддържана два-три часа на стойности 39 и над 39 градуса, с Беладона и със Страмониум например тази температура няма нужда организма повече от половин час от нея. 

Разбира се, има и много други така наречени „народни“  или домашни средства. Изпитано средство за леко понижаване на високата температура са водата и оцетът – студена вода и оцет, смесени в равни количества – намокрят се кърпи и чорапки с тази смес, изстискват се добре и се налагат съответно върху челцето, върху китките, чорапките се обуват. И това води до понижаване на температурата обикновено с няколко десети от градуса.

Бихме могли освен съответните народни средства да прибавим и етерични масла. Сред етеричните масла, които имат най-добър ефект по отношение на високата температура са ментата и евкалипта. 

Така че една изпитана рецепта за по-бързо нормализиране на по-висока температура е една супена лъжица оцет, една супена лъжица ракия, една супена лъжица студена вода и прибавени към нея няколко капки етерично масло от мента. 

И с този разтвор или смес се мажат гърдичките, гръбчето, ръчичките. В момента, в който течността се изпари се намазва отново телцето на детето – това води до понижаване на температурата с няколко десети от градуса. 

Иначе при деца над тригодишна възраст не препоръчвам по принцип да се използват каквито и да било температуро-понижаващи лекарства, тъй като при тях вече няма опасност от температурен гърч и оставяме детето с температура, която ще му помага да се справи по-бързо с болестотворните микроорганизми. 

Само ако наистина е над 39 градуса, ако предизвиква сериозен дискомфорт на детето, ако е свързана със сериозно главоболие, болки в мускулите и т.н. – бихме могли да приложим някои от температуропонижаващи средства, които казах – със или без етерични масла. Още повече, че ако дадем Беладона или Страмониум или Аконит – това са три от хомеопатичните медикаменти, които най-често се използват при висока температура – обикновено организма няма нужда да я поддържа продължително време. 

add
add
Въпроси и отговори по статията

Не бяха намерени резултати

Вход / Регистрация

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
  1. Evgenia_Gencheva
    Evgenia_Gencheva

    Моето дете, когато има температура я „съчетава“ с повръщане. Това допълнително усложнява ситуацията. От една страна се обезводнява, а от друга приема на медикаменти, които да свалят температурата става почти невъзможен. Остават ни няколко пътя – свещички или бабините мазила. И аз искам да се придържам към правилото „без лекарства до 38,5 градуса“, обаче около 38 градуса нещата излизат от контрол. В началото беше голям ужас. Всички правила и предписания „отиват по дяволите“. Не мога да спазя нищо, а детето видимо страда. В страха си веднъж опитах с душ в банята. Къпя я за няколко минути само с вода, която не гореща, не е и студена – просто хладка – никога не съм я мерила колко градуса, но около 36 според мен. Бързо подсушавам и слагам да си легне. Помага за около 30-40 минути преди да вдигне температура отново. Повтарям го два или три пъти през един час. Три пъти се е налагало много рядко. След това заспива. Така поне се случва при нас без стрес, без неприятни миризми и др. подобни.

    0

Вашият коментар