Филтриране по

Бранд

Виж още Виж по-малко

Цена

7 лв. 18 лв.

Пол

Виж още Виж по-малко

Възраст

Виж още Виж по-малко

Сезон

Виж още Виж по-малко

В промоция

Виж още Виж по-малко

Органичен памук

Показани са 1-6 от общо 6 артикул(а)

Често задавани въпроси (FAQ’s)

Това е текстил от памук, който е произведен по екологичен начин. Семената и растенията се без ГМО.  Растенията се отглеждат без да бъдат торени, третирани с пестициди или други вредни химически материали. При традиционното отглеждане на памук се използват много синтетични химикали. На една и съща територия се отглеждат многократно едни и същи култури ( памучни растения ).  Това изтощава почвите, прави ги неплодородни и често пъти те остават неизползваеми за дълги периоди от време?

Производството на дрехи от органичен памук е по-щадящо за природата. Производството на нормален памук използва около 16% от световното производство на инсектициди и около 7% от световното производство на пестициди. Всичкото това количество вредни химикали не би се произвеждало ако човечеството носеше преимуществено дрехи от органичен памук .

Като цяло – да. Органичният памук се бере на ръка, а стандартният памук – с машина.  Ръчното бране позволява по-дълги нишки , които правят текстилът по-качествен, по-дълготраен и дрехите стават по-меки.

Производството без химикали е с по-нисък добив и съответно цената е по-висока. Това производство не е вредно за природата!

За съжаление под 1% от памука произведен в световен мащаб е органичен. Тази тенденция се променя динамично. Въпреки положителната промяна, темповете ма ръст са притеснително ниски.

За щастие пестицидите се отмиват с първото пране . Така памукът става безвреден.

Свързани блог публикации

Памукът като растение, като тип земеделска култура, заема около 2,5% от земеделските площи в света.  В допълнение за отглеждането му се използват между 10 и 16% от световното производство на пестициди.  Със засилването на тенденциите за устойчиви модели на производство и опазване на околната среда, се появява търсенето и производството на текстил и дрехи от ОРГАНИЧЕН ПАМУК.

ОРГАНИЧЕН ПАМУК е този, който е произвеждан без генно модифицирани семена, без пестициди или други синтетични земеделски химикали.  Производството му не вреди на биологичното разнообразие и по никакъв начин не вреди на околната среда.

Този тип памук се отглежда най-вече в държави със субтропичен климат:

  • Индия
  • Турция
  • Китай
  • някои части на САЩ, Египет и Киргизстан 

Държавите, в които се произвежда органичен памук са общо 24 в световен мащаб.  Търсенето и производството му всяка година расте с 50%. 

Най-често органичния памук се бере на ръка.  Като резултат нишките му са по-дълги. 

Това позволява дрехите от ОРГАНИЧНИЯ ПАМУК да са по-издържливи и по-меки.  Това е особено важно преимущество за чувствителната детска кожа. Те за момента са и по-скъпи от дрехите, произведени от нормален памук. 

Причините за това са няколко:

  • Отглеждането на реколта без химикали изисква повече ръчен труд и добивите са по-ниски.  Като резултат източникът за производство на дрехи от ОРГАНИЧНИЯ ПАМУК е по-ограничен и като резултат е по-скъп;
  • Търсенето на този вид памук в световен мащаб е по-високо от предлагането.  Модните брандове следват активно очакванията на потребителите си за устойчиво производство на дрехи и все по-често предлагат колекции от органичен памук.  При по-ограниченото производство на този материал неизбежно се появяват недостици и съответно по-високи цени.

В близко бъдеще се очаква все повече производители да се насочат към биологичното производство и в рамките на няколко години целия пазар на памучни дрехи да бъде доминиран от текстил произведен от органичен памук.  Това е трайна тенденция, която е в полза на планетата и потребителите.

Начин на плащане
maestro
visa
discover
visa-electron
mastercard
dinersclub
Продуктът е добавен към желани продукти
Продуктът вече е добавен в любими