И моят съвет тук е да намалим приема на изолирани мазнини. Така, както казваме, че е вредно да ползваме изолирани захари – бяла захар и други сладкарски изделия от бяла захар – толкова повече ще кажем, че ползването на олио, на зехтин в големи количества не е желателно, защото намалява не само В12. Цялата водоразтворима гама страда от това. Простичко казано, тези мастни капки в този чист, изолиран, неемулгиран вид природата ги дава под формата на емулсии в тъкани.
Когато те са изолирани в шише, тези мастни капки се полепват и В12 не се усвоява, но не се усвояват също така цинк, магнезий, желязо и много други водоразтворими витамини и минерали и нашият организъм обеднява откъм тях. Т. е. ползването на много екстрахирани, добавени мазнини влошава нашето здраве чрез дисбаланс на основни нутриенти, включително в случая обедняване от В12.
Мазнините са основен макронутриент и това е ясно, но те са предназначени от природата да постъпват в нашето тяло в емулгиран вид, т. е. в контекста на дадена храна. И ние може да ползваме тези мазнини в тези продукти, т. е. вместо да използваме олио и зехтин, ние можем да ползваме песто от смляни ядки, може да използваме песто домашно от маслини, може да ползваме авокадо, може да използваме суров жълтък. Разбира се, месата, които ползваме – те винаги имат скрити мазнини.
Млечните продукти имат мазнини. Интересно е, че маслото, кравето масло, което е популярно, не нарушава резорбцията на В12, тъй като въпреки, че отчасти той е изолиран продукт, маслото съдържа все пак в голямо количество своя емулгатор.
Т.е. компонентата, която държи мазнината в активен биохимичен блок. И това е лецитина. Така че – нека да ползваме тези мазнини.
Между другото, свинската сланина е реабилитирана. Тя също е източник на мазнина, стига да не я обработваме термично, защото оксидира. Ние може да набавяме мазнините от тези готови интегрални продукти, които да можем да използваме като песто, като дресинги, като сосове и все пак те да са цялостни, да съдържат целия комплекс, включително емулгатора.
Песто от ядки, авокадо, суровия жълтък, сланината, кравето масло, а да избягваме ползването на извлечени мазнини – олио, зехтин, палмови мазнини и т. н. Това е една от основните причини за дефицит на В12 – именно неусвояването на В12 под влиянието на тези екстрахирани мазнини.
Ако лекарят е индицирал дефицит на В12, ако има симптоматика на липса на такъв, или дори да няма, но вече това е видяно в кръвната картина, като начало можем да си позволим и субституция, която да е на добавки. И все пак, аз лично не препоръчвам дълго да се ползват добавки на витамин В12, защото най-малкото опитът показва, което е описано и аз го наблюдавам същото в практиката, че когато ползваме в по-голямо количество или дълго време добавка В12, пада желязото в кръвната плазма, т. е. ние обедняване откъм желязо.
Т. е. Отново нека да кажем – природата не е предвидила да ползваме основни вещества в изолиран вид. Те винаги са в комплексни съединения и действат синергично. Действат симултанно, действат заедно във взаимозависими биохимични връзки.
Но ако за известно време се препоръчва прием на В12 поради драстичен дефицит, поради заболявания на стомашно-чревния тракт и т.н., тогава препоръката е да използваме по-малко токсични такива, каквито са да кажем метилкобаламина, да избягваме формулата цианкобаламин.
Това са формули на В12. Има и една формула, която е за инжекционна употреба, тогава, когато се налага обаче. Отново ще кажа – да не е цианкобаламин, особено ако е под форма на инжекции, а нека да е хидроксокобаламин. Формула, която е много по-ниско токсична и много по-физиологична, отколкото цианкобаламина.
Тогава, когато се налага субституиране, добавяне изкуствено на В12. Но за даден период, и оттам нататък ние да коригираме храната, така че да санираме, да оздравим възпалението на стомашно-чревния тракт или друга физиологична причина за дефицита, да дадем добър внос на В12, да махнем изолираните мазнини и тогава няма да имаме проблем с витамин В12.
Вижте също:
Преработените храни никога не са водили до нещо хубаво.
Тази статия отново го потвърждава. Дори и мазнините вече са в забранения списък. За тях поне си мислех, че в студено пресован вид не са толкова вредни. За мен е изненада кравето масло, че е приемливо. Изобщо мазнините трябва да се избягват. Нямах и най-малка представа, че могат да блокират абсорбирането на други полезни вещества.
Колкото по-скромно и просто се храним, толкова по-малко има вероятност да си навредим.