Днес ще поговорим за най-често срещаното храносмилателно оплакване при децата и при бебетата – това е болката в стомаха. Те са изправени пред този проблем повече или по-малко поради слабото си храносмилане.
С приема на бебешката храна, която е сладка по природа или млечна децата често получават подобни оплаквания от лошо храносмилане. Две неща се случват: първото е киселинността като проблем, а второто – газообразуването. За да се справим с тези проблеми, трябва да подобрим храносмилането им.
Има две билки или две подправки, които са много полезни за създаването или за необходимостта от подобряване на храносмилането им. Това са семена от кимион и анасон. По принцип анасонът се използва за много видове храносмилателни разстройства, за лечение на стомашни болки, които идват със слабата храносмилателна система.
Този екстракт от анасон се използва след хранене на капки, основно след храненето за обяд – отново на капки. А кимионът се използва при приготвянето на храната. Така че, когато приготвяте храната за бебето, ако добавите семе от кимион при готвене, тази храна ще се усвои правилно и няма да причини болки в стомаха.
И кимионът, и анасонът са познати не само от Аюрведа практиките. И по нашие ширини са използвани за тези проблеми. Те обаче облекчават състоянието, но не са решение на причините.
Причините за стомашно-чревните раздразнения се коренят в неправилното хранене. Когато то е съчетано с предразположение на генетична основа, проблемите не закъсняват. Аз съм се справила с темата със системен подход, който се основава на следните правила:
1. Пие се достатъчно вода, която не бива да е ледена. Разрешавам по-студена вода, но не ледена;
2. Не се пие НИКАКВА газирана напитка;
3. Не ядем пържени храни. Разбира се това не е абсолютизирано, но пърженото е по изключение;
4. Не ядем много солено, много люто или много кисело;
5. Мазно не ядем. Меса с много сланина по тях или сготвени храни, които имат много мазнина не ядем;
6. Предпочитаме зехтин пред олио;
7. Не ядем боб, леща и подобни. По-точно ядем ги рядко и по малко. Ако готвя боб, той предварително е накиснат, след това обелен от люспите и чак тогава приготвен;
8. Пием често топъл (негорещ) билков чай подсладен с мед. Поне на нас меда ни действа добре на стомасите. Не го използваме, когато имаме разстройство;
9. Предпочитаме да ядем хляба препечен;
10. Алкохол не употребяваме често или ако употребяваме то е в символични количества;
Правилата са прости и ако се прилагат определен период от време от само себе си стават начин на живот. Разбира се винаги има отклонения от правилото и ако отклонението е твърде голямо, тялото веднага дава сигнал.