Марияна Стайкова

Холистичен подход за намаляване на наднорменото тегло на детето от Марияна Стайкова

icon Преглеждания: 546
Видео Текст
91 Photo Overweigh Kid (custom)

Темата днес е наднормено тегло при децата. При възникване на този проблем е важно да се обърне внимание на :

 • хранителните навици на детето
 • наличието на патогени
 • физическата активност 
 • емоционалната атмосфера вкъщи

Ще започна с патогените.  Паразитите са една от причините за напълняване, защото тяхната дейност и лакомия ни лишават от най-качествените елементи от храната ни. Това води до задържане на течности и трупане на токсини под формата на мазнини. И да ядем, и да не ядем – пак трупаме килограми. Важно е да чистим тялото от паразити поне 2 пъти годишно, защото не изграждаме имунитет към тях. 

Децата се заразяват лесно от пясъчници, домашни или бездомни животни, детските парти клубове и други. Важно е как е родено детето и какво е било състоянието на флората във влагалището на майката по време на раждането.

Промяната в хранителния режим също е важна

Храна, която се задържа дълго време в червата започва да гние, което води до дисбактериоза и газове. Гниещата храна е добра основа за развитие на патогенни бактерии и гъбички. Те от своя страна черпят от енергията на тялото и децата посягат към сладкото. 

Получава се затворен кръг, възпалени черва от наличие на патогени, те черпят от енергията на тялото, ние посягаме към бързи въглехидрати, а те водят до увеличаване на популацията на патогените (повече гърла за хранене искат повече храна)

И да не забравим да припомним до какво води консумацията на много захар.  Първо – до запек и второ – до хиперактивност.

Когато се хранят е важно децата да не гледат телевизия и да не отклоняват вниманието си с електронни устройства.

Бъдете съпричастни към детето си и го подкрепете. Нека това е повод да промените и собствените си хранителни навици, давайки пример: 

  • Лишете менюто му от захар, въглехидрати и млечни продукти. 
  • Винаги му давайте поне два избора, правете менюто за една седмица напред заедно с него. Нека и то го одобри, така няма да има после повод за манипулации и тръшкане.
  • Давайте му, когато имате възможност, да пие топла водичка. 
  • Увеличете физическата активност, което ще помогне на лимфата да се освободи от токсините. 
  • Говорете за емоционалното му състояние, защото това е вик да го забележат. Може е започнало да пълнее след поява на второ дете в семейството. 
 • Не го критикувайте

Децата са отражение на атмосферата в семейството, затова променете себе си, за да са здрави те.  

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
 1. Mutter_Super
  Mutter_Super

  Наднорменото тегло най-вече е следствие от вредни навици. Те са в две посоки – яденето на врени храни и обездвижването.
  Не оставяйте детето си пасивно – винаги намирайте повод да се движи. Движението може да е под формата на игри или практикувайки активно някакъв спорт.
  Храненето също е от значение – забелязвате ли, че все повече съвременни деца не ядат плодове? Но всичките малчугани ядат шоколад, чипс и подобни. Това хранене е опасно и вредно. Лошо е когато се превръща в навик. За това са виновни родителите – аз не познавам дете, което да пазарува в супермаркет – някой възрастен е купил вредната храна.
  Друг важен фактор е редовното хранене – да не се пропускат хранения, да има малки и чести междинни хранения и на финала – никаква храна след 19 часа.

Вашият коментар