Лекар: Непоносимост към глутен. Какви са симптомите? от Д-р Захаринка Гочева

Нещо, което в последно време стана модерно, това е алергията към глутена или цьолиакия, или глутеновата ентеропатия.  Глутенът е този протеин, който се съдържа в някои зърнени култури и който е най-широко разпространен. Съдържа се в жито, ръж, ечемик, овес. ...Въпроси и отговори по тази тема (0)
Преглеждания: 8645
Споделете:

Коментари на читатели

< Върнете се към темата
Напишете вашия коментар към темата
  1. MamaSofi
    MamaSofi

    За малко да попадна в „капана“ на непоносимост към глутен. При захранването на детето то реагира към млечните храни. Меките тъкани по глезените, гънките на коленете и лактите и около китките започна зачервяване и детето да ги разранява с чесане.
    Казаха ни за всеки случай да спрем и глутеновите храни. При промяната в режима на хранене, нещата рязко и бързо се подобриха. Мен не ми даваше мира мисълта „как така ще се лишим от толкова традиционни храни и то за неопределено дълъг период“. Започнах да чета и открих няколко тревожни за мен твърдения:
    1. Пълнозърнестите храни съдържащи глутен имат множество важни хранителни елементи като витамин B, антиоксиданти, желязо, селен и магнезий. В тези храни има и много фибри, които са основа на доброто храносмилане;
    2. Възможно е да увеличите нивото на арсен в организма – основата на безглутеновото хранене е ориза. Той е растение, което извлича много добре аресна от почвата. Възможно е да попаднете на храни с по-високо съдържание на арсен. Този елемент е вреден и предразполага към различни заболявания.
    Консултирахме се с друг лекар, разказах му за опасенията ми. Започнахме да въвеждаме храните с глутен (зърната) постепенно и с повишено внимание. Оказа се, че НЯМА проблем с глутена. Много по-късно и доста по-дълго въвеждахме млечните храни – по-малко, бавно и постепенно. Не стигнахме до крайни алергични реакции. В крайна сметка надраснахме хранителните алергии.

Вашият коментар

add
add
add
add