Това, което ще се препоръча, не само за бременната, а и за всички нас, но особено за бременната е – трябва да се наблегне на задушени, в никакъв случай няма да препоръчам пържени храни. Задушено, всичко, приготвено на скара. Изключително важно е, защото знаете вече какви заболявания има по животните, и ние много трябва да държим на добрата термична преработка.
Дами, може би няма да ви бъда вече симпатична, като ви кажа, че сушито не е желателно по време на бременността. Имахме една такава ексцесия при една моя бременна, преди години, и затова аз съвсем отговорно ще ви кажа – моля, има време за сушито. Избягвайте сушито. И никакви сурови риби.
Рибата е за препоръчване, но нека да бъде претърпяла термична преработка, и то – казах – не с пържене, а всичко на скара, задушено, след много добра термична преработка.
Какво трябва да се знае за листните зеленчуци?
Аз бих ви посъветвала да ги киснете в калиев перманганат, но приготвен до един много, много бледорозов разтвор. Направете го в един голям съд – минимум половин час трябва да бъдат накиснати всички листни растения. След това – едно обилно изплакване на течаща вода и след това, колкото и да ви затормозя, всеки лист го измивате на течаща вода.
Ябълки
Прекрасни са ябълките, но вие знаете колко е дълъг изключително вноса при нас, колко е дълъг пътя, по който пристигат. Те претърпяват различни химични преработки, които са изключително вредни. Бих ви посъветвала – измийте с веро и гъба ябълката и я обелете.
Аз няма да ви посъветвам това, което някога съветвахме – да ядете кората, защото кората на ябълката е богата на витамини. Сега бих казала обратното. За да не рискуваме бременността и бебенцето и да изпадате в трудни ситуации – моля, белете плодовете.
Лимон
Много обичаме чай с лимон. Моля, не ползвайте кората. Белете, като се постараете да се бели както се бели ябълката – до месестата част, за да махнете тази бяла стипчива част, където биха могли да проникнат химикали. Това са много важни неща и аз много ще се радвам, ако вие се възползвате и ние бъдем полезни, разбира се, за това.
Докато бях бременна преоткрих факта, че повечето суши ресторанти всъщност предлагат и специално меню без термично непреработени продукти. Беше велико откритие. 🙂 Все пак: по-добре девет месеца да се хапва полу-суши, отколкото никакво суши, хахах.