Д-р Георги Гайдурков

Съветите на д-р Гайдурков: рецепти за сосове, дресинги и заместители на солта от Д-р Георги Гайдурков

icon Преглеждания: 3550
Видео Текст
Sosove Dresingi (custom)

Салатата можем да овкусим с една невероятна майонеза от смляни на паста ядки, с добавен сок от стъблена целина, който ще даде един изключителен солен вкус без да добавяме сол.

Ще даде не само вкуса, а и необходимите минерали

По желание можем да добавим чесън, можем да добавим различни подправки. За желаещите можем да добавим и суров жълтък. Прословутият суров жълтък, от който хората толкова много хора се страхуват неоснователно, защото всъщност ако сме точни истинската, оригиналната рецепта за майонеза е със суров жълтък. 

Тоест редица традиционни рецепти в кулинарията включват суровия жълтък, нищо ново не казваме, но той е изключително ценен. Бяхме казали вече, че няма съставка, която да липсва в суровия жълтък. Там всичко е в идеална пропорция. 

Аз често така се шегувам, че дори и най-богатият милиардер на света не може да си купи по-пълноценна и богата храна от това жълтъчно мехурче, което е затворило в себе си вселената по най-балансирания и перфектен начин. 

Така че една салата в случая можем да овкусим с такъв оригинален дресингсмляни ядки, сок от целина, лимон, чесън, подправки и суров жълтък. Получаваме изключителна салата, без да добавяме сол и мазнина. Всъщност ние имаме много соли и мазнини. Тайната е, че ги използваме в интегрален вид. 

И ако всеки от нас знае, че не е добре да консумираме гола, бяла захар от захарницата, това правило важи с още по-голяма сила за екстрахираните мазнини. На пръв поглед това е нещо непопулярно, но то е изключително просто, изключително логично и с изключителен ефект върху нашето хранене. 

Тоест не ползваме екстрахирани мазнини, които изключително дестабилизират баланса в нашето хранене много повече от бялата захар, ако бихме я яли с лъжица от захарницата. Ползваме мазнините в интегрален вид, тоест в самите тъкани, в които се съдържа мазнина, както и в жълтъка. Високото холестеролно съдържание на жълтъка не е минус, напротив, комплимент е. 

Жълтъкът съдържа много лецитин и задържа тези масти в емулгирано състояние – това състояние, в което те се метаболизират в нашата обмяна и не само не ни вредят, а са изключително полезни. Холестеролът е изключително полезно съединение в нашата храна, стига да не подлагаме тази храна на термична обработка. 

В този случай този комплекс се дестабилизира и този холестерол може да се трупа като плаки в нашите съдове и да дава съдова склероза. От суровия жълтък не се получава съдова склероза, напротив, той е необходим за здравината и еластичността на нашите съдове

От този холестерол се синтезират хормони, клетъчни мембрани, витамин D, жлъчни киселини и много други съединения, които науката все още не знае. Тоест без холестерол ние не можем. Разбира се, нашият черен дроб също синтезира холестерол от други източници, но когато подаваме животински продукти в термично необработено състояние, те изключително добре се понасят.

В нашето обедно меню освен салата, овкусена по този начин, освен зърнени и бобени варива, които предпочитаме да ги приготвим в сок от селъри, за да може по този начин да няма нужда от добавена сол и добавени екстрахирани мазнини, към нашето меню можем да включим и други продукти. 

Системата на човешкото хранене дава възможност за една гъвкавост, така че всеки от нас да може да избира и да лавира според вкусовите си предпочитания и всъщност в менюто за седмицата да може да сменя различни храни. 

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
  1. Mother_Iskra
    Mother_Iskra

    Сол и захар са безспорни вредители за здравето на човека. Разбира се в ограничени количества няма да доведат до нищо драматично.
    Суровите жълтъци предизвикват в различните специалисти много спорове и противоречиви мнения. Някои като доктор Гайдурков са привърженици, други ги отричат категорично. Тук специалистът обаче пропуска да спомене, че суровото яйце е основен причинител на салмонела. Без значение колко е полезно, тази болест си съществува и е доказано от къде идва. Има и компронисен вариант – термична обработка на около 75 градуса убива бактериите и в същото време запазва повечето полезни съставки на жълтъка. Как да го направим това на точно 75 градуса не знам. Сигурно има кулинарна техника за това.

Вашият коментар