Д-р Георги Гайдурков

Наднормено тегло при бременната – 3 част от Д-р Георги Гайдурков

icon Преглеждания: 1487
Видео Текст
258 Photo (custom)

От друга страна, има още фактори, които водят до наднормено тегло. Това са въглехидратните храни с висок гликемичен индекс и висок гликемичен товар лоудинг. Това са храни, които, приети от нас, дават много бързо отделяне на прости въглехидрати, на захари, на прости захари. Т. е. нашата кръвна захар скача много бързо и тогава организмът – в частност панкреасът – изтърсва много инсулин в кръвното русло, за да намали тази захар и тогава, при тази скорост, простичко казано, тези въглехидрати отиват в синтеза на мазнини. И тогава ние трупаме повече мазнини. Т.е. храните с висок гликемичен индекс и товар не са подходящи за бременната. 

И отново ще повторим, че отново това са процесираните, технологично обработени храни, рафинираните, произведени от въглехидрати. Тестените изделия, на първо място, и особено от преработено брашно, от рафинирано бяло брашно, сладкарските изделия. Всички те са с висок гликемичен индекс. Но нека да кажа и нещо повече, което е обикновено непопулярно. За съжаление и готовите пълнозърнести продукти също са с висок гликемичен индекс. 

Така че те, макар и малко по-благоприятни, по същия начин не са особено препоръчителни по време на бременност. По време на бременност, най-добре е да получаваме въглехидрати от сложни храни, от варива – ориз, царевица, киноа, елда, просо, лющен овес и много други. Също и бобените култури. Те също имат въглехидрати. Там се намират сложните захари – полизахаридите. 

От друга страна, плодовете не са ограничени при бременната, нищо, че те съдържат прости захари. Плодът, дори сладките от тях, имат сравнително нисък гликемичен товар. Гликемичният индекс може да е висок дори на един прясно изцеден плодов сок. И въпреки това, съдържайки ензими, микроелементи и много други биоактивни вещества, включително пигменти, техният лоудинг, техният товар, е сравнително нисък. И те нямат този негативен ефект – нищо, че гликемичният индекс може да бъде близък до този на един сладкарски сладкиш да кажем. 

Така че – по време на бременност не е необходимо ние да ограничаваме плодовете, включително сладките, включително банани, фурми. Напротив, те ще се отразяват много добре. Но е добре да ограничим тестените изделия, включително и пълнозърнестите. В нашите рецепти предлагаме и такива, които са щадящи, които всеки и всяка жена може да приготви в домашни условия. Например прясно смлян лимец, безглутенови хлебчета от царевица и ориз, елда и т. н. 

Но сложните въглехидрати е препоръчително да получаваме от зърнени варива, а не от продукти, преработени на брашно и оттам на тестени изделия. Калориите могат да са еднакви. Биологичното отнасяне към организма на жената е коренно различно. 

Така че – сумарно казано – основните фактори за наднормено тегло при жената са тези: повишеното съдържание на сол, което ние не подозираме в тези приготвени храни. Във вафлите, в сладкишите се добавя захар. В сладоледа се добавя захар. Там също се добавя сол, за да засили вкуса. Така че – и оттам се получава този излишен натрий. 

В газираните води, въобще в преработените продукти. Да избягваме храни с висок гликемичен индекс. Да избягваме въобще преработените храни, защото там се съдържа и този, третият фактор, който ще кажем, че води до наднормено тегло – добавени екстрахирани мазнини. Това е един интересен проблем, защото е популярно да се каже, че много полезно да слагаме зехтин, други екстрахирани мазнини – студено пресовани. 

И все пак нека да кажем: природата никъде не дава екстрахирани, извлечени мазнини. Мазнините са най-мощният, най-калоричният нутриент. Когато ние го извадим от контекста, той се трупа като голи мазнини, така да се каже, плува, аз често се шегувам, като петрол в морето. Макар че самият петрол е био продукт, но мястото не му е там. 

Природата винаги дава мазнината в емулгиран вид, в свързан вид. И тогава тя има коренно различни физико-химични качества и не се трупа като паразитна мазнина в нашите тъкани. Така че другият, третият много важен съвет: освен солта, освен храните с висок гликемичен индекс и товар, трябва да избягваме екстрахираните мазнини – дори и студено пресованите. Защото те, извлечени от тъканта, в която се съдържат, имат коренно различни отнасяния и се трупат като паразитни мазнини. 

Вижте също:

Част 1 , Част 2

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
  1. Borislava_Koleva
    Borislava_Koleva

    Намаляването на тестените изделия винаги е разумен подход. Те водят до затлъстяване, а ние ги използваме твърде много заради подобрителите в тях, които ни подтикват към пристрастяване. В някои армии по света в хранителния режим на войниците хлябът или е ограничен като количество или се сервира най-обикновен хляб, който обаче не е пресен и мек. Целта е да не се хранят войниците с твърде много хляб. Да сте виждали дебел войник?
    Мазнините заради хранителната индустрия ни се предоставят в преработен вид, който най-често не е полезен. За това докторът е безспорно прав. На практика избягването на мазнините в този им вид е невъзможно. По-скоро целта трябва да е да ги ограничим като количество.

Вашият коментар