Д-р Георги Гайдурков

Алергии според Системата на човешкото хранене от Д-р Георги Гайдурков

icon Преглеждания: 2325
Видео Текст
253 Photo (custom)

Зад алергиите всъщност стои една простичка физиологична проява на тялото, лечебна по своето естество и ние не би трябвало да я потискаме. Би трябвало отрано да подберем храната на нашето дете така, че тя да не дава отпадни метаболити. 

Тя да включва тази формула, която много пъти ние преповтаряме: 

  • достатъчно сурови плодове и зеленчуци
  • зърнени
  • бобови варива, допълнени с животински продукти в нетермично обработено състояние, в традиционни обаче рецепти

И когато ние видим, че тялото очевидно иска да евакуира някакви материи от себе си навън, то най-логичният извод е ние да помогнем на тялото да свърши тази работа, като същевременно обаче атакуваме причината, а не следствието. 

Защото рутинната клинична практика е да се изписват различни потискащи лекарства – да кажем антихистаминови. В по-тежките случаи се изписват кортикостероиди. В още по-тежките случаи се изписват лекарства от биологичната група, т. е. лекарства, които се опитват да супресират, да подтиснат имунитета т. е. да подтиснат тази свръхреакция. 

Но ако ние разберем, че всъщност реакцията е основателна – да, понякога тя наистина е бурна и свръхреакция, но тя има своята причина и своя резон. Когато тялото иска да изхвърли някаква материя, по-добре е ние да помогнем на тялото това да го направи. И в същото време, ние да коригираме причината т. е. такава храна да подадем, че да не образува отпадни метаболити. 

Класически пример са млечните продукти, които, съдържат казеин – един вид белтък, който има свойствата на лепило. Той е трудно разградим. Цели молекули от него понякога могат да проникнат през чревната лигавица и да предизвикат такава бурна реакция от страна на различни органи и системи. 

Ако ние елиминираме този момент, тогава няма нужда тялото да прави тази бурна реакция. Така че – отново дългосрочният ефект е в профилактиката – ние да кондиционираме, ние да структурираме едно хранене, което да не дава отпадни метаболити и да не предизвиква тези свръх реакции, които всъщност са по своето естество лечебни реакции. 

Винаги на моите пациенти давам този простичък пример, че ако морето е замърсено, на плажа ние ще видим как вълните изхвърлят пластмаса или петрол или мазут, или това, което сме хвърлили в морето. Е, същото е и с нашето тяло: бидейки то екосистема, същата тази всъщност екосистема. Ако има нещо излишно, много пъти тези неща буквално излизат и през носа, излизат през стомашно-чревен тракт, през кожата като своего рода периферия на тялото. 

И нашата задача е ние така да подбираме храните, че да не излъчват тези отпадни вещества, а лекарствата, антихистамините и другите групи да бъдат ултима рацио, както се казва в медицината, последно средство и то – само в спешната патология. Тогава, когато има животозастрашаващо състояние, което лекаря, специалиста ще прецени. В никакъв друг случай при хронична проява или пък при профилактиката т. е. когато прилагаме лекарства профилактично, за да не се появи последващ пристъп, тогава тези лекарства могат да бъдат напълно излишни. 

Основни алергени, които предизвикват тези вещества, тези реакции, са на първо място технологично преработените храни, където има термично обработена мазнина, където има млечни продукти. По принцип, те образуват много слуз и алергизират. 

Отключват автоимунна патология. Където има в голяма степен термично обработени животински продукти в лицето на меса, яйца, и т. н. 

Тези храни обикновено дават отпадни метаболити, които нашето тяло в един момент, чрез своего рода буря, ще изхвърли навън. Буря, която е лечебна, която изчиства нашия организъм, така, както бурята изчиства морето и изхвърля на брега. 

Но ако ние не разбираме този механизъм, ние ще се опитваме да потиснем, така че да намалим реакцията и тогава тези отпадъци остават в нас и тогава ние хронифицираме този проблем, до развитието на хронично заболяване:

  • на различни дерматити
  • на хронични алергични хреми и ринити
  • в последица отключване и на автоимунни заболявания на първо място, от които е детският диабет

Във връзка с алергиите трябва да кажем нещо много важно, за да бъде разбран проблема в дълбочина. Примерно в сезона на ягодите да кажем. Много пъти децата са алергични към ягоди. Ягодите се водят като един от класическите алергени. 

Но представете си следното нещо: ако организмът е набрал отпадъчни метаболити и ние дадем една ягода, която има свойството на катализатор и която подпомага само извеждането на тези отпадъци навън, ще бъде много неразумно ние да обвиним ягодата, че е първопричинителя на тази реакция. 

Все едно е. Аз винаги давам този простичък пример – ако морето е замърсено, имаме силно вълнение и буря в морето, тази буря ще изхвърли много отпадъци на брега, но ще е много глупав нашият извод, когато видим тези отпадъци по пясъка, по брега на морето въобще ние да обвиним бурята, че тя е замърсила морето и че тя е причина за замърсяването на брега на морето и да започнем борба против бурите на морето. Същата грешка правим в човешкото тяло, започнем ли да  се борим против реакцията, против алергията

Алергията е нещо прекрасно. Алергията чисти тялото. Причината е преди това. Когато се е образувало депо, когато сме натрупали и когато има буря, когато има реакция, когато има криза в тялото, то само тази криза изхвърля и действа лечебно. Затова много пъти има уловка дори в хранителните тестове за алергия. 

Ако установим алергия към ягоди да кажем, това може би е най-подходящото нещо за вашето дете, за да може то да изхвърли отпадъците навън. Но разбира се, ако реакцията е силна, ние няма да тръгнем давайки нещо, което като катализатор ще направи много силна лечебна реакция. За известно време ние може да изключим ягодите, но когато коригираме храненето, това дете ще може да яде свободно ягоди, защото те не са причината. 

Те са само катализатор – нещото, което помага да изхвърли организма причината на алергията. Затова – да, можем да правим хранителни тестове, но те трябва да бъдат разумно интерпретирани, защото зад това, което обвиняваме като алерген, най-често, много пъти се крие точно лечебната храна, която е необходима за детето, за да може да прочисти тялото си. 

Защото трябва да  атакуваме когато имаме даден проблем причината, а не следствието. И ако имаме нещо, което подпомага тази реакция, както е катализаторът в химията, ние би трябвало да му обърнем внимание и дори да използваме този катализатор като лечебно средство. 

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
  1. BestMom
    BestMom

    Аз поне от всички мои познати и техните деца не съм видяла нито едно дете да направи алергична реакция от първи път, която да е масирана, тежка и опасна. Винаги преди това има по-слаби симптоми на алергична реакция. При такъв сценарий ако познаваме детето си лесно ще разчетем тези първи сигнали. Веднъж като имаме обяснение за реакцията знаем коя храна или какъв полен, трева, цъфтеж е заподозрян алерген. От там нататък е нужно просто да внимаваме. Давам пример – в първи–клас ме диагностираха с алергия към шоколад. Обожавах и все още обожавам шоколад. Тогава ми забраниха да ям. Родителите ми, никога не ме спряха, но ме ограничаваха в количеството. Сега ям шоколад без да давам алергична реакция. Е, ако изям 2 шоколада днес, утре ще кихам и ще имам хрема.
    Детето ми започна да се оплаква от парене на устната лигавица, когато яде сготвен зрял боб. Езикът му става напукан – тип географски. Заподозрях, че реагира на боб. Сега ако има боб в менюто яде само няколко лъжици и то само ако му се яде. Нямаме тежък проблем, избягваме бобовите, но не на всяка цена. Вярвам, че ще го израсте.

Вашият коментар