Ипократис Пападимитракос

„За” или „против” биопродуктите? от Ипократис Пападимитракос

icon Преглеждания: 1358
Видео Текст
Kids,eating,healthy,food,in,kindergarten,or,at,home

„За” или „против” биопродуктите? Категорично „за”, разбира се. Биопродуктите са по-качествени и по-хубави за нашето хранене.

Но нека да направим някакви уточнения, защото първо – от биопродуктите също така може да се пълнее. Така че е въпрос на количества, защото много често хората казват: „Аз се храня с „био”, но защо качвам?” 

Имайте предвид, че един биодомат и един стандартен домат не се различават по калории, не се различават по съдържание на витамини, не се различават по абсолютно нищо като съдържание и като таблица.

Това са факти, за които хората много често се заблуждават, слушайки думата „био”. Да, по-хубаво би било да имаме едно хубаво биопроизводство, в което има много строги регламентирани правила, по които трябва да се случи. 

Моето мнение и информация е, че на картата на България много малко са местата, които наистина биха могли да осигурят някаква биопродукция. Не е толкова широко разпространено „био-то” в България.

Има маркетингови и търговски трикове, които много често заблуждават хората. Давам личен пример. Когато ми се роди дъщеря и трябваше да я захранваме, аз като добър баща, наивен и емоционален, купих пащърнак за 8 лв. за килограм от биомагазин. Когато втори път исках да взема и моркови, те струваха по 12 лв. на килограм.

Следователно попитах собствениците дали имат сертификат за тези зеленчуци, защото на магазина отпред има огромна табела „Биомагазин” и т.н. Те ми отговориха, че нямат сертификат за тези продукти. Причината за това да е биомагазин, е защото има биоопакована храна от типа на леща, боб и нахут. 

Заедно с боба, лещата и нахута, които са от сертифицирани производители и най-вероятно внесени в България, и това е причината магазинът да се казва „био”, има няколко рафта с някои зеленчуци, които идват от някое село. 

Макар да идват от някое село и от някоя баба, която ги гледа в двора, никой не може да ми гарантира, че тези продукти, тези зеленчуци са по-чисти от тези, които бих купувал от сертифициран, макар и конвенционален производител на зеленчуци от парника около Петрич.

Затова наистина е важно да сме малко по-критично настроени към биопродуктите, да търсим и да искаме сертификат, за да сме сигурни, че в крайна сметка консумираме биопродукти. Но хранителната стойност на биопродуктите и на останалите е абсолютно еднаква.

Това са важни неща и определено, да, ако можете и ако имате тази физическа възможност и време да се занимавате, и да търсите по-хубави, по-„био”, по-чисти продукти, няма спор, трябва да го правите.

Но не бива едновременно с това подобни потребности да започнат да създават напрежение и стрес. Да, не всеки един от нас, който работи 8-12 ч. на ден, има и време да търси биодомат. Така че в този случай просто яжте домат. Не е кой знае колко голяма разликата. Но ако имам възможност да избирам „био”, категорично съм за тях.

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
  1. LoveTheBaby
    LoveTheBaby

    В световен мащаб аз поне не познавам единен стандарт за това, какво е био. Всеки има някакви норми на базата, на които произвежда нещо с „био“ етикет. Много често с това се и злоупотребява. В други случаи просто не се знае какво е био. Познавам едно цяло село, което в годините на активната индустриализация и механизация разполагаше с тонове торове и развиваха „модерно земеделие“. В един момент почвите им и водите имаха толкова висока концентрация на нитрати, че на практика всичко произведено от тях при тестове излизаше със завишено съдържание на нитрати. После хората обедняха и нямаха средства да торят. Сега вече произвеждат био зеленчуци. Така си мислят, защото не торят. Обаче водите и почвите им са толкова отровени от безконтролното използване на торове в миналото, че нищо, ама нищо био няма в продукцията им – все още торовете от миналото не са се отмили и отиват в храната им.
    Мога да Ви разкажа и за друг производител на екологично чиста продукция. Той тори само с оборска тор от близката ферма за животни. Обаче дали има животни третирани с антибиотици, с какво са хранени тези животни не го интересува. Предположете какво има в неговите зеленчуци – всички видове „коли“.
    С една дума докато няма уеднаквени норми по био темата не може да сте сигурни какво Ви продават. На всичкото отгоре няма как да има масово производство и то да не е третирано с никаква химия – добивите ще са нищожни. С една дума не залитайте на всяка цена в БИО крайности.

Вашият коментар