Може би сте чували, че закуската е най-важното хранене за деня. Това е широко подкрепяно мнение сред нутриционистите и здравните специалисти, а закуската на детето в никакъв случай не прави изключение.
Напротив – в ранните години имате възможността да изградите здравословни навици на детето си, като му спестите усилията да се отказва от лоши навици по-нататък през живота.
Кога започват бебетата да закусват, какво можем да считаме за здравословна закуска и какви продукти трябва да има в менюто сутрин? Отговорите на тези въпроси, заедно с няколко интересни идеи и рецепти за бебешки закуски, можете да откриете по-долу!
Кога бебето започва да закусва?
Специалистите смятат, че бебето е готово да бъде захранено с твърди храни в периода между петия и шестия месец след раждането.
От този момент нататък, родителите му могат да избират между два подхода: захранване със зеленчуково и плодово пюре, или захранване, водено от бебето. При втория вариант продуктите не се пасират, а детето започва да опитва директно парчета храна, като се храни самостоятелно – на столче за хранене и под родителски надзор.
Често срещана заблуда сред родителите е, че скоро след захранването бебето ще премине към консумиране на предимно твърди храни. Истината е, че в повечето случаи децата заместват напълно храненията си едва след годинката, а дотогава можем да говорим по-скоро за опознаване на вкусове, консистенции и комбинации от продукти.
В този ред на мисли, най-здравословната закуска за деца под една година винаги е допълнена с желаната порция кърма или адаптирано мляко. Преди тях, то може да опитва различни плодове, бебешки каши, свежи смутита с кисело мляко или пюре с добавени подходящи за възрастта зърнени култури.
Имайте предвид, че именно сутрините са времето, в което е подходящо да въвеждате нови храни и потенциални алергени в бебешкото меню. Така при евентуален проблем ще можете да реагирате навременно и да потърсите педиатъра си в работните часове на деня.
Какво можем да считаме за здравословна закуска за бебе?
По-голямата част от днешните родители са възпитани в култура на хранене, според която на масата задължително трябва да има хляб или друго тестено изделие. Това всъщност съвсем не е оптималния вариант за здравословна закуска, а детето може да се засити с далеч по-смислени нутриенти от тези, които откриваме в попарата, баничката, кифлата или пирожката.
Разбира се, от това не следва да анатемосаме детските макарони с масло и сирене, нито да си поръсим главата с пепел, ако нямаме време да приготвим друго, освен сандвич с масло и кашкавал.
Тези високовъглехидратни и бедни на витамини и фибри храни, обаче, следва да са по-скоро изключение, отколкото правило – особено ако целим създаването на здравословни хранителни навици.
Здравословната закуска е балансирана, разнообразна и минимално преработена. Тя залага повече на качество, отколкото на количество и е нормално да завършва с кърмене или пиене на бебешко мляко с шише или сламка при деца до една годинка. Ако детето вече не пие бебешко мляко, не забравяйте да поддържате хидратацията с редовен прием на вода.
Това, което със сигурност няма място в една здравословна детска закуска са например :
- полуфабрикатите и пържените храни
- колбасите
- захарта
- пакетираните сладкиши и т.н.
Какви елементи трябва да включва закуската на детето и защо?
В най-добрия случай, закуската на бебетата и малките деца трябва да генерира разнообразие от микро и макронутриенти, спомагащи за доброто здраве и правилното развитие.
Според препоръките на британските здравни служби, това включва:
- Витамини, минерали и фибри, налични в най-чиста форма в пресните плодове и зеленчуци.
- Въглехидрати, приемани като част от различни видове зърнени култури, картофи, ориз, кус-кус или паста.
- Калций, който може да се набави както от кърмата и бебешките млека, така и от пълномаслено мляко и пълномаслени млечни продукти като сирене и кашкавал.
- Протеини, налични в големи количества в различни варива, риба, яйца или сурови ядки.
- Здравословни мазнини от пълномаслено мляко и млечни продукти, масло, риби, авокадо и др.
В допълнение, винаги обръщайте внимание на приема на храни, богати на желязо, за да избегнете развитието на анемия. Желязо може да се набави от месото и рибата, както и от някои видове зеленолистни зеленчуци като спанак и коприва.
Разбира се, не е реалистично всички тези съставки да присъстват в една бебешка закуска. Достатъчно е да се опитате да ги редувате и да допълвате пропуските през останалите хранения за деня.
Идеи за здравословна закуска на бебе
Съществуват някои лесни и бързи за приготвяне “класики”, с които винаги можете да осигурите на подрастващото бебе балансирана закуска без специална подготовка.
Ето и 10 идеи за детска закуска, съчетаващи лек и приятен вкус с отлични хранителни качества:
- Каша от предварително накиснати и сварени овесени ядки, овкусени с банан и фурми.
- Хранително бебешко смути с плодове, кисело мляко и пасирани сурови ядки, предварително въведени в менюто.
- Сварена елда с масло и сирене – пасирана или непасирана.
- Пълнозърнести бисквити без добавена захар, начупени в пълномаслено кисело мляко и гарнирани с пресни плодове.
- Солени яйчени мъфини със сирене, приготвени с брашно от елда, спелта или кокос.
- Бебешки омлет със сирене и пасирани зеленчуци – спанак, тиквичка, чушка или друго.
- Печени ябълки със стафиди, пасирани и поднесени с козе кисело мляко.
- Бебешки палачинки, поднесени с мед, пресни плодове и топъл бебешки чай.
- Домашно приготвено мляко с ориз, подсладено с кокосова захар и канела.
- Сандвич или принцеса (за по-малките може да е нарязан на кубчета) с яйчен пастет, намачкано авокадо, телешка кайма, айвар или друго по избор.
За децата, които се хранят с парчета храна, можете спокойно да приготвите един бебешки поднос, върху който да оставите нарязани на кубчета различни храни: плодове, зеленчуци, зърнени хапки, месо или риба. Така детето ще може да опитва различни вкусове и да похапне точно това, което му харесва.
5 интересни рецепти за закуска на бебето
Бананово-боровинково смути
Блендирайте 1 чаша кисело мляко, половин банан, няколко боровинки и 1 супена лъжица фини овесени ядки. Ако думата “смути” ви се струва твърде алтернативна, мислете за него като за бебешко пюре с екстри!
Омлетени хапки със зеленчуци
Разбъркайте в купа едно средно голямо яйце, две предварително задушени цветчета броколи, 2-3 листа бейби спанак и малко настъргано сирене. По желание, можете да добавите 1 супена лъжица кисело мляко и 1 чаена лъжица брашно.
Изпечете на незалепващ тиган, нарежете на малки хапки и сервирайте с чаша айрян.
Тост със сладък картоф
Изпечете един сладък картоф във фурната, като по желание можете да го овкусите с краве или кокосово масло. След изпичането, намачкайте батата и го намажете върху филия пълнозърнест хляб, след което поръсете с малко канела.
По желание, можете да добавите крема сирене към намазката. Сервирайте тоста нарязан на кубчета или цял, според възрастта на детето.
Плодов пудинг с киноа
Сложете малко количество киноа в прясно мляко и сложете на котлона – на принципа, на който започва приготвянето на мляко с ориз. Варете около 20-25 минути, докато киноата е готова.
Добавете малко количество кленов сироп, ванилия и канела, след което разбъркайте, супете в купичка и оставете да изстине. Сервирайте с прясно нарязани меки плодове – банан, ягоди, пъпеш или друго по желание.
Червени палачинки с мед и кокос
Когато бебето е по-капризно към вкусове, понякога трябва да си поиграете и с вида! За целта е достатъчно да приготвите любимата си рецепта за бебешки палачинки и да добавите към нея малко количество прясно изцеден сок от червено цвекло. Резултатът ще бъде неустоим както на вид, така и на вкус!
Не забравяйте да компенсирате добавената течност с добавяне и на нужното количество брашно за допълнително сгъстяване. Изпечете на незалепващ тиган, след което сервирайте с мед, поръска от кокосови стърготини плодове по избор.
Желателно е да сте въвели меда предварително в менюто на детето, за да сте изключили потенциалния риск от алергична реакция. Препоръките са да захраните бебето с мед след навършване на една годинка.
Екипът на Kidso.bg и Мамапедия желае на малчуганите приятен апетит, а на техните родители – търпение и безаварийни кулинарни приключения!
Коментари на читатели