Филтриране по

Бранд

Виж още Виж по-малко

Цена

27 лв. 30 лв.

Възраст

Виж още Виж по-малко

Други кукли

Показани са 1-3 от общо 3 артикул(а)

Свързани блог публикации

Всяко дете обича най-много да играе. Играта е много важна за физическото и интелектуалното развитие на децата. Играейки, малчуганите развиват своята фантазия, памет, сръчност, самостоятелност, логическо мислене, език, наблюдателност, както и съобразителност за справяне в определени ситуации. Всяка възраст се отличава с интерес към различни играчки, с които се разиграват случки от реалния живот.

Според психолози, играта с кукли е ключът към емоционалния свят на детето.
Детската игра е преход към света на възрастните. Тя социализира, възпитава, променя поведението на детето чрез прилагане на нетипични до момента форми на поведение.

Играта с кукли развива социалните качества на детето, то се сприятелява по-лесно, общува по-осъзнато с приятелите си. За малкото дете куклата е умален образ на човека.
Още от 6-9 месечна възраст, бебето-кукла е сред първите любими играчки, чрез които детето „разиграва“ собствения си опит, имитирайки навиците  и ролевия модел на майката. Това естествено развива чувството за отговорност при децата и те след време ясно разбират, например, как да се включат в грижите за домашни любимци или за по-малки братчета/сестрички.
Играта с кукли е полезна за когнитивното развитие на детето – запомнят, частите на тялото, начините за обличане и събличане. Преобличайки куклите, се научават правилно да носят собствените си дрехи и обувки. Чрез куклите детето усвоява и развива базови хигиенни навици и качества, като да се храни с лъжица, да си мие зъбите, да се къпе, да си прави прическа.

Куклите са сред малкото играчки с доказан положителен психологически ефект – използват се за създаване на доверие, отговорност, загриженост, обич.
Отношението към тях показва как детето се справя със собствените си емоции, като привързаност, доброта, съпричастност, емпатия. Когато малчуганите играят с кукли, те влизат  в роли, имитират, копират, измислят си.
Детето обгрижва своята кукла както мама него – храни я, облича я, излизат на разходка, мият си зъбките – това е начин детето да спазва ежедневен режим и да изгради свои здравословни порядки.
Ролевите игри с  кукли копират дейностите  и работата на възрастните. 
Подражаването е важен момент от психичното и умствено развитие. Включват се и фантазиите, които са особено важни за развитие на абстрактното мислене в бъдеще.

Децата обожават да „разговарят“ с куклите, така обогатяват своя речник, развиват различни емоционални състояния – отговорност, съпричастност, уважение към околните.

Ролевите игри на децата в предучилищна възраст са по-сложни и задълбочени, те са важен показател на развитието. Играта с кукла е основна ролева игра. Детето обича да ѝ дава име, професия, характер. Много често играта с нея го успокоява, помага му да се откъсне от реалността, за да се пренесе в чудния свят на приказни кукли, принцове и принцеси.

Начин на плащане
maestro
visa
discover
visa-electron
mastercard
dinersclub
Продуктът е добавен към желани продукти
Продуктът вече е добавен в любими