Д-р Георги Гайдурков

Структуриране на дневен хранителен режим за бременна – ЗАКУСКА! от Д-р Георги Гайдурков

icon Преглеждания: 2026
Видео Текст
206 Photo (custom)

Как можем да структурираме един цялостен ден на хранене, който да гарантира нашето човешко здраве? Да го гарантира в смисъл – нищо излишно да не се задържа в нашето тяло в никой миг и нищо необходимо да не липсва. Нека не забравяме, това е формулата на живота

Нашето тяло е в динамично равновесие – то се изгражда и разпада непрекъснато, и когато всичко излишно навреме напуска тялото, и когато всичко необходимо навреме влиза в ресинтез и изгражда нашето тяло, тогава ние сме здрави, това е здравето. 

И ако има отклонения от него, то връщането на здравето е това – да подадем липсващото и да отнемем това, което е излишно. Нищо друго не иска нашето тяло, защото то е екологична система, която система се самозаражда, саморазвива и размножава така, както расте всичко в природата. 

Но конкретно как можем да структурираме един здравословен ден по отношение на нашето хранене?

За щастие когато имаме основните групи храни – плодове, зеленчуци, сурови ядки, когато имаме една част зърнени и бобени варива, когато имаме известна част животински продукти, но приготвени така, че да не се нарушава тяхната структура и че да не образуват токсични вещества – тогава ние получаваме всичко необходимо. 

Тоест, ние можем да гарантираме нашата пълноценност по много лесен начин. Природата го прави да е лесно, да е автоматично. Така, както никое животно в природата не мисли каква храна точно трябва да изяде и как да си набави калций например. 

Все едно кравата да си мисли и да се чуди: откъде да си набавя калций; ами магнезий откъде… Парадоксът е, че човекът има най-много заболявания в сравнение с животинския свят, особено дегенеративни заболявания. 

Искам да кажа, че ако основните групи храни присъстват в нашето хранене, ние можем да лавираме много гъвкаво и да дадем свобода – и на време, и на количество – по отношение на храната, така че ние да имаме един много, много гъвкав вариант. 

Най-напред да кажа, че за мен лично теорията за калориите е остаряла и не е необходимо вече да броим калории, стига да имаме оригиналните, автентичните храни, от които се нуждае нашето тяло. Когато има бременност, има наддаване на килограми, но едно здравословно наддаване специалистите съветват да е най-много до десетина килограма

Защото едното е бебето, плацента, околоплодни води, известен процент мастна тъкан, която е резерва, включително и за изхранване на бебето чрез кърмата – нищо повече. Всяко нещо над това ще затрудни естествения процес – и на раждане, и след това на кърмене. 

Ето как можем да структурираме един здравословен ден

Закуската сутринта, утрото, времето до обяд обикновено природата предвижда за това нашето тяло да отделя отпадъчни вещества, които са продукт на обмяната от предния ден. Затова всеки здрав човек обикновено няма апетит, ставайки веднага след сън. 

Затова е най-добре ние да слушаме нашето тяло и обикновено това, което ни се дояжда е нещо прясно и нещо сурово. Най-добрият вариант за закуска са суровите плодове, фрешовете, можем да имаме и зеленчуков фреш – всичко това може да бъде по желание. 

Когато имаме желание за плътна храна, ние можем да ползваме сурови ядки. От тези продукти, вие ще видите в нашите книги, ние можем да направим много рецепти. Можем да направим домашни бонбони от смлени ядки, фурми, канела, какао, ванилия – получаваме шоколад. 

Но системата е гъвкава в смисъл, че ако ние имаме нужда от по-плътна храна и от топла храна, ние можем да изведем нещо от обяда или от вечеряте и да го превърнем във втора закуска. Няма проблем в това. Важно е да държим под око общия дневен хранителен рацион, който да включва плодове, зеленчуци, ядки, по малко животински продукти.

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
  1. Iliana_Nestorova
    Iliana_Nestorova

    Доктор Гайдурков е като машина на времето. Връща ни обратно към корените ни. Няма никакъв спор, че в миналото сме се хранили много по-правилно и сме били много по-здрави.
    До колко е възможно сега да се случи това.
    Дори не съм съвсем сигурна, че суровите плодове и зеленчуци са със състав и качество, че да са 100 % полезни. За месо, яйца и подобни дори не искам да предполагам какво има в тях.
    Като стигнем до ядки и сушени плодове, които са внесени от някъде по света става още по-сложно. Ако прочетете, че в световен мащаб ядките се произвеждат в 2 държави и те държат цялата световна търговия с тях, вярвате ли, че това не е индустриализирано производство, което е чисто и полезно?
    Не знам и нямам сигурност, че дори и с опитите да се храним здравословно има някакъв шанс…

Вашият коментар