Филтриране по

Бранд

Виж още Виж по-малко

Цена

5 лв. 40 лв.

Възраст

Виж още Виж по-малко

Слънцезащита

Показани са 1-20 от общо 25 артикул(а)

Често задавани въпроси (FAQ’s)

Слънцезащитните продукти се изработват по т.нар. SPF – Sun Protect Factor . Неговото число показва с колко се увеличава времето за излагане на слънце без да изгорите след нанасянето на крема/спрея/маслото. Слънчевата светлина, която достига до нас, включва 2 вида ултравиолетови лъчи: А (UVA) и В (UVB) . Слънцезащитните филтри също са два типа – неорганични и химически . Неорганичните отразяват А лъчите, които не проникват в дълбокия слой на кожата , а химическите филтри навлизат дълбоко в епидермиса и блокират действието на UV-B лъчите .

Това е строго индивидуално за всяко дете, като зависи от начина на отглеждане и дори от климата. Все пак дерматолозите препоръчват преди 6-8 месечна възраст да се избягва излагането директно на слънчева светлина, а от 24-36 месеца слънцестоенето да е за кратко и извън пиковите часове – 11-16ч. 

Слънцезащитният продукт е препоръчително да се нанася обилно върху всички части на кожата. Полагането на крема е от съществено значение за качествената защита. Едно нанасяне се равнява приблизително на 1 чаена лъжица за средностатистическо дете.  Или използвайте дланта си, за да прецените колко лосион да нанесете – дебел свой от продукта с дължината на средния ви пръст може да се смяна за една доза. За да е защитено детето от самото начало, винаги нанасяйте избрания продукт 20-30 минути преди интензивното излагане на слънчевите лъчи.

Децата имат по-нежна и чувствителна кожа. В сравнение с възрастните, горният слой на епидермиса при децата е по-тънък, тялото им не е така устойчиво на агресивното въздействие на слънцето .  Бебешката кожа е в пъти по-уязвима отколкото на възрастен, защото има много малко меланин – пигмент, който определя цвета на кожата, очите, косата . Меланинът предоставя естествена защита на кожата. За да гарантирате нивото на защита от слънцето колкото се може по-дълго, използвайте слънцезащитни продукти за деца , обогатени с естествени съставки като витамин Е, глицерин, пантенол и др.

В Европа има общоприет стандарт за „водоустойчивост“, одобрен от Cosmetics Europe . Според него повечето слънцезащитни продукти се тестват в независими институти, за да се провери тяхната готовност да отговарят на изискванията за водоустойчивост.  Участниците в тестовете се къпят след нанасяне на съответния продукт, следвайки стриктни инструкции . Целта е оставащата слънцезащита да бъде над 50% от първоначалната стойност . Т.е. водоустойчивостта не означава продължителна защита за неограничено време.

Не, не е препоръчително. Използваните продукти на плажа или сред природата неизбежно се замърсяват, като в тях могат да попаднат и бактерии. Ето защо при изтичане срока на годност след отваряне, продуктът е нехигиеничен , а често и с по-ниско качество на фотозащита за кожата.

Свързани блог публикации

Слънчевите лъчи са жизнено важни за детското тяло. Те помагат за акумулирането на така ценния Витамин Д, който предпазва от рахит и укрепва имунната система на все още несъвършения детски  организъм.

Слънчевите лъчи стимулират кръвообращението, укрепват нервната система, действат благоприятно на някои кожни заболявания, подобряват настроението.

Слънцето е полезно, ако не се злоупотребява с влиянието му. Защото за нежната детска кожа слънцето крие редица рискове.

Преди да навършат 3 години, естествените защитни функции на детския епидермис не са напълно развити. Затова продължителният престой на слънце е опасен, а за бебета под 6 месеца – забранен.

Детската кожа има нужда от специална слънце-защита.

Когато избирате защитен крем или лосион, винаги предпочитайте натурални, органични съставки, които не биха подразнили чувствителната детска кожа и имат висок защитен фактор. 

Неправилно подбраният или с нискозащитен фактор продукт може да „отключи“ кожни проблеми като дерматит, алергии, инфекции.

Затова е задължително използването на широкоспектърни слънцезащитни кремове за деца с поне 30-ти, най-често 50-ти фактор. Нанасяйте щедро от продукта  на всеки 2 часа, а ако детето прекарва времето си във водата или се поти - и на всеки час.

За малчуганите кремовете за защита от слънцето са разделени на 2 вида – минерални и стандартни. Традиционните лосиони попиват бързо, но съдържат и определено количество химикали, които абсорбират UV лъчите, така опасни за здравето ни.

Минералните кремове / с цинков оксид и титанов диоксид/ са сред най-съвременния клас продукти, които осигуряват  защитна бариера, която разпръсква ултравиолетовите лъчи. Те са с по-гъста консистенция и понякога оставят следи върху кожата. Ако детето страда от алергии или има чувствителна кожа, продуктите на минерална основа са по-полезното решение заради леката си формула.

Въпреки че някои лосиони гарантират за своята „водоустойчивост“, ефективността им за защита намалява с всеки престой във водата. Дерматолозите съветват използването на продукти, съдържащи цинков оксид и титаниев диоксид, за да намалим риска от раздразнение на кожата и очите. 

Качествените детски слънцезащитни продукти са допълнително обогатени с Д-пантенол, витамин Е и растителен глицерин, за да овлажняват и успокояват кожата.

За децата в предучилищна възраст специалистите препоръчват нанасянето на продукти с поне 15-20ти защитен фактор. Децата в тази възраст са изключително активни, за тях са подходящи спрейовете с по-леки формули.

Какъвто и продукт да изберете, радвайте се разумно на слънчевите лъчи, за да останете здрави и в добро настроение.

Начин на плащане
maestro
visa
discover
visa-electron
mastercard
dinersclub
Продуктът е добавен към желани продукти
Продуктът вече е добавен в любими