Д-р Захаринка Гочева

Ужилвания от насекоми – част 1 от Д-р Захаринка Гочева

icon Преглеждания: 721
Видео Текст
ужилвания 1 (custom)

Здравейте отново. Ще настъпи и астрономическото лято. За съжаление през лятото идват много ужилвания и ухапвания от насекоми.

Какво може да ви се случи, когато ви ужили комар или ви ухапе кърлеж, или оса?

Ужилването по принцип причинява силна, пареща болка. Има голямо значение и къде е ужилването – дали е по лицето, по крайниците, по тялото. От това зависи – от какво е ужилването, от какво насекомо. Дали се касае за бълха, кърлеж, комар или друго насекомо. Най-неприятни като усещане са ужилванията от оса и от пчела.

Какви са реакциите?

Най-нормалната и лека реакция е само болка, подуване, зачервяване. Над нивото на кожата се издига една папулка, т.е. изглежда като ужилване от комар или ужилване от коприва. Това е най-нормалната реакция.

За съжаление обаче има и локални реакции, които са с подуване на цял крайник. Например ухапването е в областта на китката, а се подува цялата ръка. 

Ухапване в областта на коляното, а се подува целият крак. Тогава говорим за голяма местна реакция.

Най-тежките, алергичните реакции, са вече при ужилване на насекоми като оси, пчели и др. от този род, стършели и тям подобни. Тогава вече може да има засягане и на дишането. Това е най-сериозната реакция при ужилване и ухапване от насекоми. Подуване на очи и уши

Всъщност има бързи реакции, които са в рамките на 5 до 10 минути. Подуването започва внезапно и засяга и дишането. Има и бавни реакции, които могат да бъдат в рамките на час-два, даже и да се проявят след дни – бавните алергични реакции. За съжаление, обикновено когато има ухапване на дете, родителите изпадат в паника и не действат адекватно.

Най-лесното, най-елементарното нещо е простото намокряне със студена вода. Тоест – да намалим силната, парещата болка, щипането, дискомфорта и паниката при детето.

За съжаление много често родителите разполагат с антиалергични препарати, но не смеят да ги дадат.

Първо, най-лесно е да прочетете упътването или да прочетете набързо опаковката. На външната част на опаковката, на картонената част много често пише колко трябва да дадете, колко може да дадете на вашето дете или вие да приемете, за да се получи една бърза реакция от страна на пациента.

Даже да не успее да подейства веднага този препарат, вие ще имате все пак някакво време да стигнете до най-близката „Бърза помощ”.

За съжаление понякога не разполагаме с такива препарати и може естествено, ако сме на отдалечено място, да се звъни на 112. Колегите са много точни и се отзовават бързо, когато се касае за деца.

Това, което изпитва възрастният – той може да го разкаже, докато децата много често не могат да разкажат какво точно усещат: 

 • затруднено дишане
 • подуване на лицето, гърлото и устата
 • хрипове
 • затруднено преглъщане
 • безпокойство и тревожност
 • ускорен пулс
 • замайване
 • колапс

Рязкото падане на кръвното налягане води много често до колапс. Може да има коремни болки. Тогава човек се нуждае от незабавна медицинска помощ.

Естествено, когато се стигне до първия лекарски кабинет, се поставят антихистаминови препарати или кортикостероидни препарати, които са животоспасяващи.

Изключително опасно е ужилването в окото вътре или в устата. В такива ситуации моментално трябва да се потърси медицинска помощ.

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
 1. Petya_baby
  Petya_baby

  В болшинството от случаите ухапванията от насекоми не са фатални. На първо място извадете жилото ако има останало такова. На второ място обливайте обилно с хладка вода. След това третирайте локално с анти алергичен крем. Това би трябвало да свърши работа. Ако има оток, зачервяване, дразнене или подобни аз използвам риванолов компрес. Винаги помага. Ако сме стигнали до компреси с риванол, задължително противоалергичен сироп. Дозата е описана на опаковката.
  Повод за притеснение са ужилвания в зоната по лицето, главата, врата. Тогава е добре да Ви погледне лекар. Следете реакциите на детето след ухапване от насекоми през първите часове – ако се зачервява на места различни от ужилването, ако подухват меки части – врат, гънки на китки, лакти, колене, ако се затруднява да диша или не се чувства добре – веднага в бърза помощ. Това са симптоми на остра алергична реакция. Вероятно първо лечение ще е инжекция урбазон и след това ще го наблюдават известно време. Ако имате член от семейството, който е алергичен към ухапване от насекоми, изобщо не чакайте, а направо ходете на спешен кабинет. Без нужда не рискувайте щом има генетично предразположение към алергии. И последно, за да Ви наплаша – ако детето спи след ухапване, периодично през 1 час го следете дали диша гладко и без хрипове, дали няма оток на лицето или врата. Възможно е в съня си да не Ви даде индикации, че не е добре, а подобни отоци крият опасност от задушаване.

Вашият коментар