Пробиотикът се използва, за да снабди организма с така наречените „добри” бактерии. Всъщност нашето тяло може да се определи като една микролаборатория, в която има налични бактерии, вируси и гъбични образования, които са както „добри” така и „лоши”.
Когато „добрите” бактерии намалеят или се отслаби тяхната сила, ние се разболяваме. Обичайно, когато сме болни взимаме антибиотик, който е предписан от нашия лекар, но той поразява с действието си не само причинителите на болестта, но и някои „добри” бактерии. В този момент идва приложението на пробиотика, чиято цел е да подсили „добрите” бактерии.
Пробиотикът съдържа жива, „добра” бактерия, която вече съществува във вашето тяло. Официалното тълкувание на пробиотика е: добавки, които съдържат организми, които променят микрофлората на приемащия ги. Тези организми най-често са лактобацили, бифидобактерии и стрептококови видове. Употребата им допринася за превенцията на някои потенциални смущения в храносмилателния тракт.
Съществува много тясна връзка между храносмилателния тракт и мозъка, като в тази връзка някои го наричат „втория мозък”. Така се изяснява важността на поддържането на баланс и в тази част на тялото и приема на пробиотик.
Детският организъм се развива по време на престоя си в утробата на майката и през ранните си години, и употребата на пробиотик е много актуален въпрос пред всички родители. В редица изследвания е изяснено, че пробиотикът може да помогне при възпаления на червата, както и да намали развитието на различни екземи и алергии при децата. Превантивното му действие засяга някои респираторни инфекции, развитието на кариес, синдром на раздразнените черва или възпаление на червата.
Също така при резултатите от изследванията се отчита, че ако децата поемат пробиотик през първите три месеца, се подпомага значително превенцията на колики, киселинен рефлукс и запек.
От друга страна няма ясна причина, която категорично да налага задължителния прием на пробиотик, особено за по-дълъг период от време. В тази връзка е необходимо да се знае, че има възможност приемът на пробиотик да причини сериозни вреди, особено при много болни деца.
Независимо от вашата култура и традиции, най-добре е да стартирате с естествения прием на пробиотик за вашето дете в най-ранната му възраст. Някои практикуват даването по лъжица сок от зеленчуци, преминали процес на ферментация (например кисело зеле) на бебето или разредено краве кисело мляко, като слагат консистенцията в кърмата или бутилката с вода. Едно е сигурно, колкото по-рано образувате полезни навици на консумиране на храни, които са богати на пробиотици, толкова по-добре за вашето дете, а и за вас.
При подбора на пробиотик за дете е добре да следите дали има киселинна устойчивост на щамовете, които съдържа, за да може да оцелее в стомашната среда. Що се отнася за бебетата – резултати от изследвания показват, че бифидо бактерията лактис като цяло е безопасна. Това идва от факта, че млякото от гърдите съдържа бифидус фактор, който от своя страна засилва развитието на лактобацил бифидус и неговото съдържание в детската стомашна среда.
Също така при лактобацилус реутери има по-малко прояви на диария и респираторни инфекции, ефективно повлиява коликите при деца, подсилва денталното здраве, като е доказано безопасна и ефективна за деца и бебета.
Бебето расте и то е вече достатъчно голямо да се храни само. Идва моментът, когато е необходимо да го „опазите” както от вредните храни, така и от наднорменото тегло, като в същото време осигурите „добри” бактерии в чревния му тракт.
Преди всичко не прилагайте диети за своето дете, освен ако това не е необходимо по медицински причини. По-скоро започнете с редуцирането на количеството напитки със съдържание на захар, както и с понижено използване на солта.
При хранене сервирайте вода, като окуражавате детето да яде бавно. Явно е, че храненето е важно, затова създайте добра атмосфера, където може да се дискутират различни приятни теми. Избягвайте споровете по време на хранене.
Не на последно място – ангажирайте детето в целия процес: от закупуването до приготвянето на храна, до нейната консумация. Не позволявайте да има хранене, докато се гледа телевизия, храненето трябва се случва на определена площ и по определено време.
Покажете на детето, откъде идва храната – особено тази с високо съдържание на пробиотик – заведете го във ферма или засадете домати на терасата. По този начин ще осигурите яснота за детето.
Като цяло е добре да включим в менюто си продукти, които съдържат естествен пробиотик за подобряване на микрофлората си, особено ако ни предстои появата на дете (при бременност). Някои храни с високо съдържание на „добри” бактерии са храните, преминали през ферментация, като киселото зеле и др.
Много полезно е кравето мляко, но най-полезно е, когато то е домашно с цел да се ограничи ефекта от наличие на пастьоризатори и захар. Известно е, че зелените листни зеленчуци съдържат вещества, с които добрите стомашни бактерии се хранят, което е основателна причина те да присъстват в менюто ни.
Коментари на читатели