Д-р Георги Гайдурков

Непоносимост към глутена от Д-р Георги Гайдурков

icon Преглеждания: 1700
Видео Текст
Neponosimost Gluten (custom)

Проблемът „глутенова непоносимост“ е много популярен в днешно време. Дори всъщност и много майки по своя инициатива, без да са насочени от специалиста, сами предприемат и търсят причина в тази насока. Много популярно е в днешно време, макар че глутенът, все пак, нека да кажем, е естествена белтъчна субстанция в зърнените култури. В житните в частност, защото имаме и зърнени култури и без глутен и ще изброим кои са те. 

Кога обаче се получава тази непоносимост, защото все пак знаем, че житните култури са ползвани от дълбока древност? Поне от времето, от което съществува уседналост в човешкото общество и селско стопанство. От тогава човека ползва тези култури, без да е имал в тази степен глутенова непоносимост, за която в днешно време говорим. 

Нека да кажем следното – че много пъти тази глутенова непоносимост е израз и на комплексна непоносимост към други вещества. Много пъти глутенът може да играе ролята на катализатор, както го казахме и при, да кажем, други проблеми, както е непоносимост към мляко. Тогава, примерно ягодите, обвинени като алерген, могат да бъдат катализатор – доброто нещо, което ще направи лечебна криза и реакция за отвеждане на тези вещества. 

От друга страна зависи в каква форма подаваме този глутен. Колко е преработен той? Значи, от една страна, с какво друго е свързан, дали е свързан с млечни продукти примерно. Най-честата причина е конюгацията, свързването с млечни продукти. Тогава глутенът може да дава тази реакция. 

Но когато елиминираме млечните, тогава тя отшумява и това дете започва да консумира без проблем. Т.е. въпреки че много пъти обвиняваме гените за това и приемаме, че гените са причина за тази непоносимост, много пъти тя всъщност е придобита по този начин. 

Второто нещо. Колко е преработен този глутен? Ако ние го ползваме под форма на тестени изделия, които са минали процес на изпичане – процес, който е 100% изключително денатуриран, с променена, деградирала молекула. И тогава много по-често той дава тази непоносимост. Ако го ползваме като вариво, тогава може да няма непоносимост. Ето например, едно дете може да има алергия към глутена, когато яде хляб, но да няма алергия, когато яде варено жито. И това нещо наблюдаваме също в практиката. 

Но когато такова нещо се подозира или се установи, разбира се, крайните клинични варианти, цьокалията, са предмет на конкретна терапия от страна на специалиста. Но когато ние подозираме такава непоносимост или има антитела антиглиадинови, които рутинно се изследват, тогава най-доброто е наистина ние за известно време да премахнем глутена от храненето и да заменим тези житни култури с други зърнени, които са безглутенови като:

  • варено жито
  • варен ориз
  • елда
  • киноа
  • канихуа
  • просо
  • сорго

Ето един набор, който дава едно достатъчно разнообразие и ние може да ползваме тези варива главно най-добре в сварено състояние. Т. е. температурата на преработка да не е висока, защото се образуват и много други токсични вещества при висока температура. Например от фруктозата, която се образува при висока температура на изпичане на нишестето, се образуват токсични вещества. 

Така, че важно е под каква форма ние предаваме този глутен от една страна. От друга – да изключим за известно време глутена, когато подозираме или установяваме тази непоносимост. И когато ние коригираме храненето, така че да има достатъчно естествена храна, която да не образува отпадъчни вещества, тогава след няколко месеца примерно това дете спокойно започва да може да консумира глутен без никаква клинична или друга, параклинична симптоматика.

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата

Вашият коментар