Филтриране по

Бранд

Виж още Виж по-малко

Цена

32 лв. 115 лв.

Възраст

Виж още Виж по-малко

Пол

Виж още Виж по-малко

Сезон

Виж още Виж по-малко

В промоция

Виж още Виж по-малко

Ролери

Показани са 1-6 от общо 6 артикул(а)
Ролери - KSM Amaya 274512
Trustpilot stars

Ролери - KSM

Amaya
Редовна цена
-20%
119,99 лв Цена 95,99  лв
В наличност

Често задавани въпроси (FAQ’s)

Преди да изберете ролери, трябва да си отговорите на следните въпроси:  на каква възраст е детето ви; дали е начинаещо, или напреднало; къде ще бъдат използвани – в зала/на специализирана площадка или на открито.

Ролерите основно се делят на два вида: КУАД (QUAD, съкр. от quadrat „квадрат“) и ИНЛАЙН (INLINE „в една линия“).  Понякога хората се объркват, че разликата е в броя на колелата, но инлайн ролерите също могат да имат 4 колела, просто разположението им е различно – повече наподобяват кънките за лед, затова са известни и като ролери с острие .  При инлайн ролерите колелата могат да бъдат 3, 4 или 5. За напредналите те са по-удобни за каране навън, тъй като благодарение на разпределените в една линия колела, по-лесно избягват различните неравности по настилката . При тях е обърнато специално внимание на поддържането на глезена, което ги прави предпочитани за скоростно каране .   QUAD ролерите имат 4 колела, разположени 2 х 2, поради което ги наричат още ролкови кънки . Те осигуряват по-добър баланс и са по-подходящи за начинаещите кънкьори .

Въпреки изброените по-горе привлекателни характеристики на инлайн ролерите, QUAD по-често (но невинаги) се препоръчват за начинаещи. Разположените им по двойки отпред и отзад колела гарантират по-добър баланс на нетренираното тяло при по-ниска скорост. Освен това могат да осигурят добра подкрепа за глезена , което е важно за начинаещите.  Произвеждат се три модела QUAD ролери – с нисък маншет (low cuff), със среден маншет (middle cuff), покриващ глезена, и високи, тип ботуш (high cuff). Това разделение се отнася и за инлайн ролерите. При тях ниският маншет е за скоростно каране и категорично не се препоръчва за начинаещи.  Като цяло няма категорично правило кой от двата вида ролери е по-добър за начинаещи, макар QUAD да имат известен превес.

Разликата е в колелата. Ролерите за каране навън имат по-меки колела, които гарантират по-меко каране по твърди и неравни повърхности , като улици и паркови алеи. Ролерите за зала по-често са с по-твърди колела, които от своя страна гарантират по-гладко каране върху настилката в зала или на специализираната площадка .

Препоръчително е да не използвате ролерите за зала/специализирана площадка на улицата и обратното. Неподходящата настилка може да повреди колелата и да доведе до нестабилност при каране.

Качествените марки ролери спазват същата номерация като обувките.

За да са поставени правилно и същевременно да са удобни, трябва да можете да вкарате пръста си при петата, когато са закопчани. Когато горният колан е затегнат както трябва, той подкрепя глезена и ви позволява да клекнете. Ако е твърде стегнат, клякането ще бъде затруднено, а също и нормалното кръвоснабдяване на ходилата. 

Теоретично едно дете може да се научи да кара ролери още на 2 или 3-годишна възраст – предполага се, че тогава то вече има достатъчно умения да пази равновесие. Можете да направите прост тест в домашни условия, за да проверите това.  Помолете детето да застане на един крак и да се опита да остане в тази поза няколко секунди. Ако все пак имате съмнения, консултирайте се с педиатъра си. Повечето деца проявяват интерес и имат нужните умения за каране на ролери около 4 – 5-годишна възраст. Но независимо кога е започнало да кара ролери, детето винаги трябва да бъде под родителско наблюдение.  Освен това не забравяйте, че децата винаги копират родителите си. Ако излизате заедно да карате ролери , винаги слагайте предпазните аксесоари – така детето ще свикне с тях и ще ги използва постоянно.

Ролерите за малки деца е добре да бъдат от тип ботушче, за да поддържат глезена и ходилото . С този модел детето се постига повече стабилност и детето се чувства по-уверено. Ролерите за тийнейджъри са различни и изборът им основно зависи от степента на напредналост. Когато купувате ролери за малко дете, имайте предвид, че дори да бъдат с един размер по-големи, те пак могат да бъдат удобни за каране. Просто внимавайте, когато затягате връзките и коланите. Носенето на по-дебели чорапи за „обиране“ на излишното пространство не се препоръчва, тъй като предизвиква потене и прихлъзване на ходилото. Не купувайте ролери, които са по-големи с повече от един размер!

Карането на ролери развива чувството за равновесие, координацията и концентрацията както при децата, така и при възрастните, също така „работи“ върху различни мускулни групи – основно на гърба и краката. Множество наблюдения доказват, че това занимание може да се използва с успех в борбата с детските пристрастявания , например към телефон, таблет или телевизия.  При възрастните може да замени бягането, ако са необходими кардиоупражнения. Средностатистически възрастен изразходва около 450 калории за час каране на ролери. Правени са наблюдения, според които при възрастните (дори да са начинаещи) карането на ролери може значително да подобри мозъчната дейност, да помогне за засилване на паметта и да повиши настроението, тъй като се отделят ендорфини, познати още като „хормоните на щастието“.

Свързани блог публикации

Ролерите, ролковите кънки и скейтбордите, наред с велосипедите, са традиционно едни от
любимите способи за игра на открито на вече порасналите ви деца. Те отговарят на техните нужди
и интереси, съчетавайки физическата активност с приемливо ниво на „екстремност“. Играта с този
вид „играчки“ се е превърнала от просто забавление във вид младежка субкултура, носеща в себе
си идеята за свобода и бунтарство.

Ролковите кънки с четири колелца са първият артикул от тази група, подходящ за най-малките
деца с размер на ходилото от 28-ми номер нагоре. Те предоставят относителна стабилност и
безопасност в сравнение с класическите ролери и затова са изключително популярни сред
родителите, които все още се опитват да преборят вътрешните си страхове от използване на
подобни продукти.

След като се уверите, че детето ви си прекарва страхотно, използвайки новото си любимо
приспособление, вие можете да преминете към закупуване на истински ролери или скейтборд. Те
ще заредят детето с огромна доза спортен и приключенски дух, ще развият усещането му за
баланс и самосъхранение. И ако в началото ще трябва да го държите за ръка, за да се придвижва,
то не след дълго детето ще може да кара гладко, да прави различни трикове и да ви изненадва с
нарастващата си самостоятелност.

Изключително е важно винаги да подсигурявате нужната защита при каране на ролери и
скейтборди. Тя включва качествена каска, наколенки и налакътници, които успешно ще
предотвратят охлузванията и травмите при евентуално падане. Научете детето си, че това е
абсолютно задължително условие за каране на ролери или скейтборд – така вие ще бъдете
спокойни, а детето ви – здраво, активно и щастливо.

Начин на плащане
maestro
visa
discover
visa-electron
mastercard
dinersclub
Продуктът е добавен към желани продукти
Продуктът вече е добавен в любими