Д-р Георги Гайдурков

Наднормено тегло при бременната – 2 част от Д-р Георги Гайдурков

icon Преглеждания: 2066
Видео Текст
257 Photo (custom)

Всъщност, този популярен и в същото време непопулярен фактор добавянето на много сол в храната – е основният фактор за наднорменото тегло. И оттам нататък – за промяна в метаболизма на всички процеси. Променя се:

  • гликемичният индекс на въглехидратните храни
  • изчистването на отпадъчни метаболити
  • урея
  • креатинин
  • пикочна киселина и т. н. 

И нека повторим: на мястото на тези неотделени вещества не постъпват нови т. е. ние сме и недохранени. 

Винаги, когато има дисбаланс съществуват тези две неща. Винаги задържаме повече отпадъци и винаги не получаваме есенциални нутриенти. Как да избегнем този основен фактор? Основното е да избегнем най-важното. Да избегнем процесираните, технологично обработените храни. 

Колкото повече една храна е променена от някакъв технологичен процес на производство, толкова по-малко тя е предназначена за нашето тяло. Защото когато десистематизираме една естествена храна, когато я отделяме от контекста на нейния естествен продукт, тя престава да бъде система, а нашият организъм е система. И когато ние приемаме несистемна храна, тази несистемна храна влага в нас хаос. Влага ентропия. Т. е. тялото като система е предназначено за системна храна т. е. за храна в контекст, за храна в предимно вид, който природата дава. 

Как обаче ние да си набавим натриев хлорид? Веднага идва този въпрос, защото той е необходим, разбира се, за йонни процеси и не само. Натриевият хлорид всъщност се съдържа в много продукти добре е да присъстват по-активно в нашето хранене, особено на бременната, продукти от групата на целините. Стъблена целина основно. 

Това е един сорт целина, който дойде в нашата кухня под английското име селъри. Това е безгрудкова целина, друг сорт целина, който съдържа много минерали. Не само натриев хлорид. Там се съдържа и бор, съдържа се силиций, който е много важен за костната система. 

Така че, ако ние имаме голяма част сурови зеленчуци – включително, за да  обогатим, ние можем да ги включваме под форма на прясно изцедени сокове – ако включим едно зелено смути, предимно зеленчуково, ние ще набавим есенциалните нутриенти. И тогава, когато имаме пъстрия спектър от минерали, ние няма да се нуждаем и от свръх количества натриев хлорид. Така че – когато имаме тези продукти, ние ще задоволяваме нашето тяло с минерални соли и в същото време няма да се трупат излишни килограми от задържаната вода. 

Нека повторя в синтез: не хормоналната трансформация на организма на жената по време на бременност е причина за отоците и за наднорменото тегло. Причина е това хранене, което съдържа повече сол и задържа вода. 

Вижте също:

Част 1 

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
  1. Iliana_Nestorova
    Iliana_Nestorova

    Солта и без бременност има тези ефекти. Тя е вредна по всяко време. Ако бременността за Вас е повод, намалете солта. По-важно е глобално да избягвате твърде много захар и сол.
    Плодовете и зеленчуците са ясни. Винаги се препоръчват. Ако до момента на забременяване не сте станала фен на зелените смутита, не очаквайте това да се случи сега, но разбира се може да опитате. Салатите трябва да се постоянно в хранителния Ви режим. Дори да Ви се дояжда нещо, не го абсолютизирайте – хапнете малко, но то да не се превръща в основна храна. Помислете дали Вашето бъдещо дете иска да яде едно и също нещо постоянно?

Вашият коментар