Алергия към белтъка на кравето мляко – как да процедирате? от Маргарита Трифонова

icon Преглеждания: 673
Дете яде мляко

Алергията представлява реакция на имунната система към дадени хранителни продукти, които изпълняват ролята на алерген. Алергичните реакции се проявяват почти веднага след консумацията на продукти, към който има повишена чувствителност. Може да се случи обаче „отложено“ проявление на алергичната реакция – чак няколко часа след приема!

В тази връзка съществуват все повече аргументите за значението на естественото хранене като профилактика на алергичните заболявания в ранната детска възраст. Такива са: атопичен (алергичен) дерматит, хранителна алергия, бронхиална астма и други. През последното десетилетие тези заболявания зачестяват при кърмачета, които се захранват много рано с различни видове млека, брашнена каша и др.

Проучване сочи, че през първата година от живота си всяко четвърто дете има подобен проблем. Поради факта, че имунната система е незряла и специално на секреторния имуноглобулин А в ранната кърмаческа възраст чревните стени са пропускливи за белтъчните макромолекули на кравето мляко и други антигени, които са попаднали чрез храната.

 

Кани с мляко

Защо и как се развива алергия към белтъка на кравето мляко

Хранителната алергия се среща най-често при деца до 3-годишна възраст. Непоносимостта към определени храни зависи от възрастта. Специално при кърмачетата най-често се наблюдава алергия към белтъка на кравето мляко (абкм).

Проблемът се проявява в непоносимост на бебето към кравето мляко или към заместителя на майчината кърма. Има случаи на фамилна обремененост, а в други алергична реакция може да се появи вследствие на грешки в храненето. Например ако краве мляко, яйца и др. алергенни храни се включат рано в менюто на детето.

Диагнозата “Непоносимост към белтъка на кравето мляко” се поставя лесно. По-трудно е лечението, тъй като е необходима диета, която се прилага дълго време.

Една от най-честите хранителни алергии е млечна алергия. Данни от различни източници показват, че тя е сред петте най-чести алергии към хранителни продукти в света. Приблизително около 10% от децата на възраст до 1 година имат алергия към белтъка на кравето мляко и значителен процент (около и над 90 %) от тях израстват алергията до около 6 години.

Ранното разпознаване на признаците на алергията и предприемането на съответните мерки за вашето дете имат ключова роля за предотвратяване развитието на тежка алергична реакция и анафилаксия.

Това е вид отговор на имунната система относно съдържащите се в млякото протеини със стартиране на производство на вид антитела (имуноглобулин Е). Те сигнализират за отделяне на хистамин и други субстанции, лежащи в основата на алергичната реакция.

Тригери на алергията

Алергията основно се провокира от съдържащите се в млякото казеин и суроватка, като човек може да е алергичен към един от тях или и към двата протеина. Има ги както в киселото мляко и козето мляко, така и в сметаната и някои млечни продукти.

Могат да се срещнат и в продуктите от овче мляко,  а също и в някои видове адаптирано мляко. Съдържат се също във всички хранителни продукти, за приготвянето на които се използва прясно мляко – сладкарски и тестени изделия, дресинг, пакетирани храни.

Най-често алергията в ранна детска възраст се проявява, когато за първи път се предлагат храни, съдържащи краве мляко. При редки случаи може да се появат симптоми при консумация на млечни храни от кърмещите майки.

 

Коза дава мляко на малките си

Рискови фактори

По-висок риск за наличие на алергия към белтъка на кравето мляко се среща при деца и възрастни с други известни подлежащи алергии, като атопичен дерматит, фамилна анамнеза. Повишен риск има по-често при малките деца, отколкото при възрастните.

Това се дължи на грешките в захранването и по-конкретно ранното предлагане на краве мляко, преди достигане на необходимата зрялост на храносмилателната система.  Трябва да се внимава за т.н. кръстосани алергии, при които, ако детето има алергия към един продукт, е добре да изключите и другите.

Какви са симптомите за алергия към белтъка на кравето мляко?

Симптомите при този вид хранителна алергия могат да са леки до тежки, като анафилактичната реакция без своевременна медицинска намеса може да е фатална. Най-често реакцията се проявява до няколко часа след консумация на съответния алерген и се изразява по следните начини:

  • Кожни прояви: едни от най-честите първи симптоми на алергията са сърбеж, зачервяване и появата на обрив по кожата, както и подуване на лицето, около очите, а също и поява на екзема.
  • Респираторни прояви: възможни са назална секреция и хрема, кихане, кашлица, задух.
  • Стомашно-чревни симптоми: болки в корема, колики, гадене и повръщане, газове, диария или запек, наличие на кръв в изпражненията.
  • Анафилаксия: това е внезапна, остра, тежка алергична реакция, която изисква спешна медицинска намеса. Появява се подуване около устата и гърлото, което затруднява дишането и води до задух. Има също хрипове, кашлица, шумно дишане и бързо влошаване на общото състояние.
  • Дългосрочни последици: Предвид постоянното напрежение покрай избягването на храни, съдържащи краве мляко, е възможно развитие на различни хранителни дефицити, забавяне на растежа, влошено качество на живот, проблеми със социалната адаптация и други.

 

Бебе пие мляко от бутилка

Как се установява алергия към белтъка на кравето мляко

Диагнозата за алергия към белтъка на кравето мляко се поставя от специалист (алерголог) след многобройни и разностранни тестове. Необходимо е да се направи преглед и да се уточнят някои подробности от анамнезата, кръвни и кожни изследвания за алергии.

Разпит и преглед: Обсъждат се особености при захранването на децата, начина им на хранене, симптомите след консумацията на определени храни. Може да се назначи елиминационна диета за доуточняване.

Кръвни изследвания: назначават се разширени кръвни изследвания, които са необходими за подпомагане на диференциалната диагноза, както и специфично кръвно изследване за алергия.

Кожни тестове за алергия: участъци от тялото се обработват с продукт, съдържащ алергена, като се следи каква ще е реакцията.

Тест с натоварване: при него за няколко часа се приемат малки количества от потенциалния алерген и се проследява състоянието на пациентите.

 

Бебе на майчино мляко

 

Специфики при отглеждането на бебе с АБКМ

При бебета с непоносимост към лактоза кърменето е най-добрият източник на храна, като препоръката е да се кърми възможно най-дълго.

Ако кърмите и бебето ви е алергично към мляко, протеините от консумираното от вас краве мляко, преминали през майчина кърма, могат да причинят алергична реакция у детето.

Ако вие или вашето дете сте на безмлечна диета, лекар диетолог може да ви помогне да планирате консумацията на хранително балансирани ястия. Може да се наложи бебето да приема добавки, за да компенсира липсата на калций и витамин D и рибофлавин, съдържащи се в млякото.

Не е изключен вариант, при който бебето приема само кърма, но въпреки това да появи АБКМ. В такъв случай кърменето трябва да продължи, но майката да спазва специална диета.

Най-честата причина за появата на алергия при бебе към белтъка на обикновеното краве мляко е наследственост. Тя може да се появи още при ранно отбиване или подранило захранване на бебе с алергия към белтъка на кравето мляко с адаптирано мляко, сокове, твърди храни, както и вследствие на влиянието на околната среда.

Огромен риск за развитие на алергия крие ранното въвеждане на храни, които съдържат белтък, тъй като имунната система на детето не е достатъчно силна. Около 20% от децата на изкуствени храни развиват АБКМ. Ето защо от съществено значение е поне 6 месеца бебето да се кърми преди захранване с мляко.

Следва да се отбележи, че хипоалергенните хранителни продукти се произвеждат чрез използване на ензими за разграждане. Продуктите са частично или напълно хидролизирани в зависимост от степента на обработка, като може да се подложат също на топлинна обработка или да се филтрират.

При соевите хранителни продукти се използва за база соев протеин вместо  млечен протеин. Те са обогатени, за да бъдат пълноценни в хранително отношение. Трябва да се има пред вид обаче, че и соята може да стане алергенен продукт при някои бебета.

Според някои специалисти още в последния триместър на бременността жените трябва да изключат приема на големи количества храни, предизвикващи алергия, като мляко, фъстъци, какао, за да се предотврати появата на АБКМ при новороденото.

Прието е захранването с кравето мляко при кърмачета да е около 10-11 месечна възраст. Ако обаче детето е с алергия към яйчен белтък, следва да се дава хидролизирано хипоалергично мляко. Все пак специалистите са категорични, че най-добрият лек за АБКМ е майчиното мляко, при което белтъчните молекули са предварително разградени, което намалява вероятността от алергична реакция.

Следва да се консумира само безлактозно мляко. Захранването на алергичното дете с твърди храни-алергени се случва на по-късен етап. Дори и детето да не е с алергия към кравето мляко, не се препоръчва  в менюто да се включва всеки ден мляко, тъй като това повишава риска от алергия.

При деца с АБКМ трябва да се спазва стриктно диета около 6 месеца, за да се изчисти организма от алергена, да се възстанови лигавицата на  червата, храносмилателната система и да даде имунен отговор, като се развие толерантност към молекулите на белтъка.

Изключват се млякото и млечните продукти, телешко и говеждо месо, бобови култури, какао, цитруси, банани, яйца. В списъка със забранени храни са още горски плодове – ягоди, малини, боровинки, ядки и особено фъстъци, масло и маргарин, фабричните сухари, солети и бисквити.

В списъка с разрешени храни попадат заешко, патешко, гъше, пуешко, свинско месо. От  зеленчуците е разрешено да се дават броколи, брюкселско зеле, зеле, чушки, лук, лозови листа, праз, тиквички, картофи, патладжани.

Зърнените храни са представени от елда, овесени ядки, ечемик, ориз, царевица, нишесте(хляб), ръж, а  плодове – от грозде, сини сливи, череши, вишни, боровинки, касис, шипка, дюля, нар, кайсия; напитки: сок от арния, шипков чай, листа от къпина. Разрешените за консумация  мазнини са  олио, зехтин, свинска мас.

Смята се, че няма противопоказания при наличието на алергия към белтъка на кравето мляко и ваксини, които трябва да се поставят на новородените и малките деца.

 

 

Дете яде мляко

 

Израства ли се този вид алергия и какви са прогнозите?

Добрата новина е, че прогнозата при алергия към белтъка на кравето мляко в детска възраст е положителна и при значителен процент от децата към състоянието се развива толерантност. Около половината от децата след навършване на година, около 70% от децата при навършване на 3 години и около 90% след 6 години развиват толерантност и състоянието отшумява.

При малък процент от засегнатите проявите на алергия изискват някои промени в начина на живот. Например:

  • Необходимо е да се изключат от менюто всички храни-алергени, включително прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, масло, извара и други.
  • При хранене при алергия към белтъка по външни заведения да се търси информация за съдържанието на предлаганите храни и да предупреждавате за наличната алергия към белтъка на кравето мляко.
  • На децата е необходимо да се обясни да не приемат храна от непознати, както и продукти, които може да съдържат мляко. Следва да се даде информация за алергията на детето на персонала, ако детето посещава ясла, градина, занималня, училище. Ако вземате храна от детска кухня, също съобщете за проблема си.

Млякото и млечните продукти съдържат редица полезни витамини и минерали – витамин Д, калций, магнезий и други, като по преценка на лекаря може да се наложи да се приемат подходящи добавки, пробиотици и други.

Периодично на всеки 6-12 месеца трябва да се проследяват малките деца. Винаги под ръка трябва да имате комплект за спешна помощ с подходящи противоалергични средства за инжекционна употреба.

Снимки: Pixabay

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата

Вашият коментар