Филтриране по

Бранд

Виж още Виж по-малко

Цена

1 лв. 4 лв.

Възраст

Виж още Виж по-малко

Зеленчукови пюрета

Показани са 1-5 от общо 5 артикул(а)

Често задавани въпроси (FAQ’s)

Бебетата започват да получават допълнителни храни най-рано в началото на пети месец и най-късно в началото на седми месец.  Преценката е субективна и зависи от растежа на детето и неговия апетит - при някои деца на възраст след четири месеца, млякото и майчината кърма са недостатъчни и е необходимо добавянето на з ахранваща храна за здравословен растеж.  При други подрастващи храненето с кърма или млечна формула е достатъчно и те растат и наддават в норма.  За тях въвеждането на нови храни не е необходимо преди навършване на шести месец . Решението за въвеждане на твърди храни трябва винаги да се взема съобразно развитието и нуждите на Вашето дете.  Ако детето Ви не проявява ситост само с млечни храни, ако държи главата си изправена без чужда помощ и проявява интерес към нови храни, то тогава се консултирайте с Вашия педиатър относно възможността да започнете със захранване със зеленчукови пюрета.

Няма място за притеснение .  Ако бебето Ви изплюе първите лъжички зеленчуково пюре, трябва да проявите упоритост. Най-вероятно на Вашето бебе му липсва умението да преглъща.  Давайте на бебето съвсем малки лъжички захранваща храна в началото, така че Вашето бебе да свикне постепенно с новата текстура на храната, с новия вкус и новия начин на приемане на храна.

Постепенно заменяйте отделните хранения с мляко през деня със захранване с твърда храна през първите седмици и месеци.  Започва се с обедното хранене, продължава се със следобедното хранене и накрая се добавя и вечерното хранене.  Бебето трябва да продължи да получава обичайното си сутрешно хранене с мляко. За първите хранения със зеленчукови пюрета се правят по-прости рецепти без да се съчетават много продукти.

Първите пюрета , с които се захранва бебето са зеленчуковите .  Обикновено се започва с пюрета със съдържание на моркови или картофи.   Те са по-лесни за храносмилане и рискът за проявяване на алергии е минимален.  След като въведете в храненето на детето картоф и морков , можете да преминете и към сезонни зеленчуци. За да са напълно безвредни се препоръчва преди приготвянето на пюрето зеленчуците да престоят накиснати във вода за около два часа.  Това е прост подход, при който нитратите от зеленчуците се отстраняват.

Започва се с до шест чаени пасирани зеленчуци в обедното хранене (например моркови, картоф, пащърнак и др.).   Първите зеленчукови пюрета трябва да са с по един вид зеленчук.  След това Вашето бебе получава обичайното хранене с кърма или шише, за да се почувства заситено.  Можете да увеличавате количеството на зеленчуците с няколко лъжички всеки ден.  Ако захранването тече гладко се преминава към следващи зеленчуци - тиква, тиквичка и подобни.  След като въведете повечето зеленчуци се преминава към зеленчукови пюрета, които са съчетание от повече от един зеленчук. Ако всичко върви гладко със зеленчуците, след около три седмици от въвеждане на зеленчуците, можете да направите следващата стъпка и да предложите пълно месно-зеленчуково меню в обедното хранене.

Свързани блог публикации

С навършването на шест месеца детето постепенно трябва да премине към обща храна.  След въвеждането на зеленчуците в неговото меню, идва време за захранване с месни пюрета.  Ако детето Ви има апетит, най-ранната възраст за захранване с месни пюрета е около шест месеца.  Осигуряването на пълноценно хранене и организирането на пълноценен хранителен режим гарарнтира набавянето на всички витамини и хранителни вещества.

Около шести месец след раждането естествените запаси от желязо, с които бебето се ражда, намаляват, а нуждите му се покачват. Кърмата не променя състава си и няма как да покрие тази потребност.  В един литър кърма има около 0,35 мг. желязо, а между 6-и и 12-и месец бебето се нуждае от 11 мг. на ден.  Друг фактор е че желязото от майчината кърма взаимодейства с някои храни (най-често на оризова основа) и по този начин не се усвоява пълноценно от бебешкия организъм.  Като резултат е нужно да се въведат алтернативни храни богати на желязо.

Липсата на желязо в ранна бебешка възраст значително повишава вероятността от здравословни проблеми в следващите етапи на растеж на детето.  Трудности с проговарянето, движението, фината и груба моторика могат да бъдат причинени от анемия в бебешка възраст.  Ето защо навременното включване в менюто на бебето на източници на желязо е важно.  Добър източник на желязо са месните пюрета.  Промените в храненето на детето и представянето на нови храни и напитки следва да се прави с режим предоставен от педиатър и под негово наблюдение.

Месото е основният източник на лесно усвоимо желязо и основен източник на белтъчини. В него се съдържат важни минерали (калий, калций, магнезий, натрий), микроелементи (мед, цинк, фосфор, желязо) и витамини (В1, В2, В6, В12, РР, фолиева киселина).  Това го прави задължителна част от храната на детето.  В същото време не бива да се прекалява с него.  В началото на захранването на детето месото се дава през ден.  В деня без месо се дава жълтък от яйце.  След навършване на една година детето може да приема месо до 5 пъти в седмицата.

Начин на плащане
maestro
visa
discover
visa-electron
mastercard
dinersclub
Продуктът е добавен към желани продукти
Продуктът вече е добавен в любими