Д-р Георги Гайдурков

Хранене по време на бременност – част 2 от Д-р Георги Гайдурков

icon Преглеждания: 3358
Видео Текст
Hraneneto Na Bremennata Vagni Suveti (custom)

Освен плодове и сурови зеленчуци, хубаво е да има и една голяма част сурови ядки. Няма да нарушат храносмилането, няма да го затормозят – суровата храна има ензимни системи, които само смилат храната. Особено важен е сусамът, 

БЯЛ И ЧЕРЕН СУСАМ

да подчертаем, защото има много калций в него, а при бременната той трябва да бъде гарантиран, защото в една голяма част той е необходим за изграждането на костно-ставния апарат, и не само – и в биохимията също така. 

Също така ние ползваме зърнени и бобени варива. Битува мнението, че бобовите варива са противопоказни за бременната, защото могат да дават подуване. Ще видим, че приготвени по подходящ начин, те не би трябвало да предизвикват подуване и газове. 

УРОВИ ВАРИВА

И все пак, нека припомним – бременността не е болест. Бременността е част от здравето и етап от човешкия цикъл на живот. 

Оказва се обаче, че освен растителната част – плодове, зеленчуци, зърнени и бобени варива, човекът се нуждае и от известни количества животинска храна. Защото много изследвания има в тази насока, много наблюдения. 

И в моята практика също това се потвърди – необходимо е да приемаме и известна част от животинския свят. Най-малкото – ефективния за човека витамин В12 се съдържа само в животински продукти и дългосрочно се получават дефицити, включително и особено важно при бременността. 

В12

Имал съм конкретни казуси в практиката си – с много дълбоки дефицити и много значими последствия за плода и за бебето по-нататък. Дефицити на В12. 

БРЕМЕННА ЯДЕ ЯЙЦЕ И МЛЯКО

Затова нека да имаме известна част от животинския свят. Кои да бъдат тези храни? Например след малко ще изброим как би могъл да протече един ден в най-сбит вид. Но за животинските продукти се оказа нещо много интересно в практиката, което всъщност е известно, но моята практика го потвърди. 

Ноксата – вредността в най-общ план – вредността например от страна на развитие на инфекции, вредността по отношение на повишаване на онкологичния риск и т.н., токсичността въобще в животинските храни се оказва, че се дължи основно на термичната обработка. Нещо на пръв поглед много странно и дори звучащо екстравагантно –как така ние да ядем сурови животински продукти? 

САНДВИЧИ СЪС СУРОВИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Ще кажем как. Те могат, те са традиционни всъщност и в българската традиционна кухня. Вероятно науката тепърва ще дава отговор какви точно процеси на нокса протичат и какви вредности се образуват в животинските продукти. 

Някои неща вече ги знаем, друга част науката тепърва ще открива. Най-малкото – белтъчната молекула коагулира над 42 градуса и става водонеразтворима, хидрофобна

Коренно различно отнасяне вече има натам. Мазнините деградират. Между другото, ето – говори се все по често, образуват се много токсични съединения, включително и от въглехидрати. Да кажем като акриламиди, когато има висока температура, когато има захари и се образуват тези вещества. 

СУШЕНО МЕСО

Така че ние се нуждаем от известна част животински продукти, но ние ще кажем те как могат да бъдат безопасно използвани – обработени, но не чрез термична обработка. Традиционните форми, това са мариноване и сушене. Като, разбира се, държим на добрата практика – в смисъл да гарантираме да има хигиенна безопасност. 

Вижте също:

Част 1

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия

Вашият коментар