Д-р Георги Гайдурков

Витамин В12 според Системата на човешкото хранене – 3 част от Д-р Георги Гайдурков

icon Преглеждания: 2692
Видео Текст
264 Photo (custom)

И моят съвет тук е да намалим приема на изолирани мазнини. Така, както казваме, че е вредно да ползваме изолирани захари – бяла захар и други сладкарски изделия от бяла захар – толкова повече ще кажем, че ползването на олио, на зехтин в големи количества не е желателно, защото намалява не само В12. Цялата водоразтворима гама страда от това. Простичко казано, тези мастни капки в този чист, изолиран, неемулгиран вид природата ги дава под формата на емулсии в тъкани

Когато те са изолирани в шише, тези мастни капки се полепват и В12 не се усвоява, но не се усвояват също така цинк, магнезий, желязо и много други водоразтворими витамини и минерали и нашият организъм обеднява откъм тях. Т. е. ползването на много екстрахирани, добавени мазнини влошава нашето здраве чрез дисбаланс на основни нутриенти, включително в случая обедняване от В12. 

Мазнините са основен макронутриент и това е ясно, но те са предназначени от природата да постъпват в нашето тяло в емулгиран вид, т. е. в контекста на дадена храна. И ние може да ползваме тези мазнини в тези продукти, т. е. вместо да използваме олио и зехтин, ние можем да ползваме песто от смляни ядки, може да използваме песто домашно от маслини, може да ползваме авокадо, може да използваме суров жълтък. Разбира се, месата, които ползваме – те винаги имат скрити мазнини

Млечните продукти имат мазнини. Интересно е, че маслото, кравето масло, което е популярно, не нарушава резорбцията на В12, тъй като въпреки, че отчасти той е изолиран продукт, маслото съдържа все пак в голямо количество своя емулгатор

Т.е. компонентата, която държи мазнината в активен биохимичен блок. И това е лецитина. Така че – нека да ползваме тези мазнини. 

Между другото, свинската сланина е реабилитирана. Тя също е източник на мазнина, стига да не я обработваме термично, защото оксидира. Ние може да набавяме мазнините от тези готови интегрални продукти, които да можем да използваме като песто, като дресинги, като сосове и все пак те да са цялостни, да съдържат целия комплекс, включително емулгатора. 

Песто от ядки, авокадо, суровия жълтък, сланината, кравето масло, а да избягваме ползването на извлечени мазниниолио, зехтин, палмови мазнини и т. н. Това е една от основните причини за дефицит на В12 – именно неусвояването на В12 под влиянието на тези екстрахирани мазнини. 

Ако лекарят е индицирал дефицит на В12, ако има симптоматика на липса на такъв, или дори да няма, но вече това е видяно в кръвната картина, като начало можем да си позволим и субституция, която да е на добавки. И все пак, аз лично не препоръчвам дълго да се ползват добавки на витамин В12, защото най-малкото опитът показва, което е описано и аз го наблюдавам същото в практиката, че когато ползваме в по-голямо количество или дълго време добавка В12, пада желязото в кръвната плазма, т. е. ние обедняване откъм желязо. 

Т. е. Отново нека да кажем – природата не е предвидила да ползваме основни вещества в изолиран вид. Те винаги са в комплексни съединения и действат синергично. Действат симултанно, действат заедно във взаимозависими биохимични връзки. 

Но ако за известно време се препоръчва прием на В12 поради драстичен дефицит, поради заболявания на стомашно-чревния тракт и т.н., тогава препоръката е да използваме по-малко токсични такива, каквито са да кажем метилкобаламина, да избягваме формулата цианкобаламин. 

Това са формули на В12. Има и една формула, която е за инжекционна употреба, тогава, когато се налага обаче. Отново ще кажа – да не е цианкобаламин, особено ако е под форма на инжекции, а нека да е хидроксокобаламин. Формула, която е много по-ниско токсична и много по-физиологична, отколкото цианкобаламина. 

Тогава, когато се налага субституиране, добавяне  изкуствено на В12. Но за даден период, и оттам нататък ние да коригираме храната, така че да санираме, да оздравим възпалението на стомашно-чревния тракт или друга физиологична причина за дефицита, да дадем добър внос на В12, да махнем изолираните мазнини и тогава няма да имаме проблем с витамин В12.

Вижте също:

Част 1 , Част 2

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
  1. MamaMeObi4a
    MamaMeObi4a

    Преработените храни никога не са водили до нещо хубаво.
    Тази статия отново го потвърждава. Дори и мазнините вече са в забранения списък. За тях поне си мислех, че в студено пресован вид не са толкова вредни. За мен е изненада кравето масло, че е приемливо. Изобщо мазнините трябва да се избягват. Нямах и най-малка представа, че могат да блокират абсорбирането на други полезни вещества.
    Колкото по-скромно и просто се храним, толкова по-малко има вероятност да си навредим.

Вашият коментар