Д-р Георги Гайдурков

Структуриране на дневен хранителен режим за бременна – ОБЯД, част 2 от Д-р Георги Гайдурков

icon Преглеждания: 1722
Видео Текст
структуриране ОБЯД статия снимка (custom)

Един обяд може да бъде структуриран, като там оставим една по-плътна и по-трудно смилаема храна. Ако ползваме варива и зърненипредимно безглутенови, но не само. Разбира се, когато имаме диагностицирана глутенова непоносимост, изключваме глутена, но по принцип не е необходимо в пълнота той да бъде изключван при здравия човек и здравата жена. 

Много по-добре е вместо хляба да се ползват самите зърнени варива

Много по-малка е трансформацията на тези вещества в сравнение с хляба. Дълга е темата, но при тестените и хляба се образуват различни токсични съединения – най-малкото мазнината в семето и респективно в брашното се подлага на термична обработка. 

Нека да напомним, че термично обработената мазнина всъщност е един от най-вредните фактори в нашето хранене. Тоест когато имаме тестено произведение, дори да няма добавено олио, мазнината в самото семе деградира и ние вече ядем пържено олио в този тестен продукт. 

Затова препоръката е голямата част от тези зърнени варива да бъдат сварени. Киноа, ориз, царевица, елда, лющен просо или лющен овес, можем да включим лимец или други зърнени продукти, можем по подходящи рецепти да направим и домашни хлебчета, включително от лимец. 

В нашите книги с рецепти има много такива примери, включително за домашни хлебчета без набухвател

Тогава, когато например един лимец в момента, ex tempore бъде смлян, и когато има достатъчна аерация на полученото брашно, тогава се получават едни много хубави хлебчета без да използваме никакъв набухвател. 

Можем да ползваме бобени варива, като най-леката бобена култура е лещата. Бобените култури винаги се ползват много добре сварени, тъй като те имат трипсини, хибитори и други токсични вещества и не са годни в сурово състояние. 

Зърнените култури по същия начин, макар и в по-малка степен също се ползват в термично обработено състояние. Но държим под око една голяма част от деня, едно около две трети от нашата храна да бъде в суров вид.

Когато имаме готвени храни, нека винаги да имаме и нещо сурово на масата. Защото суровата храна, както казахме, има ензимни системи, а и вероятно много други неща, които науката все още не е открила, но помагат за смилане и на готвената храна. Тоест ние винаги трябва да разполагаме на масата с една обилна, сезонна салата. 

Особено място опитът показва, че имат морковите и аз бих посъветвал морковът да присъства много активно при бременната жена. 

Нека той да присъства във вид на салата настърган и нарязан. Може да присъства и под формата на фреш или сок – по този начин ще включим повече моркови в менюто. И да не се плашим от евентуална ксантохромия, тоест лекото жълто оцветяване – то е безобидно и дори всъщност предпазва от слънчево изгаряне и предпазва ретината от ултравиолетовото лъчение, бета каротинът в частност. Така че морковите са нещо много основно, нека да присъстват активно.

Вижте също:

Част 1

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
  1. Mold_mother
    Mold_mother

    Много интересни предложения. Това е алтернатива на традиционното хранене, която със сигурност ще ни направи по-здрави, жизнени и енергични.
    Очаквах да намеря в статията някакви по-конкретни препоръки или примерни менюта с количества. Въпреки това е много полезно и благодаря!

Вашият коментар