Как да приготвим храна за бебето от Иван Карагьозов
Най-добрата храна за бебето, без съмнение, е кърмата на майката, като повечето специалисти препоръчват храненето с кърма да продължи до шестия месец на детето. След това идват въпросите, свързани с храненето. Детската индустрия в наши дни е доста напреднала и ...
При преминаването към обща храна знаех, че за да може да се грижа адекватно за бебето е нужно разнообразие и внимание. Първите храни, които се приготвят ги правех специално за бебето. След това започнах да комбинирам нашето (за възрастните) приготвяне на храна с детското. Просто на по – ранен етап отделям продукти или приготвена до определен етап храна за бебето. Идеята е храната за бебчо да няма сол, люто, мазно и подобни. След като доприготвя храната, пасирам я и я деля в детски съдове в количества, които са точно колкото е необходимо за едно хранене. Използвах съдове и торбички, които са специално за съхранение на храна – те не съдържат BPA, не поемат миризми или мазнини. Всичко това му се слага етикет – какво е и на коя дата е пакетирано и се запазва във фризера. Бях изградила толкова стройна система, че складовите запаси стигнаха ниво като за извънредно положение. Постепенно количествата ги редуцирах до достигане на баланс да се яде разнообразно и в същото време да няма твърде дълго складирана храна.
Имам още 2 правила – замразената храна топля само на водна баня – микровълновата печка е забранена. Никога не замразявам храни, които съдържат ориз. Ориз се дава на дете само прясно приготвен.
При преминаването към обща храна знаех, че за да може да се грижа адекватно за бебето е нужно разнообразие и внимание. Първите храни, които се приготвят ги правех специално за бебето. След това започнах да комбинирам нашето (за възрастните) приготвяне на храна с детското. Просто на по – ранен етап отделям продукти или приготвена до определен етап храна за бебето. Идеята е храната за бебчо да няма сол, люто, мазно и подобни. След като доприготвя храната, пасирам я и я деля в детски съдове в количества, които са точно колкото е необходимо за едно хранене. Използвах съдове и торбички, които са специално за съхранение на храна – те не съдържат BPA, не поемат миризми или мазнини. Всичко това му се слага етикет – какво е и на коя дата е пакетирано и се запазва във фризера. Бях изградила толкова стройна система, че складовите запаси стигнаха ниво като за извънредно положение. Постепенно количествата ги редуцирах до достигане на баланс да се яде разнообразно и в същото време да няма твърде дълго складирана храна.
Имам още 2 правила – замразената храна топля само на водна баня – микровълновата печка е забранена. Никога не замразявам храни, които съдържат ориз. Ориз се дава на дете само прясно приготвен.