Ипократис Пападимитракос

Откровено за здравословното и диетично готвене! Съветите на специалиста! от Ипократис Пападимитракос

icon Преглеждания: 1565
Видео Текст
433 Здравословното и диетично готвене 1200 1200

Искам да започна с това и да споделя наблюдения за „проклятието на седемте ястия”. Какво е това? Не е някакво проклятие, разбира се. Все пак това са седемте ястия, които обикновено едно домакинство готви и се върти около тях.

Да, свидетел съм на разкази на мои клиенти, които казват: „Да, вкъщи се готвят от 5 до 7 ястия постоянно”. Това, разбира се, не е лошо. Всеки си има любимо ястие, но в крайна сметка разнообразието е важно да се получи и в този аспект.

Здравословното готвене не означава скучно готвене. То може да бъде много интересно и, разбира се, принципите му биха могли да се приложат и в традиционните ястия, които един човек приготвя вкъщи.

За малко искам да спомена следното: когато храната вкъщи започва да става скучна, членовете на семейството започват да търсят вкуса навън, в други храни. Това много често е причината храненето навън, junk food ли е това или някакви други, готовите храни да стават по-привлекателни от това, което се готви вкъщи.

Това е една допълнителна причина, храненето вкъщи да бъде интересно, да бъде разнообразно, да има нови неща, да се експериментира с нови храни и с ново готвене, защото храненето вкъщи трябва да е по-интересно от храненето навън.

Именно това е начинът, по който един човек ще предпочете домашната храна, а не готовата храна или храненето навън. Това е начинът, по който да възпитате децата. Това е начинът, по който децата могат да се научат, че вкъщи храната е по-вкусна, по-хубава, отколкото е навън.

Разбира се, че ще се храните и навън, не трябва да чувствате все едно е забранено, но определено храненето вкъщи трябва да е преобладава.

Здравословното хранене много често се мисли за сложно от хората и домакинствата. Здравословното хранене би могло да се сведе до това – просто да гледаме да си подготвяме по-хубави продукти и да приготвяме нещата с минимално количество от необходимите мазнини.

Много домакинства и много домакини в много кухни – виждаме как хващат бутилката и поливат с олио тавата. Не, би могло това да се минимализира, ако използваме една хартия за печене. Би могло да използваме по-хубави тави, по-хубави съдове за готвене, които не изискват толкова голямо количество мазнина. 

Вече съществуват редица интересни уреди на пазара, като :

  • грилове
  • фритюрници с горещ въздух и т.н.

Вече да направя пържени картофи не е необходимо да пържа дълбоко във фритюрник или в олио. Мога да ги направя на хартия във фурна, мога да ги направя в подходящ уред за това.

Хората, говорещи за здравословното готвене, казват: „Какво сега – да забравя за моите мекици, за пържените филийки, за мусаката или за пилето с ориз?”

Не, не трябва да се забравя за тези неща. Както сме говорили и сме правили първо разликата между основната храна, която ядем по-специално в по-малко дни и случаи, точно така трябва да се разделим с тази храна. Да, защо, мекиците са вкусни, пържените филийки са вкусни и биха могли да бъдат проблем, ако това се случва всеки ден. Така че, да, една неделя сутринта поглезете семейството си с едни мекици или с пържени филийки, но не го превръщайте в ежедневната закуска.

А мусаката защо трябва да се забрави? Има начин, би могло съвсем спокойно да се направи, като използвам първо по-хубаво месо и по-малко мазнина за нейното приготвяне. Мога да направя заливка с кисело мляко и яйца или ако навикът е да направя заливка с крем бешамел. 

Също така не изключваме възможността за използването на брашно. С него мога да използвам царевично нишесте, което в много малки количества ще сгъсти тази смес, и да не използвам толкова масло в приготвянето. Ето как с няколко елементарни стъпки би могло една мусака наистина да стане здравословна храна.

Здравословното хранене и здравословното готвене не е задължително да е разделно готвене и разделно хранене. Разделното хранене е тип хранене и пак е въпрос на личен избор, и не трябва да се асоциира със здравословно хранене. Не е проблем да смесвам храни от различни групи, а по-скоро в количествата и начина на приготвянето им.

Затова бъдете спокойни, експериментирайте, пробвайте различни неща и нови техники, които наистина да създадат нещо по-красиво и нещо по-хубаво за всички членове на вашето семейство.

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
  1. Super-Mummy
    Super-Mummy

    Здравословно и диетично готвене не е задължително синоним на разнообразно. За да се готви здравословно са нужни умения, усвояване на определени готварски умения, подходяща техника и посуда. Веднъж увлечен от здравословния начин за приготвяне на храна, кулинарят сам ще експериментира с други ястия и техники. Така разнообразието ще дойде само.
    Иначе основните принципи, за да не се изпада във вредно хранене са прости – намалете или премахнете пържените храни, избягвайте мазното, не прекалявайте с подправките – особено сол.
    Не е за подценяване и количеството храна, която се сервира и съответно поглъща. Ако храненията са дълги и разточителни без значение колко са здравословни, те ще водят до едно и също – положителен калориен баланс и съответно затлъстяване. Тогава ще надебелеете здравословно и вероятно няма да се чувствате много по – добре, че сте го постигнали с полезни храни. Нищо в прекомерни количества не е полезно.

Вашият коментар