Д-р Георги Гайдурков

Забранени храни по време на бременност от Д-р Георги Гайдурков

icon Преглеждания: 5218
Видео Текст
205 Photo (custom)

Кои продукти или храни обикновено препоръчваме да избягваме или да не използваме? В системата на човешкото хранене избягваме екстрахираните мазнини – 

ЛОШИ МАЗНИНИ

Нещо също на пръв поглед странно, но се оказва, че екстрахираните мазнини подобно на бялата захар, която също е екстрахирана и е понятно за всеки, че не е добре ние да я консумираме в този вид, подобно на това екстрахираните мазнини изключително дестабилизират нашата биохимична система. Най-малкото – изолираната мазнина е лишена от своите емулгатори. Това е едно от обясненията защо всъщност екстрахираните мазнини по-скоро ни увреждат. 

Аз често се шегувам и давам този прост пример – петролът е еко продукт, абсолютно биологичен, взет от земята и непреработен – но ако ние го хвърлим в морето се получава екологична катастрофа. Ако ние консумираме екстрахирани мазнини в този им вид, изолирани, без емулгатора и без още много други стабилизиращи вещества в комплекса на тъканите, те най-малкото крадат цялата водоразтворима гама. 

MAЗНИНИ 2

Ние губим желязо, губим цинк, губим калций, когато сипваме олио, зехтин и други екстрахирани мазнини, дори и в студенопресован вид. Нещо, което е изключително нестандартно. Да, известно е, че термично обработената мазнина всъщност е най-голямата нокса, най-голямата вреда във храненето е термично обработената мазнина. Пържената мазнина всеки знае, че е нежелателна, но също печена или варена по същия начин деградира. 

ПЪРЖЕНИ

Образува и много други токсични съединения. Но ние отиваме по-натам и всъщност наблюдаваме, че всъщност и добавената екстрахирана, студенопресована мазнина, дори и extra virgin мазнина по същия начин уврежда и дестабилизира, краде водноразтворимата гама и дава тежки дисбаланси. Особено ако в останалата част на нашето хранене има дефицити. И особено при едно релативно вегетарианско хранене, използването на екстрахирани мазнини още повече задълбочава тези дефицити. 

САЛАТА СЪС ЗЕХТИН

Мазнините, разбира се, са основен нутриент, те са един от основните пет нутриента, хранителни вещества, един от трите макронутриента – тоест те трябва да присъстват в голямо количество в нашето хранене, това е известно. Не казваме без мазнини, но без екстрахирани мазнини и това е есенциалната разлика. 

Когато мазнината е в тъкан, тя има коренно различно биохимично отнасяне. Например ако една мазнина е екстрахирана, извлечена, тя плува, така да се каже, като едно мастно петно в разтвора, все едно е петрол в морето. Ако тя е емулгирана, тя вече е така да се каже разтворена. Точният термин е емулсия

МЛЯКО 

Както млякото например има мазника, но ние трябва да упражним много голямо насилие над него, за да измъкнем маслото. Тест там има емулгаторлецитин основно, който стабилизира комплекса. Огромна е разликата между мазнина в тъкан, макар и направена на песто, на дресинг, и на една фантастична кулинария всъщност, коренно различно е да сипем лъжица олио или зехтин – това са два различни свята с основни, различни отнасяния към нашето здраве. 

Вместо екстрахирани мазнини ние ползваме тъкани. 

КАШУ НА КАША

Например ползваме ядки, които можем да ги смелим на дресинг, на песто, на различни сосове, ползваме авокадо. А от животинските храни ще кажем как ние можем да ползваме суровия жълтък – нещо, забравено в нашата, включително българска традиция, нещо, което звучи еретично, нещо, което е демонизирано в днешно време. Нашите баби преди време не бяха глупави и така засилваха децата, че и бременните включително. 

ЖЪЛТЪЦИ

Суровият жълтък е това златно топче, бих казал, което съдържа вселената. И ако ние се съмняваме, че нещо липсва в това жълтъчно мехурче, ние можем да си направим експеримент и да кажем: дали има Омега 3? Да, проверете, има. Има ли Манган? Да, разбира се. Няма съставка, която да няма, тъй като всъщност бъдещото пиленце има изискванията на човек – то има подобна биохимия и затова природата в това златно топче е затворила. Вселената- има всичко в него. 

Суровият жълтък ще гарантира да нямаме дефицити. Той съдържа много холестерол, който е изключителен комплимент, той е изключително важно вещество за нашето тяло, той трябва да е във висока концентрация най-вече в тази фракция hdl липопротеини с висока плътност. 

ДОБЪР ХОЛЕСТЕРОЛ 2

Тази фракция трябва да е висока. Тоест холестеролът е изключително важен – той изгражда клетъчни мембрани, той изгражда хормоните, той изгражда жлъчни киселини, той е в основата на витамин D. Тоест той е прекурсор на много, много съединения в нашето тяло. Така че холестеролът в жълтъка е абсолютен комплимент, но той съдържа също много лецитин и по този начин няма да вдигне нивото на лошия холестерол, а ще вдигне добрия. 

МАСЛО

Но, апропо, за мазнините използваме цялостни продукти – сурови ядки на песто, авокадо, суров жълтък. Отчасти много добре се приема, като едно изключение донякъде, но много добре се приема кравето масло. Отговорът донякъде е този, че кравето масло въщност съдържа много лецитин и не е до такава степен екстрахиран продукт както е едно олио, зехтин или други екстрахирани мазнини, и обикновено се приема много добре. 

Напоследък все по-често се говори, и моята практика потвърждава, че добрата стара сланина се оказва реабилитирана и всъщност тя може да бъде един много добър естествен омазнител, стига да не я обработваме термично и да я добавяме след термичната обработка, така както добавяме и тези омазнители. 

Вместо зехтина ние всъщност можем да ползваме песто от маслини – пак идеята е да е цялостния продукт. Но нека да е песто, което ние сме приготвили вкъщи, защото готовото обикновено е много солено и с друго качество

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
  1. Mother_Iskra
    Mother_Iskra

    Доктор Георги Гайдурков е абсолютно прав във всички свои твърдения. За съжаление цивилизацията толкова ни е отдалечила от корените ни, съответно от здравословното ни хранене, че за да спазваме правилен и здравословен режим на хранене е като да вървим срещу течението.
    Спазване на това, което препоръчва доктора изисква много време, много внимание и съсредоточаване в храненето. Важно е, но не е лесно в наши дни.

Вашият коментар