От друга страна, има още фактори, които водят до наднормено тегло. Това са въглехидратните храни с висок гликемичен индекс и висок гликемичен товар – лоудинг. Това са храни, които, приети от нас, дават много бързо отделяне на прости въглехидрати, на захари, на прости захари. Т. е. нашата кръвна захар скача много бързо и тогава организмът – в частност панкреасът – изтърсва много инсулин в кръвното русло, за да намали тази захар и тогава, при тази скорост, простичко казано, тези въглехидрати отиват в синтеза на мазнини. И тогава ние трупаме повече мазнини. Т.е. храните с висок гликемичен индекс и товар не са подходящи за бременната.
И отново ще повторим, че отново това са процесираните, технологично обработени храни, рафинираните, произведени от въглехидрати. Тестените изделия, на първо място, и особено от преработено брашно, от рафинирано бяло брашно, сладкарските изделия. Всички те са с висок гликемичен индекс. Но нека да кажа и нещо повече, което е обикновено непопулярно. За съжаление и готовите пълнозърнести продукти също са с висок гликемичен индекс.
Така че те, макар и малко по-благоприятни, по същия начин не са особено препоръчителни по време на бременност. По време на бременност, най-добре е да получаваме въглехидрати от сложни храни, от варива – ориз, царевица, киноа, елда, просо, лющен овес и много други. Също и бобените култури. Те също имат въглехидрати. Там се намират сложните захари – полизахаридите.
От друга страна, плодовете не са ограничени при бременната, нищо, че те съдържат прости захари. Плодът, дори сладките от тях, имат сравнително нисък гликемичен товар. Гликемичният индекс може да е висок дори на един прясно изцеден плодов сок. И въпреки това, съдържайки ензими, микроелементи и много други биоактивни вещества, включително пигменти, техният лоудинг, техният товар, е сравнително нисък. И те нямат този негативен ефект – нищо, че гликемичният индекс може да бъде близък до този на един сладкарски сладкиш да кажем.
Така че – по време на бременност не е необходимо ние да ограничаваме плодовете, включително сладките, включително банани, фурми. Напротив, те ще се отразяват много добре. Но е добре да ограничим тестените изделия, включително и пълнозърнестите. В нашите рецепти предлагаме и такива, които са щадящи, които всеки и всяка жена може да приготви в домашни условия. Например прясно смлян лимец, безглутенови хлебчета от царевица и ориз, елда и т. н.
Но сложните въглехидрати е препоръчително да получаваме от зърнени варива, а не от продукти, преработени на брашно и оттам на тестени изделия. Калориите могат да са еднакви. Биологичното отнасяне към организма на жената е коренно различно.
Така че – сумарно казано – основните фактори за наднормено тегло при жената са тези: повишеното съдържание на сол, което ние не подозираме в тези приготвени храни. Във вафлите, в сладкишите се добавя захар. В сладоледа се добавя захар. Там също се добавя сол, за да засили вкуса. Така че – и оттам се получава този излишен натрий.
В газираните води, въобще в преработените продукти. Да избягваме храни с висок гликемичен индекс. Да избягваме въобще преработените храни, защото там се съдържа и този, третият фактор, който ще кажем, че води до наднормено тегло – добавени екстрахирани мазнини. Това е един интересен проблем, защото е популярно да се каже, че много полезно да слагаме зехтин, други екстрахирани мазнини – студено пресовани.
И все пак нека да кажем: природата никъде не дава екстрахирани, извлечени мазнини. Мазнините са най-мощният, най-калоричният нутриент. Когато ние го извадим от контекста, той се трупа като голи мазнини, така да се каже, плува, аз често се шегувам, като петрол в морето. Макар че самият петрол е био продукт, но мястото не му е там.
Природата винаги дава мазнината в емулгиран вид, в свързан вид. И тогава тя има коренно различни физико-химични качества и не се трупа като паразитна мазнина в нашите тъкани. Така че другият, третият много важен съвет: освен солта, освен храните с висок гликемичен индекс и товар, трябва да избягваме екстрахираните мазнини – дори и студено пресованите. Защото те, извлечени от тъканта, в която се съдържат, имат коренно различни отнасяния и се трупат като паразитни мазнини.
Вижте също:
Намаляването на тестените изделия винаги е разумен подход. Те водят до затлъстяване, а ние ги използваме твърде много заради подобрителите в тях, които ни подтикват към пристрастяване. В някои армии по света в хранителния режим на войниците хлябът или е ограничен като количество или се сервира най-обикновен хляб, който обаче не е пресен и мек. Целта е да не се хранят войниците с твърде много хляб. Да сте виждали дебел войник?
Мазнините заради хранителната индустрия ни се предоставят в преработен вид, който най-често не е полезен. За това докторът е безспорно прав. На практика избягването на мазнините в този им вид е невъзможно. По-скоро целта трябва да е да ги ограничим като количество.