Наднорменото тегло е рисков момент, както за майката, така и за децата, защото известен е фактът, че деца на майки диабетички се раждат много пъти със свръхтегло, с голямо тегло – например 4 кг. и повече – което не е добре за детето, не е комплимент, защото обикновено това е за сметка на отоци, на задържана вода и мастна тъкан, които са основен риск и за бъдещи заболявания за това дете.
Но нека да видим кои са основните фактори, за да се случва това. Защото, нека напомним, бременността не е оправдание за патология. Бременността е физиологично състояние и не би трябвало да извежда жената извън нейните параметри на здраве. Нейният организъм е функционален по същия начин, както и преди бременността. Животът продължава и това всъщност е най-доброто за бъдещото бебе.
Така, както и при другите хора, основен фактор за наднорменото тегло се явява храненето, защото няма вещество в тялото, което да не е било в нашето блюдо. Затова и отговора търсим там – в източника на живота на тялото.
И с малки корекции на нашия стил, ние можем да постигнем това здраве, без да имаме свръхтегло, без да имаме риск от т. нар. метаболитен синдром. Метаболитен синдром, който включва освен наднормено тегло, повишени масти в кръвта, нарушен глюкозен толеранс, а често и нарушения в други метаболитни процеси.
Когато ние спазваме един здравословен стил на хранене, който вече описахме, който включва една голяма част сурова растителна храна, плодове, зеленчуци, фрешове, зелено смути. Особено подчертавам – бременната има нужда от много зелени храни. Там е така необходимата фолиева киселина и много други микроелементи.
Ако ние допълваме това растително хранене с продукти от растителен произход, които са предимно термично необработени, за което вече говорихме, това здраве автоматично, така да се каже, се гарантира за майката и респективно за бъдещото бебе. Част от здравето е нормалното тегло.
Но кои са основните фактори, които биха довели до отклонение в тези параметри?
Основен момент е, че в храненето, което много пъти включва джънк фуудс и други нежелани храни, се включва голямо съжаление на натриев хлорид. Често се обвинява ендокринната система, това, че по време на бременност организма на жената се трансформира по отношение на хормонални метаболитни процеси.
Често това се дава като оправдание за патология. Но пак нека да подчертаем: това са физиологични промени в жената, които са нормални и не би трябвало да довеждат до извеждане извън нормата.
Основен фактор е повишеното съдържание на натриев хлорид. Това е основният всъщност фактор, на пръв поглед незначителен, но основният фактор за наднорменото тегло.
Причината е, че конвенционалните купени, преработени храни, технологично преработените, процесираните храни, съдържат голямо количество натриев хлорид. И той се използва и като консервант, но и като вкусов стимулант, защото, когато ние консумираме солено, ние ядем много повече и затова натриевия хлорид, тази сол, при положение че организма се нуждае от много други соли, тази сол се добавя в голямо количество.
Да не говорим, че понякога се добавя и натриев глутаминат, който е стимулант за мозъка, за центъра на апетита, така че ние консумираме още повече такива преработени продукти. Един грам натриев хлорид задържа около 1 литър течност, т. е. около килограм тялото ни наддава паразитно тегло. Защото това тегло не е просто свръхтегло. Това е променена качествено тъкан. Това е оток в тъканите и оток включително в мастната тъкан.
Когато получаваме тези отоци в тялото, тогава метаболизмът на всяка една клетка се забавя, т. е. ние всъщност влизаме в порочен кръг. Не просто солта задържа храна, а променя оттам нататък целия метаболизъм на клетката т. е. забавя се обмяната, забавя се изхвърлянето на отпадъчни вещества от клетката и от тялото като цяло, и в същото време обаче не постъпват достатъчно хранителни вещества. Защото, нека не забравяме, кръговратът на веществата е именно кръговрат.
Постоянен обмен, постоянно влизане и излизане на вещества. Ако системата буксува, ако този кръг буксува на своя изход, той ще буксува и на своя вход, т. е. когато ние не отделяме добре, когато тялото не се почиства добре, то винаги е и задължително недохранено. Т. е. когато нашето тяло задържа вода, благодарение на тази повишена сол в храните, винаги настъпват пък дефицити на други минерали.
Известно е например, отдавна е известно, че голямото количество натриев хлорид измества калция. Т. е. когато ние ядем солено, така да се каже простичко, ние всъщност обедняваме нашата храна откъм калций, но пък понеже той е свързан метаболитно с много други минерални процеси ние обедняваме нашето тяло откъм много други есенциални микронутриенти – в частност – минерали.
Т. е. парадокс е, че когато ядем повече натриев хлорид от допустимото, от потребното на тялото (в определена доза той е необходим, естествено), но в нашите храни, конвенционалния, той е в пъти повече, когато ние консумираме повече натриев хлорид, парадоксално, когато ядем солено, ние обезсоляваме нашата храна откъм други есенциални соли.
Нека да си спомним, че солите са множество сили, продукти на киселина и основа по дефиниция, но те са най-различни, пъстри и богати, а не се заключават само в един натриев хлорид, който се добавя в преработени храни.
Хранете се здравословно по време на бременност. Не спазвайте диети – храните двама души в едно тяло. Разбира се, не се тъпчете и с вредна храна. Тя не е полезна и в този период няма как да е по-полезна. Слушайте тялото си – ако нещо Ви се яде, хапнете без да прекалявате. Ако нещо не Ви понася – получавате киселини, рефлукс или друг дискомфорт не го яжте. Колкото и да е полезна тази храна, Вашия организъм не я желае.
Не изпадайте в никакви крайности. Бъдете балансирани, за да сте здрави. Додри и да напълнеете, това е естествена реакция на организма. Няма как да ядете умерено и да пълнеете ненормално много. Всичко е във баланса.