Днес ще поговорим за най-често срещаното храносмилателно оплакване при децата и при бебетата – това е болката в стомаха. Те са изправени пред този проблем повече или по-малко поради слабото си храносмилане. С приема на бебешката храна, която е сладка ...Въпроси и отговори по тази тема (0)
И кимионът, и анасонът са познати не само от Аюрведа практиките. И по нашие ширини са използвани за тези проблеми. Те обаче облекчават състоянието, но не са решение на причините.
Причините за стомашно-чревните раздразнения се коренят в неправилното хранене. Когато то е съчетано с предразположение на генетична основа, проблемите не закъсняват. Аз съм се справила с темата със системен подход, който се основава на следните правила:
1. Пие се достатъчно вода, която не бива да е ледена. Разрешавам по-студена вода, но не ледена;
2. Не се пие НИКАКВА газирана напитка;
3. Не ядем пържени храни. Разбира се това не е абсолютизирано, но пърженото е по изключение;
4. Не ядем много солено, много люто или много кисело;
5. Мазно не ядем. Меса с много сланина по тях или сготвени храни, които имат много мазнина не ядем;
6. Предпочитаме зехтин пред олио;
7. Не ядем боб, леща и подобни. По-точно ядем ги рядко и по малко. Ако готвя боб, той предварително е накиснат, след това обелен от люспите и чак тогава приготвен;
8. Пием често топъл (негорещ) билков чай подсладен с мед. Поне на нас меда ни действа добре на стомасите. Не го използваме, когато имаме разстройство;
9. Предпочитаме да ядем хляба препечен;
10. Алкохол не употребяваме често или ако употребяваме то е в символични количества;
Правилата са прости и ако се прилагат определен период от време от само себе си стават начин на живот. Разбира се винаги има отклонения от правилото и ако отклонението е твърде голямо, тялото веднага дава сигнал.
И кимионът, и анасонът са познати не само от Аюрведа практиките. И по нашие ширини са използвани за тези проблеми. Те обаче облекчават състоянието, но не са решение на причините.
Причините за стомашно-чревните раздразнения се коренят в неправилното хранене. Когато то е съчетано с предразположение на генетична основа, проблемите не закъсняват. Аз съм се справила с темата със системен подход, който се основава на следните правила:
1. Пие се достатъчно вода, която не бива да е ледена. Разрешавам по-студена вода, но не ледена;
2. Не се пие НИКАКВА газирана напитка;
3. Не ядем пържени храни. Разбира се това не е абсолютизирано, но пърженото е по изключение;
4. Не ядем много солено, много люто или много кисело;
5. Мазно не ядем. Меса с много сланина по тях или сготвени храни, които имат много мазнина не ядем;
6. Предпочитаме зехтин пред олио;
7. Не ядем боб, леща и подобни. По-точно ядем ги рядко и по малко. Ако готвя боб, той предварително е накиснат, след това обелен от люспите и чак тогава приготвен;
8. Пием често топъл (негорещ) билков чай подсладен с мед. Поне на нас меда ни действа добре на стомасите. Не го използваме, когато имаме разстройство;
9. Предпочитаме да ядем хляба препечен;
10. Алкохол не употребяваме често или ако употребяваме то е в символични количества;
Правилата са прости и ако се прилагат определен период от време от само себе си стават начин на живот. Разбира се винаги има отклонения от правилото и ако отклонението е твърде голямо, тялото веднага дава сигнал.