Д-р Георги Гайдурков

Д-р Георги Гайдурков

Натурология
Вътрешни болестиСтатии (43)Отговори (8) Задай въпрос към експерта


Вход / Регистрация


Д-р Георги Гайдурков е общопрактикуващ лекар, психолог, специалист по холистична медицина, лечебно хранене и е създател на системата на Човешкото хранене.

Интереси: Натурална хигиена (INHS – International Natural Hygiene Society) – профилактично и лечебно хранене; холистична медицина, логотерапевтична психология.

1,656 total views, 11 views today

Покажи повече Покажи по-малко

Образование

Той е роден през 1961 г. в гр. София. Завършва медицина в Медицинска академия в София през 1985 г. Специализира нутрициология към Свободен медицински факултет с ръководител проф. Божидар Попов. През 1995 г. завършва магистратура по психология към СУ „Св. Климент Охридски” със специалност клинична и консултативна психология.
Покажи повече Покажи по-малко

Биография

Работи последователно в неотложно звено и бъбречно отделение към МБАЛ „Христо Ботев” – Враца и 12 години в Център по хемодиализа към МБАЛ „Св. Анна” – София. От 2001 г. е ръководител на Консултативен център за безлекарствена терапия и личностна промоция „ Санитас” – София.
Покажи повече Покажи по-малко
Статии Отговори
Д-р Георги Гайдурков

05.07.2020 20:33
Натурология

Здравейте!

Зеленчуците могат да се комбинират свободно с всички други храни, с изключение на плодовете и плодовите фреш-сокове. Последните съдържат плодови захари и по тази причина съчетанието с тях е проблематично и рисково откъм нежелана ферментация. Зеленчуците, във всичките им варианти, могат да присъстват и да се консумират преди, след или успоредно със зърнени и бобени варива, сурови ядки, както и с животински продукти от всякакъв вид.

Относно така нареченото последователно хранене (вид “разделно хранене”), можем да приемаме първо предимно въглехидратните продукти – ориз, царевица, елда, овес, лимец и др. и без да изчакваме, без да е необходим времеви интервал, след тях непосредствено да консумираме като втора порция животински (предимно белтъчни) храни – меса, риби, морски дарове и др.. По този начин те не се смесват в стомаха и се придвижват перисталтично надолу по стомашно-чревния тракт разделно – като “влакче”. При това съчетание зеленчуците могат да присъстват във всеки един етап.

Д-р Георги Гайдурков

27.01.2021 09:45
Натурология

Здравейте!

Целина, в различните й сортове – стъблена, грудкова, листна, може да въведете без проблем още на този етап.

При положение, че имате проблем с газове, моята препоръка е да задържите поне с 1-2 месеца въвеждането на земна ябълка (гулия), както също и на броколи, и карфиол. И трите зеленчука са известни с по-голямото газообразуване, което предизвикват.

Против газовете, в допълнение може да използвате активно подправки като копър, джоджен, мента, босилек (може и чайчета от тях, неподсладени, приемани между храненията) , също малка щипка джинджифил. Последният има най-силен газогонен и регулиращ храносмилането ефект, но се ползва в малки количества, тъй като налютва.

Поздрави

Д-р Г. Гайдурков, натуролог, спец. по здравословно хранене, психолог

Д-р Георги Гайдурков

17.07.2020 08:17
Натурология

Здравейте,

Особено при бременност е важно вит. Д и вит. В12 да имат оптимално насищане. Препоръчителните нива в кръвта за жените в този период, (но и не само в този период) са съответно:

– Вит. Д  – 60-70 nmol/l (25-30 ng/ml) и повече (до 120 nmol/l)

– Вит. В12 – над 330 pmol/l или над 450 pg/ml (до 650 pmol/l)

Ако има дефицит и се налага добавка на вит. Д, най-добрата форма е вит. Д3 в доза от 5000 IU дневно по време на хранене за 1 месец, след което – същата доза през ден.

Желателно е стойността на витамина в кръвта да се проконтролира на всеки 3 месеца.

Вит Д по естествен начин се набавя при излагане на слънце (синтезира се в кожата под действието на УВ-лъчи), както и от храни – главно мазни риби (скумрия и др.), сурови жълтъци.

При дефицит на вит. В12 съветът е да се набавя предимно с храната, тъй като по-продължителният прием на вит В12 като добавка, може да доведе до понижаване на желязото. Най-добрият източник на вит. В12 е черният дроб (агнешки, но също може от пасищни пилета и зайци) – 300-350 г. седмично, бланширан за 30 сек. във вряща вода.

Ако все пак се налага прием на вит. В12 като добавка, нека той е под формата на метилкобаламин (може комбиниран и с аденозилкобаламин) – по 1000 mcg дневно под езика. При тежък дефицит, налагащ инжекционно прилагане на вит В12, нека е под формата на хидроксокобаламин (не цианкобаламин!). – 1000 mcg -1 или 2 пъти седмично, мускулно. Контрол в кръвта на 3 месеца.

от Д-р Г. Гайдурков, специалист “Вътрешни болести”, психолог, нутриционист

Д-р Георги Гайдурков

30.07.2020 07:56
Натурология

Здравейте,

Плазменото и тъканното насищане с вит. Д зависят от множество фактори: консумация на храни съдържащи витамина (при кърмене, включително приема на такива храни от майката), инсолация (излагане на слънце), усвояемост от чревна лигавица и др.

Макар и в практиката да се наблюдава най-често дефицит на вит Д, предозирането му при комбинирана и неконтролирана суплементация (добавяне) не е изключено и може да доведе до ранно затваряне на фонтанелата и др. нежелани ефекти.

Препоръката е да се провежда стриктен контрол на добавките от страна на педиатъра, като най-точно си остава плазменото проследяване на витамина, особено на активната му фракция 1,25-дихидрокси витамин Д.

Д-р Г. Гайдурков, специалист “Вътр.болести”, психолог и нутриционист

Д-р Георги Гайдурков

14.08.2020 08:27
Натурология

Здравейте,

С понятието ендометриална хиперплазия се означава патологичното свръхмерно разрастване на маточната лигавица с увеличаване на броя на клетките (за разлика от хипертрофията, която изразява тяхното наедряване).

В частност терминът атипизъм описва тенденцията за абнормно, вече качествено изменение на клетките.

Трябва да се подчертае, че няма явление в патологията, което да няма еквивалент и произход от нормата и в случая връзката е още по-пряка и ясна. Именно защото маточната лигавица (наречена децидуа, т.е. в превод – отпадаща) по естество ежемесечно се подновява: непрекъснато израства (разраства) нова, а старата се отлюспва и отделя, чрез месечния цикърл.

Независимо от влаганата терминологична специфика, можем да кажем с условие, че във Вашия случай става дума просто за един по-голям от обичайното (свръх)растеж. И тъй като, както вече споменахме, по естество този процес на растеж и отпадане и без друго протича в този орган, можем да твърдим, че той ще бъде и по-лесно повлиян терапевтично за разлика от процесите на свръхрастеж и атипизъм на други тъкани и органи.

Независимо от дискутабилната и не особено ясна за науката етиопатогенеза(произход и механизъм на развитие) на този процес, трябва да знаем, че самото вещество, от което е изградена тази разраснала се тъкан има своя материален произход от храната. Т.е. хиперплазиралата тъкан на маточната лигавица, като вещество някога е била под формата на храна в нашето блюдо. Следователно, основният фактор, който изгражда и обуславя този процес буквално, субстанциално е храната.

Със сигурност храната е базовата променлива, с която можем да модулираме това явление. И принципният отговор на въпроса Ви е – да, с пост (фастинг) – воден или “сух”, категорично можем да повлияем процеса на разрастване. Оттам нататък обаче, за да може да конкретизираме, се изисква повече уточняваща информация (какъв е хистологичният тип в случая, как протича клиничното състояние, има ли придружаваща или свързана патология и т.н.).

Най-общият съвет е, че проблемът е показан за провеждане на такъв вид терапия, като видът и продължителността на поста трябва да се съобразят индивидуално и задължително да бъдат провеждани под лекарски контрол. В принципен план към темата са подходящи по-дълги курсове от около 20 дни. Ако ресурсите на организма не позволяват това, могат да се направят серийно няколко по-кратки курса.  Специално искам да подчертая, че не по-малко важно от разтоварителния режим е изграждането на последващото регулярно хранене. В противен случай, постигнатото по време на поста се компрометира и проблемът се връща.

Поздрави

Д-р Георги Гайдурков, Вътрешни болести, психолог, нутриционист

Д-р Георги Гайдурков

05.10.2020 08:10
Натурология

Здравейте,

Най-честата причина за косопада в следродилния период са хранителните дефицити.

При такъв проблем е желателно да направите най-напред една по-подробна кръвна картина, включваща: ПКК, желязо, феритин, липиден статус, паратхормон, остеокалцин, бетакрослапс, TSH, вит. В12, Вит. Д, фолиева к-на.

В хранителния режим, освен активното ползване на моркови (вкл. и на фреш-сок), зелени смутита, сурови ядки (особено орехи, сусам, бадеми, тиквено семе), включете:

  • Сурови кокоши жълтъци, препоръчително от пасищни кокошки (след щателно измиване на чурупката, което предпазва от евентуална салмонелоза) – поне 4-6 броя дневно. Могат да се ползват в различни дресинги, сосове, сладки кремове с банан и какао и др.
  • Черен дроб от пасищни животни – пилешки, заешки, телешки и др. Препоръчително е да се ползва нарязан на кубчета и бланширан за 30 секунди във вряща вода. Може да се гарнира с лимон, подправки по вкус, масло. Включете 2-3 пъти седмично по 250-300г. на прием. Съчетава се със салата.
  • Маринована риба тип „Севиче“ и морски дарове.

Препоръчително е ползването на по-мазните като скумрия и др. Задължително домашно приготвена, като почистената и филетирана риба се накисва за 12 ч. в лимонов сок с подправки – нарязан лук и др., лъжица палмова захар. Лагерува в хладилник. Морските дарове (калмари и др., от проверен рибен магазин, не замразени от веригите) могат да се бланшират за 15 сек. във вряща вода. Рибата и морските дарове е препоръчително да се ползват поне 2-3 пъти седмично. Гарнират се със салата.

Поради различни причини (прием на антибиотици, антисептична козметика и др.) косопадът често се дължи на дисбактериоза и в частност микоза на капилициума (окосмената част на главата). Ползвайте 1 път седмично шампоан за коса, съдържащ кетоконазол (Низорал и др.). Втривайте в корените на влажна коса, макажирайте и оставете да действа 2-3 часа, след което измийте обилно с вода.

Поздрави

Д-р Г. Гайдурков, вътр. болести, натуропат и психолог

Д-р Георги Гайдурков

10.11.2020 11:01
Натурология

Здравейте,

Суровият жълтък за щастие е съчетаем почти с всичко. Това дава възможност за широк спектър от рецепти и дори лични вкусови предпочитания и експерименти 🙂 Една от най-атрактивните рецепти за деца е пасирането на суровия жълтък с банан и авокадо (по желание и обелена фурма без костилка, ванилия, може и какао). Получава се невероятен крем от “виенска сладкарница” По желание може да се замрази и става сладолед. Сладкиш се получава и като се смесят подобно на тесто смлени ядки – кашу, бадем и др., суров жълтък, какао, фурми, ванилия, канела.

Друг стандартен вариант е да се приготви домашна майонеза (оригиналната рецепта също е със сурови жълтъци!): Смлени на паста ядки (кашу и др.), жълтък, сок от селъри (стъблена целина), лимон на вкус, по желание и чесън и др. подправки.

Суровият жълтък може да се ползва и просто като нискотемпературна “застройка” на ястия: В топли (но не горещи, за да не се пресече от температурата) ястия се добавят 1-2 жълтъка, разбърква се добре, капки лимон.

Много рецепти има в основната кулинарна книга по системата на Човешкото хранене – “Стани столетник” с автор Владимир Мутаров.

Поздрави

Д-р Г. Гайдурков, специалист Вътр. болести и натуролог

Д-р Георги Гайдурков

26.11.2020 09:30
Натурология

Здравейте,

Конкретният отговор при повишен Вит. В12 е:

– най-честата причина е приеман под някаква форма (много пъти като допълнение на други добавки, при което човекът не отчита, че всъщност е приемал и вит. В12!)

– може да се повишава при тъканна лиза (разграждане, увреждане). Най-често това става при увреждане на черния дроб (черният дроб е изключително богат на В12 и при увреда на клетките, той излиза свободно в кръвта и пробата го отчита). В този случай е достатъчно да се изследват в кръвта чернодробни ензими: ASAT, ALAT, GGT,също така и: AP, LDH, CPK, MB-CPK.

– наблюдава се и при други тъканни разграждания/увреждания – костни, мускулни и др.

Обикновено препоръката в този случай е след 2-3 седмици отново да се провери стойността на вит. В12.

Поздрави

д-р Г. Гайдурков, спец. вътрешни болести, психолог, натуропат

Показване на 8 резултати
Храна и храносмилателни смущения на бебето

Феноменът диария. Тогава, когато има ускорен пасаж и когато организмът изхвърля включително непреработена храна. Винаги диарията...
Често боледуване и имунитет

Храната е основен източник на материя и енергия за нашето тяло. Тя изгражда и влияе на нашата психика. И все пак, ние сме в контекста...
Често боледуване и имунитет

Защо децата боледуват често? Защо развиват толкова често катари на горни дихателни пътища? Защо толкова често реагират с горно и...