Ипократис Пападимитракос

Отслабване в следродилния период – съвети от Ипократис Пападимитракос

icon Преглеждания: 1031
Видео Текст
Young,mother,in,sportswear,measuring,her,waist,worried,about,her

Това е един период, който определено би могъл да се определи като период на голям стрес в ежедневието на една жена, която току-що е родила. Не трябва да забравяме, че изведнъж бебето идва вкъщи – това представлява една огромна промяна в ежедневието, която изисква адаптация и моето мнение е, че това не е точното време, в което да започнем някаква диета или някакъв режим

Много често се появяват мои клиентки с наистина много малки бебета, които искат бързо да се върнат във форма, да свалят килограмите, натрупани по време на бременността, и да се справят бързо с тяхната фигура. Защото, да, жените се чувстват застрашени от това – променя им се фигурата, променя се тялото, искат да се чувстват бързо добре и да влязат във форма и в силите си. 

Но определено този период на първия месец, да кажем, от раждането на детето е един период, който изисква адаптация и ние трябва да мислим как да не създаваме допълнителен стрес. Защото точно в този момент един режим на хранене или едно мероприятие за отслабване по-скоро би допълнило стреса, който се случва в ежедневието. 

Но нека да опишем картината – какво се получава реално в момента, в който приберем бебето вкъщи. Изведнъж, освен че има нов човек вкъщи, който зависи сто процента от нас и трябва да полагаме постоянни грижи, имаме първи фактор – спането, което много често се разрушава и се прекъсва постоянно. Това води до по-трудно и по-бавно възстановяване, което многократно увеличава нуждите ни за енергия и изведнъж се отваря един апетит, което води до допълнително хранене и допълнителна вина относно това, че нищо не правим за себе си. 

Затова нека да опростим нещата по време на този първи месец след раждането и да се фокусираме само върху едно единствено нещо – редовното хранене. Това е моята молба и съвет към родилките. Нека да е само върху редовното хранене. Хранете се с бебето. Ако кърмите, хранете се точно след като го накърмите. Вие така или иначе огладнявате по това време. Защото ставате сутринта, докато смените бебето, докато го нахраните, след това докато му сготвите – докато направите всичко това, изведнъж се оказва, че е станало 4-5 следобеда и не сте яли. 

Именно това е моментът с нередовното хранене, с недостатъчната храна, което като тенденция застрашава тялото и го кара да забавя още повече обмяната. Това означава, че тялото ви влиза в защитен режим, защото трябва в крайна сметка да оцелее. Вие искате от него да върши работа, не спите достатъчно и не му давате храна. 

Затова не мислете какво да ядете, а просто яжте редовно – през 3-4 часа. Това е наистина много важен фактор, който би могъл да засили/поддържа тялото ви в бодрост и в енергия в това напрегнато ежедневие. 

Мине ли първият месец, тогава нещата малко се поуспокояват. Вие сте намерили някакъв ритъм, по-спокоен. Тогава вече може да мислите за по-конкретни неща и по-конкретни задачи около храненето, които трябва да положите, за да свалите килограмите след раждането. 

Но, да, фокусът трябва да е само и единствено върху редовното хранене. Абсолютно нищо друго. Това е една грижа за себе си, която е важна и е важно настина вие да я положите. 

Длъжни сте да се храните редовно. Тялото има нужда от това и вие трябва да му дадете гориво. Килограмите по време на бременността може да са качени, може и да не са толкова качени. Зависи от начина, по който сте се хранили по време на бременността. 

Но определено много често жените наблюдават, че килограмите започват да се качват след раждането. Именно защото, ако по време на бременността вие сте успели да се храните редовно, хубаво, качествено, без да прекалявате – да, успели сте да качите между 8-10 килограма, което е чудесно. Но ето – както описахме преди малко – как се променя ежедневието в момента, в който бебето се появи вкъщи – изведнъж от редовното хранене минаваме към нередовно. 

Моментите на дълги интервали без храна свалят рязко нивото на кръвната захар. Това води до апетит за сладко и вие в един момент започвате да се храните на дълги интервали с нездравословна храна или с каквото хванете около вас. Затова редовното хранене винаги е ключът към отслабването. 

Независимо от това каква храна ям, редовното хранене подсигурява и умереното хранене. Това са двете много важни неща, защото, ако се храня редовно, не допускам да прегладнея и тогава вече мога да съм по-умерен в количествата. 

И ето изведнъж, като се фокусирате само върху редовното хранене, реално вие контролирате два фактора – редовното и умереното хранене. В момента, в който ежедневието се успокои, и вие ще може да мислите вече и какво да е това, което да ям, нещата би трябвало лесно и спокойно да си дойдат на мястото си. 

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
  1. AhinoraPopova
    AhinoraPopova

    Движех се точно по тази спирала. Прибрах се с нов човек у дома. Определено имах нужда от възстановяване, в допълнение трябваше да въведа новия член на семейството в определен режим на хранене и спане. Освен това бебето изисква и ред други допълнителни грижи – масажи, къпане, пелени и т.н. По едно време имах съмнения дали ще издържа – начинът ми на живот се промени тотално и за сметка на това се появи тежка нужда от сън. Това доведе до напрежение у мен и тотална незаинтересованост какво се случва с моето тяло, от какви грижи се нуждае то. След 30 дни у дома с бебе бях 3 килограма по – тежка от теглото при напускане в родилния дом. Беше шок. Започнах първо да пия много вода, да поглъщам по – малки количества храна на едно хранене. Времето се пооправи и започнах и разходки в квартала. Като резултат веднага започнах да губя тегло.

    0

Вашият коментар