Филтриране по

Бранд

Виж още Виж по-малко

Цена

1 лв. 5 лв.

Възраст

Виж още Виж по-малко

Месни пюрета

Показани са 1-20 от общо 53 артикул(а)

Често задавани въпроси (FAQ’s)

Стандартната препоръка на специалистите по хранене на деца е захранването със храни, които съдържат месо да стане на седем месечна възраст.  По нови изследвания препоръчват месните пюрета да влязат в храненето на детето веднага след въвеждането на зеленчуковите пюрета и твърдят, че дори и шест месечната бебешка възраст е подходяща за това.

Няма място за притеснение. Ако детето Ви все още приема кърма, силно вероятно е то да не приема другите вкусове и текстури с охота.  Трябва да проявите търпение и упоритост – захранвайте с по-малки количества.  Когато детето откаже определена храна, оставете го за няколко дни и опитайте отново. Друга възможна причина бебето да не се храни е никненето на зъби.  В този период някои деца нямат апетит.

Постепенно въвеждайте месните пюрета.  Винаги въвеждайте по един вид месо и наблюдавайте детето как реагира на вкуса, дали има някакви нежелани реакции и как се променят изпражненията му.  Ако нещо Ви се струва необичайно или нередно, веднага се консултирайте с педиатър.  Важният период, в които трябва да следите с повишено внимание дали детето дава някакви негативни реакции (най-често те биха могли да са алергични) са първите четири до пет дни.  След тях можете да преминете към предоставяне на следващ вид нова храна.   Всяко ново захранване започва се с обедното хранене, продължава се със следобедното хранене и накрая се добавя и вечерното хранене.  Бебето трябва да продължи да получава обичайното си сутрешно хранене с мляко. За първите хранения с месни пюрета се правят по-прости рецепти без да се съчетават много продукти.

Месните пюрета са един от най-добрите източници на желязо в бебешкия организъм.  Това ги прави изключително важна част от детския хранителен режим.  Майчината кърма съдържа определено количество желязо и това съдържание остава непроменено от началото до края на периода на кърмене.  С израстването на детския организъм, количеството желязо е необходимо на детето обаче расте.   За да се набави този елемент, се преминава на храни, различни от майчината кърма. Друг фактор е че желязото от майчината кърма взаимодейства с някои храни (най-често на оризова основа) и по този начин не се усвоява пълноценно от бебешкия организъм.  Като резултат е нужно да се въведат алтернативни храни богати на желязо.

Захранването с месни пюрета трябва да става постепенно.  Първите меса, които детето трябва да приема са птичи меса – пиле и пуйка.   Следващата стъпка е въвеждането на месо от бели риби.   Последната стъпка е представянето на червени меса – свинско и телешко.  Месото в детското хранене трябва да е натурално и да няма никакви преработки като пушене, сушене и подобни.  Не давайте преработено месо на малкото бебе – овкусителите и солта са вредни за детето.  Месо от мекотели – риби, раци, миди, охлюви и други подобни не се дава на деца преди да са навършили поне две години.

За пригитвяне на месни пюрета се използва чисто месо – без жили, кожи или мазнини.  То трябва да е от проверени източници, за да сме сигурни че в месото няма никакви вредни вещества (останали в следствие на отглеждането на животните) – антибиотици, хормони и др.  Най-добре е месото да бъде сварено без подправки .  След това се нарязва на малки парчета и накрая се пасира.  В първите хранения с месни пюрета най-лесно се усвоява желязото от месото, което е пасирано.   По този начин то натоврва храносмилателната система минимално.  Тъй като месото сварено и пасирано не е вкусно и е твърде сухо обикновено то се дава на детето добавено в пюре от някакъв зеленчук.

Месото е основният източник на лесно усвоимо желязо и основен източник на белтъчини. В него се съдържат важни минерали (калий, калций, магнезий, натрий), микроелементи (мед, цинк, фосфор, желязо) и витамини (В1, В2, В6, В12, РР, фолиева киселина).   Това го прави задължителна част от храната на детето.  В същото време не бива да се прекалява с него .  В началото на захранването на детето месото се дава през ден.  В деня без месо се дава жълтък от яйце.  След навършване на една година детето може да приема месо до 5 пъти в седмицата. Количеството на месото също трябва да бъде контролирано – при захранването препоръчителната доза месо е около 20 гр. на ден.   В периода между осем и дванадесет месеца, месото се увеличава до 40 грама на ден и за възрастта от дванадесет до осемнадесет месеца препоръчителното дневно количество се качва до 45-50 грама на ден.   При по-големите деца, на възраст между осемнадесет месеца и три години месната порция трябва да е около 55 до 60 грама месо.   Големите деца, над три години ядат около 70 грама месо на ден.

С навършването на шест месеца детето постепенно трябва да премине към обща храна.  След въвеждането на зеленчуците в неговото меню, идва време за захранване с месни пюрета.  Ако детето Ви има апетит, най-ранната възраст за захранване с месни пюрета е около шест месеца.  Осигуряването на пълноценно хранене и организирането на пълноценен хранителен режим гарарнтира набавянето на всички витамини и хранителни вещества.

Около шести месец след раждането естествените запаси от желязо, с които бебето се ражда, намаляват, а нуждите му се покачват. Кърмата не променя състава си и няма как да покрие тази потребност.  В един литър кърма има около 0,35 мг. желязо, а между 6-и и 12-и месец бебето се нуждае от 11 мг. на ден.  Друг фактор е че желязото от майчината кърма взаимодейства с някои храни (най-често на оризова основа) и по този начин не се усвоява пълноценно от бебешкия организъм.  Като резултат е нужно да се въведат алтернативни храни богати на желязо.

Липсата на желязо в ранна бебешка възраст значително повишава вероятността от здравословни проблеми в следващите етапи на растеж на детето.  Трудности с проговарянето, движението, фината и груба моторика могат да бъдат причинени от анемия в бебешка възраст.  Ето защо навременното включване в менюто на бебето на източници на желязо е важно.  Добър източник на желязо са месните пюрета.  Промените в храненето на детето и представянето на нови храни и напитки следва да се прави с режим предоставен от педиатър и под негово наблюдение.

да се прави с режим предоставен от педиатър и под негово наблюдение.

Пюрираните зеленчуци са лесна детска храна – те не трябва да се дъвчат, по-лесни са за преглъщане и за храносмилане.  Зеленчуковите пюрета са свеобразен „мост“ между течните храни (кърма или мляко на прах) и нормалните храни.

Зеленчуците са лесно усвоими от детския организъм, богати са на витамини, въглехидрати и вещества, които подобряват перисталтиката на детския стомах.

Зеленчуците осигуряват на децата енергия, витамини, анти оксиданти, фибри и вода.  Те помагат детето да расте по-устойчиво на блести.  Навиците да се храним със зеленчуци на по-късна възраст намаляват вероятността да боледуваме от сърдечни заболявания, инфаркти и някои видове онкологични заболявания.  Здравословното хранене означава да се ядат много зеленчуци и широк спектър от храни от другите хранителни групи.

Захранването с много и разнообразни зеленчукови пюрета в ранна детска възраст има и друг индиректен положителен резултат.  Децата свикват с вкуса на зеленчуците.  Приемат ги за нормална храна и на по-късен етап яденето на изобилие от зеленчуци става естествена хранителна потребност.

Месото е основният източник на лесно усвоимо желязо и основен източник на белтъчини. В него се съдържат важни минерали (калий, калций, магнезий, натрий), микроелементи (мед, цинк, фосфор, желязо) и витамини (В1, В2, В6, В12, РР, фолиева киселина).  Това го прави задължителна част от храната на детето.  В същото време не бива да се прекалява с него.  В началото на захранването на детето месото се дава през ден.  В деня без месо се дава жълтък от яйце.  След навършване на една година детето може да приема месо до 5 пъти в седмицата.

Начин на плащане
maestro
visa
discover
visa-electron
mastercard
dinersclub
Продуктът е добавен към желани продукти
Продуктът вече е добавен в любими