Д-р Георги Гайдурков

Профилактика срещу болести според системата на човешкото хранене от Д-р Георги Гайдурков

Въпроси и отговори по тази тема (1)
icon Преглеждания: 478
Видео Текст
272 снимка (custom)

Храната е основен източник на материя и енергия за нашето тяло. Тя изгражда и влияе на нашата психика. И все пак, ние сме в контекста на природата като цялостни същества. Както казва мъдростта, „Не само с хляб ще живее човек“. Ние сме и емоционални същества

Ние сме същества в досег с цялата природа около нас, била тя социална, била тя природа като натура. За това, нека от най-ранно детство детенцето да влиза в досег с тази природа и когато тя кореспондира на нашата природа, ние сме в хармония. 

А това дете, вярвайте, усеща. То все още носи природата, все още има запазени инстинкти и много добре я усеща. Стари методики казват – до 40-тия ден новороденото не се извежда. Не, това е отдавна ревизирано от съвременното акушерство и гинекология. Дори зимата, с подходящо облекло, нека да бъде в досег с околната среда. 

Нека детето от рано да започне да влиза в досег със слънцето, вятъра, чистият въздух. Така че, поне веднъж на ден детето да излиза извън домашния въздух и обстановка. Нека да не се страхуваме от слънцето, защото в дадената доза, постепенно то изгражда изключителни вещества в себе си, които науката със сигурност още не знае. 

Витамин D, знаем, се образува в кожата, под влияние на ултравиолетовите лъчи. Но се образуват много други неща. Всеки от нас е усещал този подтик, този прилив на енергия, когато сме се върнали след един хубав слънчев ден сред природата. Той зарежда дори за няколко дни напред. Така че, нека детето да има досег с въздуха, слънцето, водата

Не случайно, всъщност, детето е плувало в околоплодни води и може би всеки от нас знае, че новороденото може да плува и после забравя този инстинкт. Нека малките деца постоянно бъда във връзка и с водата, която те много обичат. 

Така че, да не се страхуваме прекалено от досега с тези естествени фактори на средата. Ако ние гарантираме здравословното хранене, тази среда не уврежда. Околната среда е пълна с микроби. Отдавна вече е ревизирано това, че детето трябва да се отглежда в стерилна обстановка. Това е сигурния път да НЕ се формира здрава имунна система. 

Напротив, имунната система се тренира, когато влизаме в досег. Когато детенцето пипа растения, пръст, почва. То обича. Този инстинкт го кара да влиза в досег с тези елементи на околната среда и да формира здрава имунна система. Защото храната е основата, но също природата около нас. И нека не забравяме това – поне веднъж на ден да бъдем навън – на въздух, слънце, в досег с естествени източници и вода.

add
add
Въпроси и отговори по статията
Показва се 1 резултат

Вход / Регистрация

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
 1. Baby-love
  Baby-love

  Тук доктор Гайдурков малко е избягал от темата. Става дума за хранене, което да гарантира здраве и намаляван на боледуването на децата. Той обаче ни разказва за слънцето и водата…
  Здравото бебе се нуждае от пълноценно хранене. Пълноценно, а не обилно. Кърменето е важно и никога не бива да се пренебрегва. То е кодирано от природата за всеки бозайник. Не се опитвайте „да излъжете“ законите на Земята – кърмете детето, за да расте здраво.
  Докато кърмите се хранете нормално, не пазете диети, но и не яжте вредни и неестествени храни – никъде в природата няма да намерите бозайник, който пие кафе или кола или се храни с обработени замразени храни. Защо Вие да го правите?
  Захранването на детето на по-късен етап трябва да е отново с разнообразна храна – тя трябва да набавя хранителни вещества, минерали, желязо и т.н. Не правете никакви експерименти, не подхождайте с екзотични диети и храни – в генотипа ни е заложено да се храним с каквото се ражда в умерения континентален климат. Няма начин с различни от тези храни да постигнем по-добър резултат. Не е случайно, че различните нации и континенти имат различни типове основни храни. С една дума – следвайте природата и не прекалявайте с нищо!

  0

Вашият коментар