5 здравословни рецепти за деца от Маргарита Трифонова

icon Преглеждания: 841
Бебешка храна

Вашето дете е злоядо и не иска да се храни редовно. Това, разбира се, е повод за тревога за всеки родител. Небалансираното хранене в ранна детска възраст може да е причина за поява на заболявания на по-късен етап от живота им. Правилното хранене на малкия човек ще гарантира неговото израстване в добро здраве, без сериозни заболявания и натрупване на свръх тегло.

Съвети за здравословно хранене на деца

Всеки родител със сигурност си е изградил свой подход  за храненето на детето си, но  тук ще дадем най-важните съвети, които е добре да следваме.

  • Следете за редовното хранене на детето

Детето трябва да има часове, в които се храни, за да не  посяга към нездравословни храни между храненията. Не трябва да се пропускат хранения.

  • Хранете се заедно

Детето се нуждае от вашето внимание. Съветваме ви да спрете всякакви електронни устройства и да сте до детето, като говорите за ползите от здравословното хранене и  се забавлявате, хапвайки  вкусни и полезни ястия.

  • Бъдете организирани

Винаги имайте под ръка необходимите продукти, за да сготвите набързо здравословно ястие, дори и след дълъг работен ден.

Зърнеста закуска

  • Предлагайте подходящите порции

Не настоявайте децата да си изяждат всичко и не използвайте реплики като “Няма да ставаш от масата, докато не си изядеш всичко“. Съобразете се с желанието на детето и го научете да се доверяват на сигналите на тялото си, когато е сито.

  • Определете ден с храна за удоволствие

Определете ден от седмицата, в който децата ще избират храната си, като може да им позволите пица или торта. Добре е да изберете заведение, за да усетят децата,  че това е специален ден.

  • Вода вместо сок

Пиенето на достатъчно вода през целия ден е задължително за малкото дете. Тя не бива да се заменя със сокове и газирани подсладени напитки. При редовна консумация тези продукти водят до наднормено тегло и увреждат зъбите.

Какви храни трябва да включва дневният рацион за здравословно хранене за деца?

Безспорно ежедневно децата трябва да консумират разнообразни и сезонни плодове и зеленчуци, за да си набавят необходимите витамини и минерали. Направете го приятно и забавно, като поканите детето да приготвите заедно салати и плодови десерти.

Освен въглехидратите, мазнините са източник на енергия. Затова децата трябва да хапват полезни мазнини, които се съдържат в тлъсти риби, ядки, маслини и зехтин. Категорично изключете от менюто пържени храни и пакетирани сладкиши. Във всяко детско меню трябва да присъстват пълномаслени млека, тъй като те са отличен източник на калций, който е лесно усвоим.

бебешки плодови купички

Предлагаме ви 5 бързи, лесни и много вкусни здравословни рецепти за деца

  1. Тарт със спанак и сирене

Необходими продукти за блата:

200 г брашно от спелта или бяло

80 г масло на кубчета

1 яйце

2 с.л. вода

1 ч.л. морска сол

Начин на приготвяне:

Претрийте маслото  в брашното така, че да се образуват трохи като бобчета. Към тях прибавете яйцето, водата и солта. Сместа трябва да престои 30 минути в хладилник. Разстелете сместа в тавата, претиснете и повдигнете по краищата, за да се образува борд. Набодете блата с шиш, преди да го метнете във фурната за четвърт час при температура 180°C. Нарежете и задушете 150 г спанак в малко вода и когато изстине , го разстелете върху изпечената кора. Разстелете го върху блата, когато спанакът е охладен. Натрошете 100-110 г сирене върху спанака.

Полейте с 4 разбити яйца, овкусени със сол, черен пипер и щипка босилек. и допечете тарта за 20-25 минути на 180°C (до приятен загар).

  1. Кюфтенца от броколи на фурна

Необходими продукти:

5 по-големи розички броколи

1 морков

обезсолено сирене, колкото кибритена кутийка

2 с.л. брашно от елда (или друг вид)

гхи

Начин на приготвяне:

Сварете моркова за няколко минути, добавете към него броколите, за да се бланшират за 5 минути под капак. Отцедете зеленчуците и ги намачкайте с преса за картофи. Добавете обезсоленото сирене и брашното, омесете и оформете кюфтенца. Върху всяко поставете гхи, колкото грахово зърно. Печете на 180° върху хартия за печене около 15 минути.

  1. Кексчета с кокосово брашно и банан

Необходими продукти:

1 яйце

6 с.л. козе кисело мляко

1 ч.л. бакпулвер

1/2 банан

1/2 к.ч. мазнина (гхи/краве масло/олио)

1 ч.л. сироп от агаве

4 с.л. кокосово брашно

6 с.л. био пшенично брашно (или обикновено бяло/спелта)

Начин на приготвяне:

В купата на миксера смесете мокрите продукти, а към тях добавете брашното, пресято с бакпулвера. Разбъркайте тесто за кекс и го налейте във форма за мъфини, като във всяко гнездо сте сложили хартиена подложка. Загрейте фурната до 180°C и печете кексчетата за 25 мин.

Парченце тортичка

  1. Бебешки кексчета с жълтък

Необходими продукти (за 4 бр.):

1 жълтък

1/2 намачкан банан

2 с.л. козе кисело мляко

2 с.л. кокосово масло

1/2 ч.л. бакпулвер

2 с.л. кокосово брашно

2 с.л. брашно от спелта

Начин на приготвяне:

Следвайте следната последователност при смесването на продуктите: първо мокрите и към тях се добавят сухите. Кексчетата се пекат в хартиени формички на 180°C  около 20 минути. Много вкусни стават, ако сложите по парче смокиня във всеки мъфин, преди да влезе за печене.

  1. Безглутенови палачинки с брашно от тапиока

Съставки:

2-3 яйца

300 мл мляко (прясно или ядково)

4-5 супени лъжици брашно/нишесте от тапиока

Щипка сол

1-2 ванилии

масло за намазване на тигана

Начин на приготвяне:

Бъркате с миксера на ниска степен, за да не се разпенва сместа. Ако тестото се получи по-рядко от обичайното за палачинки, не е проблем. Намазва се тигана с масло. Вдигнат от котлона, в него се  и се изсипва ¾ запълнен със сместа черпак, още докато тиганът е в ръцете ви във въздуха. С движения на тигана сместа се разлива в кръг, за да се оформи палачинката. Палачинките се получават много крехки, затова не се нуждаят от дълго печене. Ако владеете техниката добре, можете да демонстрирате ефектно обръщане във въздуха.

Когато са приготвени с прясно мляко, палачинките имат приятен вкус на крем-карамел. С ядково мляко този вкус не е ясно изразен, но отново стават много вкусни. Гарнирайте по желание.

Мъфини с горски плодове

Заключение

Здравословното хранене на децата е от основно значение за тяхното физическо и психическо развитие. Включването на разнообразни храни в техния дневен рацион, като зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, белтъчини и здрави мазнини, е от съществено значение. Родителите трябва да се стремят да ограничават консумацията на преработени и захаросани храни, като предпочитат по-натурални и свежи продукти.

Мотивирането на децата да приемат вкусни ястия може да бъде предизвикателство, но родителите могат да го постигнат чрез практични методи като включване на децата в процеса на готвене, създаване на забавни и вкусни ястия и поддържане на положителен пример собствените хранителни навици.

Снимки: www.freepik.com

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата

Вашият коментар