Д-р Георги Гайдурков

Съветите на д-р Гайдурков – разделното хранене от Д-р Георги Гайдурков

icon Преглеждания: 2051
Видео Текст
191 Razdelno Hranene Thumb (custom)

Изключително важен и интересен въпрос е как съчетаваме животинските продукти с другите храни от нашето меню, защото има различни системи. Битува системата на съчетаване чрез разделно хранене –системa, която може би е позната на всички. 

Когато ние съчетаваме меса с хляб, ориз или картофи, това наистина се оказва, че не е добра комбинация, защото те имат различни ензими, различни системи за храносмилане. 

Когато се съчетае така храната, тя стои много повече време в стомаха

Не тези два часа, които са нужни по принцип, за да се освободи стомахът, а тя стои там по три, по четири часа, и при този престой започват процеси на гниене. Гниенето е процес в белтъчините с изключително токсични гнилостни отпадъци.

Популярната система предлага да се съчетават месата само със зеленчуци. В нашия опит се оказа обаче, че можем да си позволим и нещо повече. Оказа се, че има начин да съчетаваме въглехидратите с месата и въпреки това в нашия стомашно-чревен тракт те да са разделни и да се метаболизират по разделен начин, така че само след два часа да напуснат спокойно стомаха надолу и ние да можем да поемаме по желание и друга храна.

Оказа се следното: ако ние консумираме порция въглехидратна хранаориз, картофи, хляб, варена киноа, царевица, и веднага след това консумиране друг продукт като риба или месо, без да има интервал на изчакване в стомашно-чревния тракт, тези продукти не се смесват. 

Много пъти това не е известно за широката публика, но стомахът е една еластична торбичка, която не смесва всичко

Ако ние приемем една храна, стомахът стяга и след това приеманата храна се реди на пластове – нещо като влакче, така да се каже, и по този разделен начин тази храна чрез перисталтичните вълни се задвижва надолу по стомашно-чревния тракт и по този начин напуска разделно тялото. 

Тоест, ако ние поемем порция ориз и след това консумираме риба или меса, в нашия стомашно-чревен тракт тези продукти са разделени и се метаболизират, смилат се по отделен начин без проблем. Така че освен популярното разделно хранене, според което трябва да консумираме животинските продукти само със зеленчуци, ние можем да си позволим и този вариант, който аз го нарекох „последователно хранене“. 

Консумираме порция въглехидративарен ориз, задушени зеленчуци, варена киноа, леща, дори и бобени култури и така да се каже „за десерт“ консумираме месото. В стомашно-чревния тракт то е разделено, изключително лесно се понася и след два часа ние сме отново гладни без да имаме тежест и дискомфорт. 

Акo изядем хапка ориз и хапка месо – в стомаха е смесено, но ако изядем първо ориза и като втора порция – животинския продукт, в стомаха те са разделени и се смилат изключително лесно и ефективно.

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
  1. Balashova
    Balashova

    Супер интересна теория и при това много логична. Със сигурност няма да навреди. Освен това тя е и в унисон с общата препоръка да се храним често и по малко. Дори и неразделно нахранен, ако човек е ял по-малко храна със сигурност ще предизвика много по-слаби негативни реакции в организма си. Освен това, вероятността стомахът да обработи храната по-бързо е по-голям, когато количеството е по-малко.
    Любопитно ми е какво става с течностите, които приемаме по време и след хранене. Дали те не объркват и смесват слоевете храна?
    Колко слоя храна най-много може да понесе стомаха?

Вашият коментар