Д-р Георги Гайдурков

Съветите на д-р Гайдурков: може ли детето да яде захар? – 2 част от Д-р Георги Гайдурков

icon Преглеждания: 2001
Видео Текст
Dete Zaharen Pamuk (custom)

Кои са тези храни, които ние можем да ползваме свободно? Които детето може да ползва свободно колкото желае, защото инстинктът на детето е да обича сладки храни. Може би няма дете, което да не обича храни, които съдържат прости захари. 

Причината е именно, че природата предвижда те да са първостепенен източник на нашия организъм. Простата тайна е, че ние можем да предложим храни, които съдържат тези прости захари – сладки храни, които да бъдат в контекста на естествени продукти. На първо място това са плодовете. 

Тук обаче стои важният въпрос с възпитанието към хранителни навици и към един здравословен стил на живот на детето. С каквото се хранят родителите, това е еталонът за нещата, с които ще се храни и детето. 

Без да говорим нищо, то копира нашия еталон. Тоест, както многократно вече казахме – първо ние променяме собствения си модел на хранене и тогава той автоматично става здравословния модел на нашите деца. 

Ние трябва да научим себе си първо, а след това и децата си, да консумираме плодове

Плодовете са най-естественият сладък продукт. Ние разполагаме в днешно време с богат спектър от плодове. Разполагаме включително и със сушени плодовефурми, сушени смокини и други, от които ние можем да правим чудесни сладкарски изделия. 

Защото, ако ние не измъкваме захарта и после да образуваме тези изкуствено конструирани храни, а ползваме готовите панели, ние можем да конструираме всъщност една широка гама от сладкарски изделия, с тази лека промяна в рецептурата, при която ние ползваме храни, които съдържат прости захари. 

Например вместо да ползваме изолирана бяла захар, можем да ползваме песто от фурми. Въобще идеята за фурмите е много атрактивна, защото те сами по себе си са приятни на вкус, пълноценни като хранителен състав и могат да влязат в много атрактивни рецепти. Аз лично от опит като че ли не познавам дете, което да не обича тези така наречени от нас „сурови бонбони“. 

Смляни сурови ядки, бадеми, кашу, орехи и други; пасираме фурми (когато искаме да е по-елегантен продукта можем първо да обелим тези фурми, като ги накиснем в топла вода и ципата падне); това песто добавяме към смлените ядки. Можем да добавим брашно от рожков, да кажем, а за по-големите деца и там, където преценим, че е удачно, това може да бъде и сурово какао на прах или друго, с каквото в днешно време разполагаме и го има в съответните магазини. 

Можем да добавим естествена ванилия, цейлонска канела (защото това е еталонът на оригиналната канела – не китайска касия, а цайлонска канела) и получаваме истински домашен шоколад. От него можем да направим блат за торта и отгоре да добавим плодове.

Можем да желираме това с агар-агар или пък дори със желатин, ако не искаме тортата да е веганска, и получаваме невероятни сладкиши. И представете си, ние можем да варираме с всякакви ядки – това може да бъде слънчоглед, тиквено семе, кедрови ядки, макадамия. Можем да направим също така и заквасени ядки, които всъщност са и пробиотик. 

Ядки, които смиламе, подлагаме на млечни-кисела ферментация и получаваме кисело мляко от ядки, което също можем да подсладим с песто от фурми и други сушени плодове. 

Ограничено, когато искаме да ползваме изолирани захари, можем да използваме също така и някои захари, които имат по-нисък гликемичен товар

Тоест, макар и сравнително високия им глекимичен индекс, те се метаболизират по-лесно, свързани са с много други микроелементи, които намаляват гликемичния им товар. Когато искаме да направим един по-хомогенен сладкиш и не желаем да ползваме тези плодове или песто от тях, можем да ползваме например палмова захар. 

Разполагаме в днешно време с такава, било то от кокосова палма, било то от аренга – тези захари ги има по съответните магазини. Понякога ползваме кленов сироп или сироп от агаве. Това са варианти, по-здравословни, когато ние желаем да направим едни здравословни сладки продукти за децата без да ползваме бяла захар. 

Защото  нека да повторим: когато ползваме изолирани продукти, освен тези негативи, за които стана дума, тази захар краде редица витамини и минерали. Това е така, защото организмът, за да може да я преработи използва много ензими, минерали и витамини. 

Откъде да ги вземе, ако те не се съдържат в тази храна успоредно, заедно с тези захари? Ще ги вземе от нашите резерви и ще обеднее тялото откъм тези минерали, на първо място откъм калций. 

Сладкишите дърпат калций и това е всъщност една от основните причини захарните изделия, изкуствените захарни продукти, да водят до деминерализация на организма

Например това е много видно в образуването на кариеси, в разяждането на детските зъби още от ранна възраст. 

Да, единият, познатият механизъм е, че когато тези захари остават в устната кухина са прекрасна храна за развитие на патогенни микроорганизми, които започват полека да разяждат зъбния емайл. Защото той е твърдият, дентинът е по-мек и бъде ли разяден емайлът, натам разяждането на зъба върви бързо

Когато обаче ние използваме тези по-сложни захари, този механизъм не се получава. И друго – когато ползваме тези сложни захари в сушените плодове и в естествените продукти, те самите носят със себе си много витамини и минерали и тогава нашият организъм не обеднява от тях. 

Защото нека да кажа пак – основният механизъм, който води до деминерализация на костите и зъбките, това е, че тези храни дърпат калций метаболитно. Тоест те метаболитно обедняват организма от калций, а не само механично се полепват по зъбите, променяйки флората и водейки до кариеси. Тоест механизмите, по които готовите захарни продукти ни увреждат, са много повече.

Вижте също:

Част 1

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата

Вашият коментар